мар. 5, 2015
95563 Views

10 мистерии, които вече сме разгадали

Автор:

Какво се е случило с експедицията на Франклин?

6. Какво се е случило с експедицията на Франклин?

Изследователят сър Джон Франклин отплавал за Канада през 1845г с екип от 128 души и запаси от храна за три години, надявайки се да открие път, свързващ Атлантическия с Тихия океан (днешния Северозападен морски път). Вместо това обаче, Франклин и хората му изчезнали. Повече от 30 експедиции са ги търсели – толкова много, че всъщност повече хора загинали в търсенето, отколкото били изчезнали.

Най-накрая, през 1859г, били открити човешки останки, заедно с дневник, в който последно било писано през април 1848г. След като корабите на Франклин заседнали в леда, екипажът прекарал почти две години в опити да ги освободи, но след като Франклин и още 23-ма загинали, останалите тръгнали на обречен поход през канадската тундра. Някои дори прибягнали до канибализъм.

Какво се е объркало? През 1980-те, канадският антрополог Оуен Бийти стига до заключението, че изследователите са загинали не от глад или от студ, а от болести като туберкулоза, след като се били натровили от консерви с високо съдържание на олово.

Друга част от загадката е решена миналата година, когато канадска роботизирана подводница открива останките на един от корабите на Франклин под антарктическия лед.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to 10 мистерии, които вече сме разгадали

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup