мар. 5, 2015
84040 Views

10 мистерии, които вече сме разгадали

Автор:

Какво се е случило с експедицията на Франклин?

6. Какво се е случило с експедицията на Франклин?

Изследователят сър Джон Франклин отплавал за Канада през 1845г с екип от 128 души и запаси от храна за три години, надявайки се да открие път, свързващ Атлантическия с Тихия океан (днешния Северозападен морски път). Вместо това обаче, Франклин и хората му изчезнали. Повече от 30 експедиции са ги търсели – толкова много, че всъщност повече хора загинали в търсенето, отколкото били изчезнали.

Най-накрая, през 1859г, били открити човешки останки, заедно с дневник, в който последно било писано през април 1848г. След като корабите на Франклин заседнали в леда, екипажът прекарал почти две години в опити да ги освободи, но след като Франклин и още 23-ма загинали, останалите тръгнали на обречен поход през канадската тундра. Някои дори прибягнали до канибализъм.

Какво се е объркало? През 1980-те, канадският антрополог Оуен Бийти стига до заключението, че изследователите са загинали не от глад или от студ, а от болести като туберкулоза, след като се били натровили от консерви с високо съдържание на олово.

Друга част от загадката е решена миналата година, когато канадска роботизирана подводница открива останките на един от корабите на Франклин под антарктическия лед.

loading...

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Категория:
Мистерии
loading...

Comments to 10 мистерии, които вече сме разгадали

 • Поредното любопитно четиво, което ни предовтавяте! 🙂
  Благодарим!

  интериорни врати благоевград март 5, 2015 22:55 Отговор
 • Това пак не доказва, че така са построени пирамидите.

  Ивайло Колев март 5, 2015 23:04 Отговор
 • яко е !

  Ivelinakrisko април 15, 2015 11:09 Отговор
 • За пирамидите обяснението с намокрянето на пясъка е нелепo :Д добре ще ги закарат на мястото, ами как ще ги качат и подредят в такава пирамидна конструкция :ДДД с лубриканта а 😀 абсолютно не е направено само от човека, не е възможно просто, гледал съм много предавания за тях, и винаги се стига до това заключение 🙂

  Варненец юли 9, 2015 02:38 Отговор
  • По хистори ченъл гледах, че заривали със пясък до нивото на където е построена пирамидата и всичко било на ръка или чрез добитък. Интересното тук , че има камъни на 600 км от пирамидити който тежат 400тона , като в момента 21 век и най -големия кран не може да ги пренесе на такъв терен, и аз не вярвам да сме ние хората построили пирамидите ама както викат хората да сме живи и здрави

   Видинчанин октомври 12, 2017 00:38 Отговор
 • Ако това “научно обяснение” за феномените случващи се в бермудски триъгълник е достатъчно за някого, за мен не е. Но щом пишете, че пилотът Куше (преди 30 години) и бреговата охрана на САЩ твърдят, че няма нищо особено – повярвахме.
  Чудя се дали да чета до 10

  Све ноември 22, 2016 09:45 Отговор
 • Египтяните нямат нищо общо с пирамидите, нито маите с техните. Разминали са се с едни 5-7 хиляди години. Но егото на историците не им позволява да признаят свободните си съчинения и продължават настоятелно да ги повтарят. Египтяните освен да кормят трупове и да правят мумии от тях, друго не са могли, били са далеч по-примитивни от прехождащата ги цивилизация. Маите съши са били диваци.

  W октомври 2, 2017 20:37 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title