мар. 8, 2017
8559 Views

50 необикновени места, които да посетите през живота си – част 1

Автор:

Ако мечтаете да изследвате най-невероятните места на тази красива синя планета, но не знаете откъде да започнете, не бойте се. Задоволете жаждата си за приключения с тези 50 незабравими дестинации.

Белизийски бариерен риф, Белиз

Този страхотен риф, втори след Големия бариерен риф, ви чака край бреговете на Белиз. Смята се, че 90% от обитателите му дори още не са открити.

Навсякъде в Аляска, САЩ

Където и да отидете в Аляска, бъдете готови да се изумите от майката природа. Летящи риби, лов и планински екскурзии от местните хижи са някои от най-привлекателните занимания за любителите на природата в щат двойно по-голям от Тексас, където има повече от 100 вулкана и 10 000 ледника.

Долината Мзаб, Алжир

Върнете се в 10-и век, в домовете на ибадитите и вижте техните пет крепостни града в долината Мзаб.

Национален парк Тасили, Алжир

Името означава Платото на реките и красивата планинска верига в алжирската част на Сахара е най-известна с древното скално изкуство и праисторически находки от неолитната епоха.

Типаса, Алжир

Недалеч от всички модерни удобства на Средиземноморието, можете да откриете тези древни римски руини на процъфтяващ град, където можете да видите базилики, вили, бани, фонтани, авенюта и амфитеатър.

Санга Тринатионал, Камерун, Централноафриканска република, Конго

Това съкровище в басейна Конго е съставено от три природни парка с обща площ 750кв.км. Дом е на голямо разнообразие растения и животни, най-познати от тях нилския крокодил, рибата тигров голиат, горския слон, критично застрашената равнинна горила и застрашеното шимпанзе.

Водопадите Игуасу, Бразилия

Ако мислите, че Ниагарският водопад е голям, трябва да посетите Бразилия и да видите 275-те водопада, които обединяват мощта си, за да образуват гигантските водопади Игуасу.

Водопада Виктория, Замбия

На границата между Замбия и Зимбабве ще откриете забележително чудо, което някога е било наричано „моси-оа-туния“ или „Гърмящ дим“ от племето, живяло там през 19-и век. Днес водопадът е известен като най-великата водна стена в света.

Лагуните Гранд-Басам, Кот д’Ивоар

Този исторически град в Кот д’Ивоар е бил френска колониална столица между 1893 и 1896г. Столицата е преместена в Бингървил след епидемия от жълта треска. Части от града са изоставени от десетилетия и той напомня на красив призрачен град. През 2012г е включен в Списък на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Салар де Уюни, Боливия

Солено езеро, което замръзва през нощта и се нажежава през деня. На това равно място се измерват някои от най-екстремните дневни температури в света. Образувало се е когато праисторическо езеро е пресъхнало и от него е останала само солта, която се превръща в огромно огледало, когато вали.

Море от звезди, остров Ваадху, Малдивите

Малкият малдивски остров е известен с небето на земята. Феноменът се отдава на микроскопичен фитопланктон, който създава биолуминесценция, рисуваща звезден танц във вълните.

Цветен парк Ашикага, Ашикага, Точиги, Япония

Ако обичате цветята и се озовете в Япония, този парк е задължителен. Една глициния, наречена „фуджи“ в Япония, е на 100 години.

Памуккале, Турция

Горещи, богати на калций води извират от дълбините на земята и се изливат над скалите, след което се охлаждат и образуват бели калциеви басейни. Това е популярна спа дестинация още от времето на римляните и града Хиераполис.

Вятърната катедрала, Намибия

Тези дюни в пустинята Намиб са на 60-80 милиона години. Образували са се от атлантическите течения, които са натрупвали пясък от цяла вечност. Ветровете постоянно променят нрава си и движат контурите и формите на дюните, създавайки нови пейзажи.

Вълната, Южна Юта

Пясъчниковото образувание близо до границата на Аризона с Юта е страхотна възможност за невероятни снимки, макар да си е доста пътуване до там.

Водопада Перлата, долина Цзючжайгоу, Китай

Името на долината се превежда като „Долината на деветте села“ и е красив природен резерват на края на Тибетското плато. Известна е с множеството водопади, кристални езера и снежни върхове.

Водопада Кайетур, Национален парк Кайетур, Гвиана

Това незабравимо чудо на природата е четири пъти по-високо от Ниагарския водопад. Докато няколко други водопада успяват да го бият по височина, Кайетур е рядка комбинация от височина и количество и е един от най-мощните водопади в света.

Кладенеца на Яков, Уимбърли, Тексас

Смятан за една от най-големите подводни пещери в света, кладенецът на Яков е много популярна туристическа атракция и място за плуване. С дълбочина 36м и опасни подводни пещери, там са ставали няколко трагедии в опити да бъде изследвано дъното.

Каньонът на антилопата, Аризона

Каньонът на антилопата се намира на индианската земя Навахо и включва два отделни каньона, наречени Горен каньон на антилопата (Процепът) и Долен каньон на антилопата (Тирбушона). Образувал се е от светкавични наводнения, които са издълбали пясъчниковите скали.

Ледените замъци в Силвърторн, Колорадо

В началото един баща просто прави леден замък в предния си двор за своите деца, но в последствие се превръща в ежегодно събитие. Оригиналният замък на Брент Кристенсен е толкова популярен, че за него бързо се разчува. Днес повече от 25 000 души идват да видят замъците всяка година.

Водопада Понгуа, Виетнам

Понгуа е един от най-мощните водопади в Далат, висок е 41м и се излива в езеро, което е гаранция, че ще чуете великолепната гледка много преди да я видите.

Деветашката пещера, България

Това природно чудо има седем дупки с различна големина на тавана, които пропускат слънчевата светлина, осветяваща интериора. Изследванията показват, че тази пещера е била населявана през почти всяка историческа ера. Най-ранните свидетелства за хора са от средата на ранната каменна епоха, преди около 70 000 години. В пещерата са открити и някои от най-важните културни артефакти от неолитния период.

Оризовите тераси в Юнан, Китай

Кой би предположил, че обикновеният ориз има такъв забележителен произход?

Планината Рорайма, Венецуела

Високата 2810м планина е била смятана от местните за стъблото на велико дърво, което е държало всички плодове и зеленчуци на света. Създателите на анимацията „В небето“ са използвали планината за основно вдъхновение и дори са я изкачили.

Мраморните пещери, Чили Чико, Чили

На отдалечено ледниково езеро, което се простира по границата на Чили с Аржентина, тези пещери са достъпни само с лодка. Образували са се след повече от 6000 години ерозия от вълните, които са отмили калциевия карбонат и са изгладили камъка, който отразява сините води в различни нюанси в зависимост от нивото на водата и сезона.

 

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title