май 29, 2016
4324 Views

Дивата природа на Национален парк Фиордленд

Автор:

С прогресивното настъпване на урбанизацията дори и в най-отдалечените кътчета на планетата, не са много останалите места по света, на които човек може наистина да се потопи в дивото. Заобиколен от природата в най-чистата й форма, без никакви сгради наоколо, и в компанията единствено на животни, обитатели на древния супер континент Гондвана, Националния парк Фиордленд в Нова Зеландия е наистина внушаващ благоговение.

aerials-fiordland-new-zealand_9103_600x450

Разположен в югозападния край на острова, паркът обхваща масив от 1,2 милиона хектара планини, дълбоки езера, ледено студени фиорди, величествени ледници и тучни долини. Той е едно от онези редки кътчета чиста природа, където наистина можеш да се отърсиш от всичко това и да изпита неподправената красота на заобикалящия ни свят. Именно заради това, както и поради факта, че е дом на редица изключително редки животни, паркът е едно от световните културни наследства.

Fiordland-National-Park-7

milford-sound

В границите на парка виреят редки местни птици. Пример за това е южното такахе – закръглена, нелетяща птица от толкова рядък вид, че е смятана за изчезнала, докато не била забелязана през 1948 г. Жълтоперестите папагали и дългоопашатите прилепи са също защитени тук, заедно с кафявия примкар, синята патица и южната гмурец, те могат да бъдат видяни край езерата и реките на Фиордленд. Под уникалните води на фиордите са разположени невероятни коралови гори, разнообразни видове риба, раменоноги и мидено-подобни организми, останали непроменени над 300 милиона години. Изключителната изолираност на парка е защита не само за древни видове животни, но е и причина тук да бъдат запазени повече от 700 растения, които не се срещат никъде другаде по света.

Южното Такахе

takahe

Повечето посетители идват заради страхотната, спираща дъха природа и особено заради известния Милфорд Саунд фиорд, където има възможност да се вземе корабче или да се наеме каяк. Един от 14-те фиорди в парка, разположен точно на пътя на древните ледниците, които са ги създали, Милфорд Саунд граничи с извисяващи се ледникови скали, в долината на които се изливат множество водопади. Афала, морски тюлени и качулати пингвини играят в ледените води, докато под тях вирее изобилие от морски животни и растения. Дори пътуването по на пътя към Милфорд Саунд от Te Anau – вратата към парка, е грандиозно. Преминаването покрай прииждащите реки, падащи водопади, огромни ледникови долини и буйни древни тропически гори, се счита за един от най-добрите планински маршрути в света.

336998.ori

 

Fiordland National Park. Milford Sound

Fiordland National Park. Milford Sound

Това, което наистина смайва е самият мащаб на Национален парк Фиордленд. Това е свят, далеч от шума и суетата на ежедневието в съвременните градове. Той предлага едно истинско бягство, а каква по-добра почивка от това може да очаква човек?

 

Категория:
Земя

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title