мар. 20, 2017
19222 Views

Йелоустоун: разтварят ли се вратите на ада?

Автор:

Напоследък стават все повече новините, свързани с възможно изригване на вулкана Йелоустоун. На моменти паниката сред населението на района нараства до такива мащаби, че се наложило собствениците на сайта със сеизмичните индикатори да поставят успокояващ банер: “Йелоустоун не избухва. Запазете спокойствие”.

Дали са оправдани страховете на американците, че в близко бъдеще вулканът вул може да изригне?

Гигантът се различава значително от обикновените вулкани не само с огромните си размери (диаметър – около 70 км), но и по своята структура. Обикновено магменото огнище се намира  на дълбочина 10-30 км – но при Йелоустоун тези цифри са 8-16 км. С други думи, гигантският мехур огнена магма е отделен от повърхността със сравнително тънка коричка – която при увеличаване на налягането може да се разкъса всеки момент.

Учени от Университета в Юта са изчислили с подробности какво ще се случи след началото на изригването. Мощната експлозия ще бъде придружена от земетресения до 10-та степен по Рихтер и потоци лава със скорост до няколкостотин километра в час. Във въздуха ще бъдат изхвърлени стотици кубически километра пепел. Хората ще загиват, задушени от дим и сероводород. От лицето на земята ще бъдат изтрити щатите Айдахо, Монтана, Уайоминг и Айова. Ще се появи дупка в озоновия слой, а нивото на радиацията в Северна Америка ще се приближи до това в Чернобил.

Изригването на  Йелоустоун ще доведе до активиране на множество вулкани в Тихия океан, които ще предизвикат гигантски вълни-цунами. Те ще бъдат толкова високи, че не само ще отнесат крайбрежните градове в басейна на Тихия океан, но ще достигнат централната част на континента. Тоновете пепел, изхвърлени в атмосферата, ще закрият слънцето. Ще настъпи рязко застудяване, а след това и подобие на “ядрена зима” – която ще продължи от 3 до 5 години.

Смята се, че в първите няколко месеца от катастрофата ще загине всеки трети жител на планетата, в това число от глад и недостиг на вода, която ще бъде замърсена с киселинни утайки.

Но каква е наистина вероятността вулканът Йелоустоун да изригне?

Вземайки предвид цикъла в избухванията му, първоначално Американското геоложко дружество допускало, че следващото може да бъде не по-рано от 20 хиляди години. Обаче последните събития принудили учените да променят мнението си. Корекцията гласяла, че е възможно изригването да се случи в рамките на 75 години; но сега вече мнозина са съгласни, че събитието може да настъпи доста по-скоро.

Откъде такива изводи?

В началото на 2014 г. в Йелоустоун се появили различни признаци, които повлияли върху прогнозите.

Водата на реките и езерата в националния парк значително повишила температурата си, достигайки в някои места точката на кипене.

Активирали се гейзери, включително масивни – които над 100 години не се били “пробуждали”.

Само от януари до юли 2014 г. в Йелоустоун станали над 60 подземни труса. Най-силният от тях – с мощност 4,8 по скалата на Рихтер, бил на 30 март.

Докато в началото на 2014 г. трусовете се проявявали на дълбочина 10-30 км – сега вече са на 5 до 10 км.

През април 2014 г., жителите на околните селища забелязали, че бизоните и елените бягат от парка – а, както е добре известно, животните остро чувстват наближаващи природни катастрофи.

В различни краища на парка е фиксирана поява на газа хелий-4 – при другите вулкани това обикновено се случва малко преди изригването.

През май 2014 г. от близките военни бази били откарани балистичните ракети.

Наблюдава се активизиране на супервулкана Лонг Вали в Калифорния – само през февруари 2015 г. там били регистрирани 398 подземни труса.

А ако в него започне процес на изригване, е ясно, че Йелоустоун не ще остане встрани.

Категория:
Земя

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title