фев. 27, 2020
4160 Views

Кои актьори изиграха главните орки на Мордор?

Автор:

Светът във фентъзи-епопеята на Дж. Р. Р. Толкин „Властелинът на пръстените“ е пълен с приказни същества: елфи, гноми, хобити, орки, енти, магьсници и много други чудни персонажи. Всяка такава раса във вселената на Толкин има свои характеристики, история и ярки герои.

Готмог – актьорът Лоурънс Макор

Готмог

Сред пълчищата на орките има един, който със сигурност е запомнен от всички зрители на „Властелинът на пръстените“ – това е Готмог, военачалникът на пълчищата на Мордор. Той се появява в „Завръщането на краля“, когато орките на Мордор тръгват да обсаждат Минас-Тирит, като преди това превземат Осгилиат. Готмог ръководи всички тези операции.

В зрителската версия на филма съдбата на главния орк остава загадка. Да, ордите на Мордор са унищожени, но какво точно се случва с Готмог зрителят няма как да узнае. Режисьорът Питър Джексън обаче не могъл просто така да премахне толкова ярък герой. Затова била заснета сцена, в която „добрите“ Арагорн, Леголас и Гимли изпращат Готмог на оня свят, като същевременно спасяват Еовин. Този момент може да се види в режисьорската версия на филма.

Кой играе Готмог? Зад маската на ужасния орк е новозеландският актьор Лоурънс Макор. Той е роден на 20 март 1968 г. Започва кинокариерата си през 1994 година. Няколко години по-късно успява да получи роля в трилогията „Властелинът на пръстените“, която се снимала в родината му. Въпреки че Готмог се появява едва в третата част на „Властелинът…“, Лорънс изиграва роля и в първата част: „Задругата на пръстена“. Там представя Лурц – водачът на отряда урук-хай, който е изпратен с цел да вземе пръстена от Фродо. Освен главатаря на мордорските орки, Лорънс изиграл и Краля-Чародей, предводителя на назгулите. Гримът плюс компютърната графика вършат чудеса – и така един актьор успял да играе три различни героя.

Лоурънс Макоар като Лурц

Въобще, във филмографията на Лоурънс Макор има повече от 20 роли. Например, той играе в такъв известен приключенски сериал като „Зина, принцесата-воин“.

Азог – Ману Бенет

Ману Бенет като Азог

Трилогията „Властелинът на пръстените“ е култова в историята на киното. И три филма, дори по 3 часа всеки, за нейните почитатели се оказали малко. Затова през 2012 г. Питър Джексън решил този проблем, когато снимал нова трилогия по произведенията на Толкин – „Хобит“. Не всички фенове на „Властелинът на пръстените“ я харесват, но повечето от тях приемат добре новите 3 филма. Освен смелите герои, в епопеята, разбира е, трябва да има страшни злодеи, които да бъдат победени от силите на доброто. В „Хобит“ такъв злодей е оркът Азог Осквернителят. В новата трилогия този герой е главатар на орките от Мъгливите планини, който причинява много неприятности на джуджетата. Азог се стреми да унищожи всички потомци на царя на джуджетата Дурин. Отрядът, воден от Торин Дъбощит, който се стреми да възстанови справедливостта, иска да върне дома на своя народ. В такива светли филми доброто винаги триумфира над злото, както във всяка умна вълшебна приказка – макар и с определени загуби. „Хобит“ не е изключение и Азог е победен.

Кой играе зловещия орк? За него е взет актьорът от Нова Зеландия Ману Бенет. Той става „скелет“ за Азог. На снимачната площадка облича сив костюм, също носи каска, която улавя движенията на мускулите на лицето. След това в специално оборудван павилион се заснемат всички сцени. Компютърната графика свършва останалата работа и превръща Бенет, облечен в сива пижама, в страховития Азог. Въпреки многобройните компютърни ефекти, те не намаляват заслугата на актьора – той се справя доста добре със задачата си.

Що се отнася до самия Ману Бенет, за него това далеч не е първата роля. В киното той се снима от 1990-те години. Дълго време нямал забележими роли, докато не получил сериозна задача в американския телевизионен сериал „Спартак“. Няколко години по-късно актьорът успял да развие успеха си в трилогията на Питър Джексън.

На 10 октомври 2019 г. актьорът отпразнува своя 50-ти рожден ден. Що се отнася до личния му живот, освен че играе във филми, Бенет е баща на три дъщери с бившата си съпруга Карин Хорен. Актьорът се разведе с нея през 2017 година.

loading...
Категория:
Любопитно · Филми
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup