юни 28, 2020
20978 Views

Кралски величия, които страдат от наследствени мутации и дефекти, причинени от кръвосмешение

Автор:

Кръвната връзка, сключването на брак с биологичен роднина, е бил опора на кралските семейства за дълго властване на династиите. На хартия идеята има идеален смисъл: сключвате брак с роднина, поддържате кръвната линия напълно чиста, като правите деца от роднински бракове и ако в семейството възникне спор, карате конфликтните страни да се оженят. Какво може да се обърка?

Всъщност, много неща могат да се объркат. Както вече знаем, благодарение на съвременната наука за генетика и ретроспекцията на толкова много кралски нещастия, кръвосмешението води до болести и деформации, някои от които са толкова тежки, че цели династии просто изчезнали. Всъщност, някои историци дори предполагат, че кръвосмешението при европейските кралски династии е водещ фактор за Първата световна война.

Имайки предвид, че при децата в кралските семейства има много по-високи нива на смъртност от обикновеното население, може да се заключи, че това да бъдеш с кралско потекло не е най-доброто нещо, което можеш да желаеш. Ето няколо красноречиви промера.

Хуана Кастилска спяла до трупа на съпруга си

Хуана Кастилска е по-голямата сестра на Катерина Арагонска. Тя била от рода Трастамара, в който от векове се скючвали бракове между братовчеди. Родителите й, крал Фердинанд Арагонски и кралица Изабела Кастилска, били втори братовчеди. Традициите на семейството за родствени бракове вероятно са част от причината шестте деца на дъщеря им Катерина да умрат при раждането или малко след това.  Оцелява само Мери Тюдор (станала известна с прозвището си „Кървавата Мери“)

Като дете Хуана била известна като интелигентна, любознателна и донякъде раздразнителна. На 16 години тя сключва уговорен брак със сина на Светия римски император, който не бил нито свят, нито римлянин, нито император, Филип Красивия. Самият той – продукт на кръвосмешение, бил известен с това, че е любовчия, но Хуана била напълно запленена от него.

Когато се възкачила на трона след непредвидената смърт на по-големите си братя и сестри, тя напълно се сринала психически, огорчена и от поведението на Филип към нея. Когато намерила една от неговите любовници, тя я наръгала в лицето. Все пак, Хуана останала безумно влюбена в съпруга си. Когато той починал неочаквано, тя пазела трупа му и спяла до него всяка вечер.

Хуана живяла 76 години. Родена е в Толедо, Испания

Кралица Виктория вероятно е предала хемофилията в европейските кралски фамилии

Голяма част от Европейската аристокрация през 19ти и 20ти век може да се проследи до Кралица Виктория по един или друг начин. Дъщеря й, принцеса Алис, е била майката на Царица Александра Романов, последната царица на Русия; баба на последния Вицекрал на Индия, и пра-баба на херцога на Единбург. Гените на Виктория са пръснати из цяла Европа.

Нейният заслепен любовник, принц Алберт, всъщност е първия й братовчед, което означава, че всичките й деца са от родствена връзка. Тя имала хемофилия, която предала на децата си, преди да достигне болестта до всички европейски разклонения на династията. Тя не страдала осезателно от болестта, но едно от децата ѝ и петима от внуците й починали от усложнения, причинени от нея.

Хемофилията се появява, когато двамата родители имат рецесивен ген за нея, а тази на кралица Виктория е била много уникален подтип, известен като Хемофилия Б. Развиват се спекулации дали Едуард, херцогът на Кент, всъщност е нейният биологичен баща. Принц Албърт и Виктория трябвало и двамата да имат хемофилия, за да се предаде на децата им. При такава рядка рецесивна болест, която присъства толкова осезателно сред братовчедите, има предположения, че самата кралица може да е била продукт на кръвосмешение.

Виктория е починала на 82 годишна възраст.

Младият фараон Тутанкамон имал цепнато небце и удължен череп

Саркофагът на Тутанкамон

Родствените бракове не започват в Европа. Има ги още в древен Египет, когато богинята Изида се омъжва за брат си Озирис, за да съхрани чистата кръвна линия. Тутанхамон се счита за млад фараон, който притежава голяма самоувереност и физическа сила, но всъщност е бил крехко и болнаво дете. Сканирането на мумията в днешно време показва, че той е бил с цепнато небце, изкривено стъпало и удължен череп, съчетано със заразата от малария. Вместо да кръстосва египетските пътища в колесница, той е трябвало да ходи с бастун.

Първото изследване на ДНК, направено на египетска мумия, е на Тутанкамон и то разкрива, че той е продукт на високо ниво на кръвосмешение. Майка му вероятно не е била Нефертити, както се предполагаше по-рано, а по-скоро сестра на Ехнатон. Поради нарушения имунитет, породен от кръвосмешение, младият фараон вероятно не е убит, а е умрял заради неспособността на тялото му да се справи с некрозата в крака, съчетана с упоритата малария и други инфекции.

Тутанкамон прави същата грешка като баща си и се жени за сестра си. Децата им, разбира се, не оцеляват.

Автор: Десислава Михалева

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *