ян. 19, 2015
22174 Views

Най-изумителните структури, които са построени тайно

Автор:

Боинг завод 2

4. Боинг завод 2

В началото на 40-те, Боинг завод 2 е била една от най-големите и най-важни сгради в света. Там се произвеждали много от самолетите на Съюзниците през войната. Това е причината често да бъде наричана “сградата, която спечели Втората световна война”.

За такъв голям завод обаче, сградата съвсем не изглеждала внушително. Разбира се, това била целта.

Проблемът с това да разчиташ на една гигантска сграда за изхода на световна война е, че врагът може просто да пусне бомбите си от колкото високо пожелае, без да се тревожи за неща като точен мерник.

В разгара на войната, заводът на Боинг произвеждал по 12 B-17 летящи крепости на ден.

KC-97-Renton

Площта й от 164 995кв.м. и местоположението й във Вашингтон означавали, че ще е първата цел на японските бомбардировачи, ако решат да дойдат на посещение и отново да се изцвъкат на американска земя.

Първо обаче трябвало да намерят сградата. Боинг взели решение, от което повечето от военния елит сигурно са се задавили. Те се обърнали към Джон Детлие, холивудски дизайнер и арт директор, който трябвало да използва магията на киното, за да създаде много голяма и очевидна сграда, която да е по-малко очевидна.

Начинанието струвало $1 милион (около $15 милиона днешни пари), но дизайнерът успял да накара най-голямата американска мишена да изчезне под фалшив квартал, разположен върху покрива на завода.

Това, което от въздуха изглеждало като нормално предградие – къщи, улици, дървета и дори хълмове – отблизо било огромен декор, изграден от шперплат, телена мрежа, зебло и боя. Камуфлажът бил толкова подробен, че по фалшивите пътища имало табели с имена като “Булевард Зебло” и “Улица Синтетична”.

1 2 3 4 5 6 7

Категория:
История

Comments to Най-изумителните структури, които са построени тайно

  • Фалос идва от гръцки: φαλλóς (phallos или phallus), което в превод означава еректирал мъжки полов член.

    От wikipedia

    Lyubo юни 6, 2016 15:43 Отговор
  • Фалос ли, авторе…?
    Кьорав карти не играе…!

    Курти юни 6, 2016 19:19 Отговор

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title