юни 12, 2016
4173 Views

Островите Уестман

Автор:

През Ноември 1963г. рибари на южния бряг на Исландия забелязали черен пушек, издигащ се над водната повърхност. Съобщили по радиото и бил изпратен самолет, за да провери. Малко по-късно пилотът потвърдил, че територията на Исландия се е разширила. Нов вулкан се издигнал през вълните, създавайки най-младия остров на Земята. Кръстили го Surtsey (от Суртур, един от спътниците на Сатурн).

Снимка: Kenny Muir

Surtsey е част от островите Уестман – най-младата и важна островна група на Исландия. Повечето от островите в групата са се образували преди около 5000 години и в момента са едни от най-красивите на Земята, известни със стръмните си скали и богатата популация от птици.

Снимка: Gussi Jons

Тъпоклюна Кайра                                                                                                 Снимка: suicide tuesday

На островите живеят  около 8 милиона кайри.

Тъпоклюната кайра е птица от семейство Чайкови . Има характерна яркооцветена човка, особено през размножителния период. Има самоуверена и същевременно комична походка, което ѝ придава комичен вид.

Хранят се с дребни риби и морски безгръбначни животни.
За да се размножат, кайрите се събират на колонии от по 100 000 индивида. Те снасят по едно яйце, което представлява 1/10 от масата на майката. През по-голямата част от времето над него седи женската, сменяна от време на време от мъжкия. След излюпването родителите хранят малкото обилно в продължение на 6 седмици. След като го отгледат, родителите кайри го оставят само да се справя със съдбата си. То често става жертва на кърлежи или на един вид кокошини, които живеят по него.

Продължителността на живота йм е около 15 години.

Puffins

 

На най-големият остров, Heimaey, се намира  единственият населен град, който носи същото име и приютява около 4500 човека. През 1973г. градчето привлича вниманието на света, когато вулканът Eldfell изригва и замалко не го унищожава. По-голяма част от града е спасен от пожарникарите и спасителните екипи с помощта на мощни водни струи, които охладили лавата и я превърнали в преграда.

Снимка: Gussi Jons

Повечето от хората се прехранват с риболов, а всяка година се провежда фестивал и тогава на всеки е позволено да си хване по някоя кайра, която да сподели на фестивала или вкъщи.

 

Снимка: thorrisig

Снимка: Konný

Снимка: Prof. Tournesol

Снимка: volhardt

Етикети:
·
Категория:
Земя

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title