мар. 10, 2017
19473 Views

Повеглия – мистериозният кървав остров

Автор:

Повеглия е остров, чиито имена в исторически план са много. Той е бил наричан кървавият остров, острова на лудостта или пък острова на ада. Днес този остров не е обитаван от хора, а мистерията му датира още от 5-ти век. Никои не посещава този остров, дори рибарите избягват да хвърлят мрежите си във водите около него, за да не попаднат на останки от човешки кости. Това тъмно място е предизвиквало и продължава да предизвиква страх в сърцата на хората. Островът се намира недалеч от бреговете на красива Венеция, Италия. Това е едно от най-тъмните, зли и страшни места в света. Легендите за него разказват, че е оформен от останките на телата, на починалите от чума, на престъпници и психично болни, които са били заточвани на това място.

Малко повече за Повеглия

Всичко започва през вековете на Римската империя. Именно тогава римляните са изолирали на този остров болните от чума, за да не заразят останалата част от населението. Векове по-късно, когато „Черната смърт“, отново бушува из Европа, мястото отново е използвано с тази цел – изолация на заразените от чума. Мъртвите са били изхвърляни в дълбоки земни изкопи и заривани или изгаряни. Именно, когато заразата се разразила със страшна сила, населението започнало да се паникьосва. Така гражданите показващи дори и най-малки признаци на зараза, били заточвани на Повелия. Те били изтръгвани от домовете си и против волята им отвеждани на прокълнатия остров на смъртта. На острова били захвърляни върху купищата разлагащи се тела и били оставяни в лапите на смъртта. Това била практика за мъже, жени и дори деца.

Наполеон също е използвал острова за тъмни цели. Той е складирал военните си оръжия на него. През 1922 година на острова е построена болница за душевно болни. Местните от Италия разказват легенди за доктор, работещ в тази болница, който измъчвал и убивал много от пациентите си. Жертвите били затваряни във висока кула, откъдето се хвърляли или падали. Смъртта им и до днес е неразгадана мистерия. С времето този прокълнат кървав остров се превърнал в гробище. На него били докарвани трупове, за да се погребат в масови гробове  или да бъдат изгорени. Изследователите предполагат, че над двеста хиляди души са погребани в Повеглия.

Днес това място е наситено с мистика, смърт и човешка трагедия. Дали слуховете и легендите за духове обитаващи острова са верни, никой не знае. Някои твърдят, че от острова се чуват в морето писъците на измъчваните тук пациенти, други казват, че са виждали изтерзаните им духове търсещи покои. При всички случаи след толкова човешка смърт, острова си спечелва славата на прокълнато и злокобно място. Днес Повелия остава строго забранено за посещения място. На италианските туристически агенции е забранено да водят хора и групи туристи на острова, но само на документи.

За ентусиастите на силни усещания се намират вратички, чрез които Повеглия, да бъде посетена с лодка и да зърнат с очите си нейните потресаващи гледки.

Въпрос на личен избор си остава, иска ли ви се да посетите място погребало хиляди заразно болни, луди и престъпници. Навярно не!

Галерия:

Етикети:
Категория:
История · Мистерии

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Бижута с Истински Цветя

Powered by WordPress Popup

Menu Title