Още

  Житни кръгове

  Житните кръгове представляват част от поле с житни растения, в която мистериозно се появяват слягания на класовете, оформени в определени фигури.

  Най-разпространеното мнение за житните кръгове е, че те са феномен на 20-ти век. Истината е, че житни кръгове са намирани и в предните столетия. Най-известния от тях е кръгът, намерен в една горска просека през 1678.

   

  В статиите на местните вестници се казва, че същество, подобно на дявола, е направило кръговете с коса. В тях се обяснява и историята на един фермер, който отказва да плати полагащата се надница на един косач, като се кълне, че по-скоро ще наеме дявола на работа, отколкото да му плати заплатата. На следващата сутрин фермерът намерил нивата си ожъната, но по удивителен начин. Цялата нива била в абсолютно правилни кръгове, които не биха могли да са дело на човек, особено работещ през нощта на светлината на газен фенер.

  Някои криптолози предполагат, че житни кръгове са изобразени върху праисторически камъни и рисунки по стените на пещери в Ирландия. Други намират изображенията на житни кръгове в древноегипетски рисунки.
   
  Първите случаи на житни кръгове в днешни времена изглежда започват в началото на 20 век, като постепенно броят им се увеличава. Рязко покачване има през 60-те, а направо драматичен брой кръгове са регистрирани през 90-те. Поне 190 житни форми са открити и документирани през 1999, може би като предизвестие за това какво ще бъде през сегашното столетие.
   
  Друго грешно, но широко разпространено мнение е, че житните кръгове се срещат само във Великобритания. Наистина там има най-много случаи, но в САЩ има случаи от 1920 година насам, в останалата част от Европа от средата на века, а в Африка, Канада, Австралия, Централна и Южна Америка и Русия в началото на 70-те. В Япония първия случай е регистриран в края на 70-те.
   
  Житните кръгове в Англия започват да се появяват много често и бързо приковават общественото внимание. Тъй като те продължават да се появяват и да стават все по-сложни и по-големи, хората започват да търсят обяснение на феномена. Те са както учени от най-различни сфери на науката, така и поддръжници на движението Нова Епоха и изследватели на НЛО.
   
  През осемдесетте д-р Терънс Мейдън се опитва да обясни загадката на житните кръгове като резултат от атмосферен феномен, като завихрянето на вихър или малко торнадо. Може би, ако той самият беше виждал нещо подобно, щеше да мисли другояче. Във Финикс, Аризона, вечерните новини редовно показват пясъчни бури и торнада, танцуващи по повърхността на пустинята. Не случайно „танцуват“, защото те никога не се движат в права линия. Освен това те не правят перфектно оформени кръгове, нито повалят треви и житни растения на земята. Те могат да засмучат някое растение и да го пуснат на километри от мястото, но не и да накарат житните стъбла да легнат на земята. Най-накрая, един силен вихър или едно малко торнадо биха оставили ясна диря по пътя, по който минават, а не сложни фигури само на определени места.
   
  Друг опит да се обяснят житните кръгове е така наречената хипотеза за Гайа. Те често се появяват близо до места, където са открити древни постройки и археологически паметници като Стоунхендж, Ейвбъри, Сейлсбъри и др. Някои смятат, че тези места са духовно значими и затова житните кръгове са израз на колективната душа на Земята, която изразява по този начин отвращението си от сегашната ситуация и показва, че всички форми на съзнание ще бъдат пренасочени в нова посока на развитие. Има доста възражения относно тази хипотеза.
   
  Нека обаче се върнем на традиционната наука и нейното мнение по въпроса. Много често тя обявява за измама онова, което не може да обясни със своите методи. Тя демонстрира тези си наклонности и в случая с житните кръгове. Когато двама пенсионери през ранните 90 години на миналия век заявяват, че те са направили кръговете, пресата гръмва. Въпреки, че дотогава информацията за житните кръгове е излъчвана предимно по местните телевизии и то в малки репортажи, в този случай СиЕнЕн и няколко международни вестника като „Уолстрийт Джърнъл“, „Ню Уорк Таймс“ и френския „Ле Фигаро“ веднага публикуват подробни статии за твърденията на двамата. Този сценарий е доста подозрителен. Най-напред, сериозни вестници и медии като по-горе изброените, никога преди това не са проявявали интерес към публикуването на подобна информация, а изведнъж, без много да му мислят, поместват статия за житните кръгове. Изглежда след нарастването на популярността на въпроса, той е станал неудобен за някои правителства. Двамата пенсионери са им били достатъчни за да ударят два заека с един изстрел – да оправдаят некомпетенстността на учените и да заглушат обществения интерес към този феномен. Плана сработва, и след тези „сензационни“ признания житните кръгове вече не са предмет на разглеждане от официалната наука, а заглавието „Феномена житни кръгове“ изгубва шанса да попадне на предните страници на по-големите медии. В допълнение, никоя важна организация не прави сериозен опит да удостовери верността на твърденията на двамата пенсионери. Освен това, дори и да има някаква истина в твърденията им, дори и да са направили няколко кръга, Двама стари хора с въжета и коси не биха могли да направят всички кръгове, разположени на големи разстояния един от друг. Още повече, че косите оставят съвсем различни белези върху стъблата, от тези намерени в много от кръговете.
   
  Редно е да кажем няколко думи за еволюцията на житните кръгове. В началото те били просто кръгове, докато не започнали да се появяват и прави линии. Сложни фигури от по няколко кръга и прави линии са следващата стъпка към днешните удивително сложни и в същото време с перфектна форма житни кръгове, в които често е втъкана някаква сложна математическа формула или изобразяват знаци, свещени за различни култури по света. Изглежда невъзможно тези форми да са сътворени от човек, дори от група хора, само за една нощ.
   
  Основата на житните кръгове е от полегналите стъбла на различни житни растения. Те се срещат предимно в пшеничени и ечемичени насаждения, но в коноп или трева, и дори и в пясък и сняг. Стъблата може да са наклонени в различни посоки в едно изображение, а понякога кръговете са от няколко пласта стъбла, паднали в различни посоки. Интересното при житните кръгове е, че стъблата се пречупват на мястото на възлите, които дават здравина на стъблата, а не както е нормално – между тях.
   
  Възлите държат растението изправено, защото в тях се събира вода, чието налягане крепи стъблото. Растенията в житните кръгове падат, защото техните възли се дехидритират. В самия възел на стъблото има дупка, която е като излаз за водния поток, образуван от голяма горещина. Още по-забележително е, че възлите са пробивани избирателно. Понякога е пробит най-долния възел, а в други случаи по-горни, като растенията в един кръг може да са пречупени на различно ниво. Друга интересна черта на някои кръгове, е че при растежа на растенията фигурата добива различен вид.
   
  Около много от кръговете не са забелязани никакви следи от стъпкани стебла наоколо, освен това някои от тях се появяват в заградени зони в рамките на военни обекти. При почвени проби от центъра на кръговете електромагнитните уреди показват отклонение от 100 процента от нормалните стойности. В много от случаите на мястото, където са се появявали кръговете има до 40 процента увеличение на продукцията от мястото, без да има други явни причини.
   
  В житните кръгове има остатъчна радиация, която може да има негативен ефект върху хората, които отиват на мястото. Измерванията показват излъчване на енергия на честоти от 5 килохерца няколко дни след появата на кръговете. Тази честота е в чуваемите граници и някои чуват високи, пискливи звуци и трели. Тялото на много хора реагира при посещение на житен кръг, като често срещани симптоми са гадене, главоболие, световъртеж, парещо усещане и различни болки. Тези симптоми съвпадат със здравните проблеми, предизвикани от радиация. Мобилните телефони, камерите, часовниците и най-вече електронните уреди спират да работят, а компасите на прелитащите отгоре самолети се въртят безконтролно.
   
  Очевидци на образуването на житни кръгове съобщават за забелязано червеникаво сияние на нивото на земята. Повалянето на растенията свършва за няколко минути. Никой от очевидците не е забелязал някой или нещо да причинява сиянието, нито някакъв НЛО, носещ се над мястото.
   
   
  Червеникавото сияние и образуването на кръговете в рамките на няколко минути, както и последствията за възлите на стъблата са признаци за действието на микровълни или друга подобна радиация. Такава радиация повишава температурата в избраните възли, като кара водата да се превърне частично в пара. В следствие на бързото увеличаване на обема възелът се пръска, растението се пречупва и пада.
   
  Още по-удивителна черта на този сложен начин на образуване на кръгове е, че възлите могат да бъдат поразявани поотделно. Наклона на стъблата и височината на избираните възли се променят в рамките на една форма. Това е доста сериозно доказателство, че ако житните кръгове са дело на човек, те са направени с компютър, който от своя страна контролира някакво друго устройство, което излъчва радиацията, поразяваща растенията. ( сфери с диаметър 30 сънтиметра, кръжщи над местата, където се формират кръговете са били наблюдавани от няколко свидетели). Много от формите изглеждат като направени с компютър изображения. Някои от тях в действителност са толкова сложни и са направени спазвайки толкова много математически зависимости, че единствено компютър би могъл да ги създаде.
   
  Има много случаи, които подсказват, че създателите на житните кръгове реагират спрямо коментарите, критиките или опитите да не се признае истиноста на даден кръг, като веднага правят нови кръгове, които отхвърлят тези критики. Интересно е как става това, след като говорим не за изказвания по телевизия или друга медия, а за разговори между различни хора на мястото на събитието. Изглежда някой знае по телепатичен път какво става в главите на говорещите на тази тема
   
  Житни кръгове понякога се образуват на територията на военни бази и някои вярват, че това е доказателство, че военните провеждат тайни тестове с радиационни оръжия, предназначени да унищожават вражеските насаждения. Разработките на нови оръжия обаче винаги се държат в строга тайна, а нищо подобно не засяга житните кръгове. Нещо повече, те се срещат по целия свят. Защо й е на британската армия да рискува и да навлиза в териториите на други страни, само за да тества ново оръжие. Още по-абсурдна е версията за двамата старци, които проникват през телените заграждения посреднощ, само за да направят няколко кръга в забранена военна зона.
   
  Изглежда кръговете са правени от някой, когото военните не могат да засекат или на когото не могат да попречат да прониква на тяхната територия. Дори този натрапник да прави само житни кръгове, той би трябвало да предизвика голяма загриженост сред военните, защото следващия път вместо кръгове в полето, може да реши да направи няколко кръгчета от „полегнали“ военни сгради. Военните със сигурност се интересуват от житните кръгове, изникващи зад техните огради.
   
  Друга грижа за правителствата по целия свят е фактът, че житните кръгове показаха, че има някой, чийто технически възможности му позволяват да прави сложни форми от житни кръгове по целия свят, и въпреки това никой да не знае кой е той, и защо прави това. Има признаци, че британското правителство провежда политика на дезинформация по отношение на житните кръгове и се опитва да спре този или тези, които ги правят, но без успех.
   
  Който и да прави тези кръгове, определено не го прави без цел. Той явно отговаря на непохватните опити на измамници и учени да направят житни кръгове като прави нови и нови кръгове, като техния дизайн, сложност и големина стават все по-трудни за подражание, особено за време от една нощ. Който и да стои зад кръговете, явно има план, а още по-явно е, че е решил да го изпълни.
   
  Засега никой не може да каже със сигурност кой или какво предизвиква появата и еволюцията на житните кръгове. Техните послания ( ако има такива ) все още са неразбираеми. Изглежда ще мине доста време, преди да открием тайната на житните кръгове.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link