Още

  5 погрешни факта, на които все още вярваме

  Живеем във времето на информационната експлозия. Количеството на информацията, която е на разположение в днешно време нараства със скоростта на лавина. И понякога изглежда, че този процес ще е безкраен. Но това не е всичко – когато получаваме нова информация, светогледът ни също се променя. И хлебарките вече не са в състояние да преживеят ядрена експлозия, синият кит вече не е най-голямото живо същество на планетата.

  Ние от екипа на ИскамДаЗнам подбрахме шест факта, които вероятно сте учили в училище. Вероятно е и никога да не сте се съмнявали в нито един от тях… до този момент. Да, защото тези факти са, оказва се, само мит.

  1. Синият кит е най-голямото живо същество на Земята

  Най-вероятно в часовете по биология са Ви казали, че синият кит е абсолютният рекордьор когато става дума за най-големите същества на света. Вярно е, че е най-големият бозайник. Може да достигне дължина над 30 метра, а сърцето на възрастен екземпляр тежи около еди тон.

  Ако обаче вземем под внимание всички живи същества на планетата, има нещо което е много, много по-голямо от синия кит. И това е гъба, която се нарича Armillaria ostoyae. Тя заема площ от почти 10,36 кв. км. в Националната гора на Мальов, щата Орегон, САЩ. Нарекли са я Чудовището от Орегон, защото задушава корените на дърветата и буквално ги убива.

  2. Хлебарките могат да оцелеят при ядрена експлозия

  Хлебарките са едни от най-издръжливите същества на планетата. Могат да оцелеят без храна много дълго време и дори са в състояние да живеят без глава в рамките на цели две седмици! Изглежда, че дори и ядрената експлозия не би била особена заплаха за тях. Учените Мери Рос и Д.Г. Кохран обаче решили да проверят тази хипотеза през далечната 1963-та, изучавайки ефектите от радиацията върху хлебарките в лабораторни условия.

  Оказва се, че хлебарките ще са първите живи същества, които ще загинат при ядрена експлозия. Дозата от 6,400r. убила 93% от хлебарките по време на експеримента. Разбира се, тази доза е повече от десет пъти по-висока от дозата, на която един човек може да издържи (500r.), но самият факт, че тези противни същества не са всесилни все пак ни дава някаква надежда.

  3. Простудата не е най-разпространената болест на Земята

  Изглежда, че няма някой, който да е имунизиран срещу настинката, особено когато времето е студено. Има обаче едно заболяване, което е още по-често срещано и не зависи от това дали е топло или студено. Говорим за кариесите. На първо четене изглеждат безобидни, но имат способността в огромна степен да засегнат здравето на човек.

  Според задълбочено изследване, проведено под ръководството на У. Марсинис от Университета Куин Мери в Лондон, именно кариесите могат да се превърнат в бич за модерното общество.

  Оказва се, че 2,5 милиарда възрастни и 621 милиона деца по света се изправят през такива проблеми и това категорично е много добра причина спазването на отлична орална хигиена и профилактичните прегледи при зъболекаря да се превърнат в нещо задължително за всеки човек.

  4. Черно-бялата окраска на зебрите ги предпазва от хищниците

  Години наред биолозите са търсили отговор на въпроса защо зебрите имат райета и за това има множество теории. Според първата от тях, райетата объркват хищниците по време на атака и служат като камуфлаж за зебрите. Според втората, всяка зебра си има своя, уникална окраска и това помага на животните да се различават едно от друго. Според третата теория – кръвосмучещите насекоми хапят зебрите по-малко благодарение на райетата им.

  Учени от Университета в Калифорния провели изследване, в което търсили връзката между райетата на зебрите и местообитанието им. Оказва се, че колкото по-висока е средната температура, толкова по-ярки и широки са райетата на зебрите. В същото време, окраската им става по-бледа на по-студените места.

  Причината за това се корени във факта, че черните и белите райета се нагряват по различен начин – тази окраска помага за правилната терморегулация на зебрите.

  5. Египетските пирамиди са най-големите на света

  Всички помним как в училище са ни казвали, че най-голямата пирамида на света– пирамидата в Гиза, се намира в Египет. Да, действително тя се намира там, но далеч не е най-голямата на планетата.

  Най-голямата пирамида на Земята е била построена в Мексико. Нарича се Великата пирамида на Чолула, още известна като Тлачихуалтепетъл, и надвишава обема на Великата пирамида в Гиза почти двойно, а основата й е четири пъти по-голяма от тази на пирамидата в Египет.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link