сеп. 29, 2017
15029 Views

6 любопитни факта за Дяволската кула

Автор:

Феновете на Стивън Спилбърг вероятно са запознати с Дяволската кула, дори и да не знаят точното име на скалното образувание. Драматичната скала е с височина от 386 метра, разполага се в Североизточен Уайоминг, САЩ и е доста добре представена във филма от 1977 година „Близки срещи от третия вид“. Ето и няколко любопитни факта за кулата:

1. Дяволската кула е свещена за много местни американски племена

За племената, обитаващи района на Големите равнини, Дяволската кула не е просто спиращо дъха природно образувание – то е свещено място. То е споменато в множество техни истории и свещени разкази и има няколко древни имена. Най-често те го наричат „Mateo Tepee”, което на езика на сиуксите (индиански народ, обитаващ Северна Америка) означава „Мечешка хралупа“ или „Мечешка колиба“ (преди много години районът е бил дом на много мечки). Днес Дяволската кула ежегодно е център на церемониални ритуали, включително слънчеви танци, молитви и излагане на артефакти.

2. Името на кулата е спорно

Дяволската кула получава популярното си английско название през 1875 година, когато полковник Ричард Ървин Додж предвожда научната експедиция на геолога Уолтър П. Джени в планинската верига Блек Хилс. Те са там, за да потвърдят твърденията за наличие на злато, направени от генерал Джордж Армстронг Къстър. Когато пристигат на мястото обаче, те остават впечатлени от природната красота на кулата. Додж я описва като „един от най-забележителните върхове в тази или която и да е друга страна“.

Додж нарича скалното образувание „Дяволска кула“, пишейки, че местните жители я наричат „Кулата на лошия Бог“. Но тъй като много от наименованията, дадени от местните, включват думата „мечка“ е възможно Додж просто да не е превел правилно името на забележителността.

3. Дяволската кула е първият национален паметник на САЩ

Обявена е за национален паметник от президента Теодор Рузвелт на 24.09.1906 година. Той признава превода на Додж за официално име на забележителността. По-късно поради грешка при изписването (на английски името трябва да е с апостроф: Devil’s Tower), която така и не е коригирана, името остава без необходимия апостроф и сега се нарича Devils Tower.

4. Дяволската кула не е вулкан

Някои твърдят, че Дяволската кула е стар вулкан, но геолозите смятат, че вероятно се е формирала под земята от разтопени скали или магма, които са се изкачили нагоре и в последствие са се втвърдили. Експертите смятат, че образуването на кулата е станало преди около 50 милиона години.

5. Кулата не е куха и е наистина огромна

Дяволската кула изглежда куха отвън, но истината е, че не е. От National Park Service я сравняват с „моливи, които се държат заедно благодарение на гравитацията“. Освен това, кулата не е просто висока. Тя е и много широка – диаметърът на основата е около 300 метра, а на върха около 85 метра.

6. Дяволската кула е предпочитано място за катерене

Тя е популярна сред любителите на скалното катерене, които разчитат на неравностите по повърхността на стените й, за да се изкачват. Отново според National Park Service годишно около 5000-6000 туристи посещават кулата, за да се катерят. Достъпът бива забранен през юни, тъй като тогава се извършват церемониите на местните племена.

loading...
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *