Още

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Ако се осведомявате от новините, няма да е изненадващо да мислите, че човешката цивилизация е тръгнала с огромна скорост към дъното. Дори на планетата вече й е писнало от нас и бърника по термостата ни.

  Умни хора говорят за оправянето на тази бъркотия от десетилетия, но какво сме направили? Всъщност доста. Много добри новини се случват напоследък, просто никой не ви ги съобщава. Знаехте ли например, че…

  Все по-малко хора умират от рак

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Има цяла индустрия, изградена около фалшиви сайтове, примамващи хора с обещания за лек за рака, но нека си го признаем: това няма да се случи. Което наричаме „рак“, всъщност е сбор от повече от 100 подобни заболявания и дори магия не би могла да ги излекува всичките.

  Добрата новина е, че макар да не сме спрели рака, всъщност ставаме все по-добри в укротяването му. Също като персонажите на Клинт Истууд, ракът става все по-малко смъртоносен през последните десетилетия. Най-голяма смъртност е имало през 1991г, като през 2012г е намаляла с 23%, което се равнява на около 1.7 милиона души. Докато диагнозите на рак се увеличават, смъртността всъщност намалява, особено при големите четири: рак на гърдата, рак на белите дробове, рак на простата и рак на дебелото черво.

  На какво се дължи тази промяна? Скучният отговор: всички онези кампании за информираност и дарения за научни изследвания дават резултат. Смъртността при рака на дебелото черво е намаляла с 50%, заради промяната в поведението на обществото – все повече мъже и жени ходят на колоноскопия, която премахва причиняващи рак полипи в червото. Смъртността при рака на простатата пък е наполовина, отчасти заради промяната в протоколите за изследване, като много лекари се отказват от онези изследвания, които често дават погрешни резултати за доброкачествени тумори, които е по-добре да не се закачат.

  И при рака на яйчниците също има спад в смъртността – 10% в Европа и 16% в Америка – и тенденцията продължава заради използването на контрацептиви. 36% по-малко смъртни случаи при рака на гърдата в сравнение с пика през 1989г, благодарение на по-добрата диагностика и методи на лечение. Рак на белите дробове: 38% спад в смъртността при мъжете, защото отблъскващите снимки върху кутиите цигари си вършат работата. Никак не е зле за най-дебелите и мързеливи човеци съществували досега.

  Пчелите вероятно ще се оправят

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Сигурно сте чели статии или сте виждали много картинки във Фейсбук, гласящи, че пчелите измират и щом изчезнат, ние сме следващите. Пчелите помагат на цветята да се опрашват и на нас да отглеждаме храната си, което вероятно знаете, че ни е доста необходимо, за да продължим да живее. Колко точно сме прецакани? Знаете, че пчелите вече са вкарани в списъка със застрашени видове, така че вероятно ни е спукана работата.

  Пчелите наистина са преминали през тежък период… преди около 10 години. Популацията на пчелите в САЩ отбелязва най-ниските си стойности през 2006г с 2.5 милиона колонии, но през 2015г броят им се е покачил на 2.66 милиона – рекорд за последните 2 десетилетия. Пчеларите осъзнаха проблема и работят неуморно, за да го решат – ако трябва да се тревожим за нещо, то е, че те изчезват.

  Популациите на пчелите се покачват по целия свят. Защо тогава са застрашени? Понеже седем вида пчели, всичките от Хаваи, нямат особен късмет и трябва да ги опазим. Ходът е повече тактика, която да накара правителството да даде пари за подпомагането на тези хавайски пчели. Говорим за седем вида от общо 20 000, за които знаем. В крайна сметка оказва се, че има адски много пчели.

  Но дори по някаква причина всичките пчели на света да изчезнат на момента, все някак ще се справим. 60% от посевите в Америка не разчитат на пчелите. Ориз, царевица, маруля и жито – могат и без пчелите. Но важното е, че все пак пчелите са много далеч от положението на гърбатия кит и плешивия орел. А относно тях…

  Много отдавна застрашени видове се възстановяват

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Пчелите се справят добре, но щом животно е на ръба на изчезването, всичко приключва за него, нали? Това е доста кофти за всеки вид, който дели света с нас – смята се, че сегашното темпо на изчезване на видовете е 1000 пъти по-бързо от това, което е щяло да бъде без хората. Вероятно е само въпрос на време да останат единствено бактериите, хлебарките и императорските пингвини.

  Гърбатите китове са известни най-вече с това, че са застрашен вид. До 1966г сме ги докарали до няма и 5000 бройки в целия свят. Познайте колко има днес? Хиляда? Сто? Шест? Не. Цели 100 000. И те продължават да правят мокър, гигантски секс, така че стават все повече.

  Оказва се, че законите всъщност работят. Вземете и плешивия орел, символ на Америка. През 1963г в дивата природа е имало едва 487 гнездящи двойки. Откакто са защитен вид обаче, броят им се е увеличил с 50 000 процента, като днес са преброени 9789 гнездящи двойки в САЩ.

  И това не е единственият символ на Америка, почти заличен от лицето на Земята. През 60-те години нещата за сивия вълк никак не са розови, но днес популацията му се е увеличила четворно.

  Друга стопляща душата история е тази на гигантската панда. През 70-те броят на тези панди е около 1000, но днес са двойни повече, благодарение на усилията на китайското правителство.

  Краят на маларията

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Маларията ни разкатава фамилията още отпреди да еволюираме до изправените, безкосмести човеци с перфектни задници. Болестта е убила повече хора в историята от което и да е друго заболяване. Само през 2000г тя е отговорна за смъртта на 839 000 души, предимно деца. Но какво може да се направи?

  Можем да се борим и го правим. Освен това се получава. През 2015г тези 839 000 са намалели до 438 000 – само за 15 години сме намалили смъртността с 50%. И това е по целия свят.

  Работата е там, че през по-голямата част от историята не сме имали представа какво причинява специфичните симптоми. Вече знаем какво стои зад болестта и можем да работим към унищожаването й.

  В резултат от това, все повече държави по света са на границата да елиминират маларията напълно. През 2014г в тринадесет държави не е документиран нито един случай на заболял от малария, а в шест случаите са били под 10. Един от най-големите успехи е в Шри Ланка, която в средата на 20-и век си е била царство на маларията. Днес обаче държавата е обявена за изчистена от малария.

  Това е огромна новина, за която никой не говори.

  Новите поколения изоставят хомофобията

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Състоянието на днешния свят ни кара да забравим колко зле са били нещата в миналото. Например, хомосексуалността е била незаконна в някои щати чак до 2003г и всъщност до неотдавна е била смятана за психично заболяване. Но това изненадва ли изобщо някого? Хомофобията е толкова дълбоко вкоренена, че все още има сериозна съпротива по отношение на гей браковете. Хората просто така са устроени, нали?

  Според официалната статистика, 7% от американците на възраст между 18 и 35 години се идентифицират като ЛГБТ – повишение от 3.5% спрямо предишно проучване сред американци от всички възрасти. Защо е така? Някаква тактика на еволюцията да предотврати свръхпопулацията? Нима всички деца са с промити от Холивуд мозъци? Да не би някой да им сипва нещо във водата?

  Има по-добро обяснение. Все повече хора са готови да се държат открито относно сексуалността си, защото вече не са заклеймени от обществото. То бавно, но сигурно става все по-отворено и толерантно, позволявайки на повече хора да се чувстват комфортно, изразявайки себе си, когато в миналото им се е налагало да се крият.

  В действителност няма повече обратни хора отпреди, просто все повече хора са откровени относно себе си. Което е страхотна новина.

  Пренаселването забавя темпове

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Много от най-големите проблеми днес могат да се отдадат на факта, че сме прекалено много. През 20-и век от 1.6 милиарда сме станали 6.1 милиарда. С това темпо скоро ще стигнем 10 милиарда, след което 0, понеже всички ще пукнем от пренаселването, недостига на ресурси или просто земята ще се разцепи на две от тежестта ни.

  Към момента сме около 7 милиарда. Добре, това не звучи особено окуражаващо, вземайки предвид горното, но ето я важната част: отнело ни е 13 години да станем от 6 на 7 милиарда, което е година повече, отколкото ни е трябвало от 5 милиарда да стигнем 6. За първи път в историята, увеличаването с милиард души е забавило темпо – дори най-песимистичните прогнози на ООН посочват, че тази тенденция ще продължи.

  Някои експерти смятат, че пикът на населението ще настъпи през 2050г. Оказва се, че с напредъка на технологиите и здравеопазването живеем по-дълго, но също така сме по-образовани като видове, което води до по-добър контрол на раждаемостта и по-ниска раждаемост.

  Плюс това сме все по-способни да поддържаме по-голяма популация, благодарение на иновации в изкуствения интелект, дигиталното производство, производството а храна и отговорното консумиране на енергия.

  По-чистата енергия вече е реалност

  7 изключително добри новини, които никой не съобщава

  Няма значение, ако излекуваме всеки рак и върнем птицата додо, ако няма планета, върху която да стъпим. За съжаление, в даден момент от историята сме открили, че можем да правим планини от пари, като изливаме токсични лайна върху природата, за да захранваме индустрията си – и вероятно ще продължим да го правим, докато всички не пукнем… или докато спре да бъде печелившо.

  Чистата, възобновяема енергия се оказва още по-голяма златна мина в днешно време и индустриите се нагаждат. За първи път емисиите на въглероден диоксид намаляват в период на икономически растеж, благодарение на все по-голямата зависимост от източници на зелена енергия.

  В Америка има повече коли, но те произвеждат по-малко водорен диоксид, благодарение на регулации и напредък в зелените технологии. Резултатът е по-синьо и чисто небе.

  И за въглищата нещата не са добре, след като зелената енергия надминава капацитета им за първи път през 2015г. Половин милион слънчеви панели са били инсталирани всеки ден през годината, а в Китай са издигани по 2 нови вятърни турбини на час.

  Няколко други държави също са доста напред в това отношение, Коста Рика постигна огромен успех, след като 150 дни през 2015 и 2016г страната вървеше изцяло на комбинация от геотермална, слънчева, вятърна и хидро енергия. Във Франция, алпийското градче Албервил е захранвано от суроватка, остатъчен продукт от производството на сирене.

  В Европа, шведите са станали толкова добри в рециклирането, че им се налага да внасят по 700 000 тона боклук от други държави, за да им работят добре нещата. В Норвегия имат същия проблем и двете страни наддават за боклука на света.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link