Още

    Не толкова приятните значения на имената на някои растения

    Слабонога (Impatiens)

    Ако често сте нетърпеливи към своята половинка, обмислете възможността да ѝ изпратите букет от слабоноги, защото те символизират именно нетърпението.

    Бърдун (Asphodelus)

    Бърдунът често се свързва със смърт. В гръцката митология това са цветята, покриващи полята на Хадес – богът на подземното царство.

    Вратига (Tanacetum vulgare)

    Вратигата е символ на враждебността и неприязънта. През Средновековието цветето е използвано за предизвикване на аборти, както и (доста парадоксално) за да помогне на жените да заченат. Вратигата е изключително отровна за насекомите.

    Дебелец (Sempervivum)

    Да предположим за секунда, че сте успели да съберете букет от това растение (все пак не е най-предпочитаното за подарък), вероятно ще трябва да обмислите тази идея отново, защото в много култури дебелецът е символ на гниене и разлагане.

    Лобелия (Lobelia)

    “Неприязънта на Лобелия“ звучи като име на италианска опера, но точно такова ще е посланието, ако подарите на някого букет от това красиво синьо цвете. Вероятно не е случайност, че венчелистчетата на лобелията съдържат токсин, наречен лобелин, който е подобен, но далеч по-опасен от никотина.

    Седефче (Ruta graveolens)

    Англоговорящите наричат седефчето „Rue”, което означава разкаяние и с течение на времето цветето се е превърнало в символ на това чувство.

    Обикновен звездан (Lotus corniculatus)

    По време на Викторианската епоха обикновеният звездан е символизиран едно единствено нещо – отмъщение. Освен това растението съдържа цианид, макар че трябва да се погълнат големи количества от него, за да окаже неблагоприятен ефект.

    Щир (Amaranthus)

    Отново по време на Викторианската епоха хората са свързвали щира с безнадеждност и разбито сърце. Едно от другите му наименования е „love lies bleeding” – име, което няма точен превод, но съдържа думи като любов, лъжи и кръв.

    Карамфил (Dianthus caryophyllus)

    Различните цветове карамфили символизират напълно различни неща. Червеният например символизира любов, белият – щастие, а онези карамфили, които са с два цвята, означават просто „не“. Точно така, един кратък, но достатъчно сериозен отказ.

    Още публикации

    Коментари

    ВАШИЯТ КОМЕНТАР

    Моля, въведете коментар!
    Моля, въведете името си тук

    Мобилно приложение за Android и iOS

    Най-нови

    Изтеглете 
    мобилно приложение за Android и iOS

     
    close-link