Още

  Близнаците Крей – най-страховитите гангстери в Лондон

  Близнаците Рони и Реджи Крей са смятани за най-страховитите гангстери от престъпния подземен свят на Ийст Енд. Те неведнъж са смразявали кръвта дори на най-закоравелите им съвременници.

  Еднояйчните близнаци са родени в интервал от  десет минути един от друг на 24 октомври 1933 г. в Хокстън. Роналд / Рони / и Реджиналд / Реджи / Крей са най-ярките представители на организираната престъпност в Ийст Енд в Лондон от 50-те и 60-те години на миналия век. Със своята банда, известна под името Фирмата, Крей са извършвали убийства, въоръжени грабежи, палежи, рекет и нападения.

  Близнаците Крей. Снимка: Уикипедия

  През 60-те години, като собственици на нощни клубове в Уест Енд, близнаците Крей се сближават с политици и изявени артисти като Шърли Беси, Франк Синатра, Джуди Гарланд, Лайза Минели, Клиф Ричард и др. Те самите стават известни личности, снимани от Дейвид Бейли и интервюирани по телевизията.

  Въпреки че много се пише и знае за скандалната двойка близнаци, съществуват няколко интересни факта за тях, които са малко познати сред обществото.

  Те харесвали поезията

  Сигурно е трудно бихте повярвали, че гангстерите Рони и Реджи Крей с удоволствие пишели стихове. Но според приятелят им от детството, Лори О’Лиъри, близнаците са правели това много добре и като доказателство за това той показва  многото  непубликувани техни стихове, които  притежава.

  Погребението на Реджи Крей приличало повече на събор на портиери, отколкото на погребение

  Някои гости на погребението му носели червена значка с инициалите RKF (Погребението на Реджи Крей), и червена лента на ръката. „Тя символизира цялата кръв и сълзи, които са се проливали през годините“, казал шефът на охраната Ричард Грейстън.

  Рони Крей готвел с Иън Брейди в затвора

  По време на престоя им в Дърам, Крей и Брейди готвели за останалите затворници. „Рони Крей готвеше за излизането си, аз готвих за моето … беше ни писнало да ядем пържоли “, твърдял Брейди.

  Братята били затворени в Кулата на Лондон

  Не след ареста им през 1968 г., а преди това – през 1952 г., близнаците били затворени в кулата няколко дни. Те били сред последните затворници, държани някога там.

  Това не било заради мафиотските им лудории. Всъщност, престоят им в Кулата се е състоял много преди да започнат своето господство над страха, още когато Рони и Реджи са били съвсем млади, просто хулигани. Всичко било свързано с тяхната военна служба, когато на близнаците било наредено да се присъединят към Кралските изтребители. Не е изненадващо, че момчетата не приели любезно да им се нарежда какво да правят.

  Според една добре известна история, единият брат буквално е ударил ефрейтора, който се осмелил да му даде заповед. Поради тази причина те били затворени за няколко дни в Кулата на Лондон.

  Люсиен Фройд дължал пари на Крей

  Известният художник Люсиен Фройд натрупал 500 000 британски лири дългове от  хазарт към Крей. В един момент Фройд отменил изложба, за да предотврати братята да се развихрят по време на събитието и да си поискат парите.

  Реджи Крей бил почти професионален боксьор

  Близнаците били запалени боксьори през юношеските си години. Вдъхновил ги дядо им Джими Лий. Реджи бил поканен да стане професионален боксьор, но криминалното му досие възпрепятствало това.

  Снимка на Реджи Крей (втори отляво), направена през месеците, предхождащи процеса му през 1968 г. Доказателствата от това досие и други са довели до него и брат му Роналд да бъдат осъдени на доживотен затвор. Снимка: Уикипедия

  Съществувал и трети брат Крей

  Техният, по-голям брат, Чарли Крей, също бил член на тяхната банда „Фирмата“. Чарли, обаче, бил „тихият Крей“ и никога не получил известността на Рони и Реджи. През 1997 г. Чарли бил осъден за участие в контрабанда на кокаин в размер на 39 милиона британски лири и на  70-годишна възраст влязъл в затвора за 12 години.

  Говорело се, че двамата братя били бисексуални

  Рони Крей открито, Реджи по-малко. Братята Крей привличат общественото внимание през юли 1964 г., когато публикация в таблоидния вестник „Сънди Мирър“ намеква, че Рони има сексуална връзка с лорд Бутби, консерватор, по времето, когато сексът между мъжете все още е криминално престъпление в Обединеното Кралство. Въпреки че в статията не са споменавани имена, близнаците заплашили замесените журналисти, а Бутби обявил, че ще  съди вестника.

  По времето, когато завързал странното си приятелство с Крей, Робърт Бутби имал забележителна кариера. Той дори бил близък съветник на Уинстън Чърчил.

  И все пак Бутби бил и безсрамен декадентски плейбой, открито бисексуален във време, когато подобно нещо не се възприемало от обществото. Освен че обичал безразсъдните афери с жените на другите мъже, включително съпругата на министър-председателя Харолд Макмилан, Бутби очевидно обичал много по-млади мъже. Това може би е била причината той и Рони Крей да ходят заедно на определени тайни партита. Случаят бил толкова забележителен, че MI5 наблюдавала Бутби и Крей, като един агент съобщава, че „Бутби е извратен човек и обича да се среща със странни хора“ – като Рони Крей.

  Всъщност Рони застрелял Джордж Корнел в кръчмата „Слепият просяк“ през 1966 г, защото го нарекъл „дебел гей“. Въпреки че други вярват, че Рони е искал да отмъсти за смъртта на един от членовете на своята банда.

  Кръчмата „Слепият просяк“ в която Рони застрелял Джордж Корнел. Снимка: Уикипедия

  „Фирмата“ нямала нищо против

  Според О’Лиъри, членовете на Фирмата били толерантни към сексуалността на Крей. „Дори и да възразяваха, Рон просто им се усмихваше и им казваше, че не знаят какво пропускат“, заявява О’Лиъри.

  Братята били заснети от Дейвид Бейли

  Модният фотограф Дейвид Бейли снимал лондонските гангстери за Box Of Pin Ups, публикуван през 1965 г., който представя колекция от снимки на плакати с участието на някои от най-елитните знаменитости през разтърсващите 60‘ като Битълс, Джийн Шримптън и Мик Джагър.

  Реджи можел да счупи челюст с един удар

  Реджи усъвършенствал „цигарения удар“. Той предлагал на жертвата си цигара директно до устата, след което удрял, а когато опонентът падал, отворената му уста гарантирала счупена челюст. Никога не приемайте подаръци от гангстери.

  Реджи спал с Баб

  Веднъж Барбара Уиндзор, известна от Пеги Мичъл от Истендърс, прекарала една нощ с Реджи Крей. Уиндзор явно имала афинитет към лошите момчета, тъй като по-късно се омъжила за гангстера Рони Найт.

  Франк Синатра наел охранителите на Крей

  Присъдата за убийство със сигурност не обуздава предприемаческата активност на Рони и Реджи. Докато били в затвора, те създали и ръководили бизнес, който предоставял телохранители и услуги за защита на известни личности. Според визитна картичка, конфискувана в болница Бродмур, където е бил задържан Рони, тяхната компания е предоставяла „Лични помощници на холивудските звезди и арабски благородници“.

  Том Харди в ролята на близнаците Крей във филма „Легенда“

  Изглежда имало ефект – един от клиентите бил Франк Синатра, който наел антураж от телохранители на фирмата, когато присъствал на Уимбълдън през 1985 г. Една от останалите бизнес идеи на Крей била производство на приспособление за отрязване на върховете на варени яйца, но тя не била толкова успешна.

  Братята били лежали в най-призрачния затвор във Великобритания

  Близнаците Крей били затворени в затвора Шептън Малет, най-старият затвор във Великобритания, през 50-те години. По време на престоя си те се срещнали с бъдещите си съперници Чарли Ричардсън и Джордж Корнел, които по-късно Рони Крей застрелял.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link