Още

  Бутилирана вода: най-голямата измама в човешката история

  През 1990 година индустрията преживя истинска революция. Това се дължи на факта, че гиганти като PepsiCo (вода Aquafina), Nestle (вода Pure Life) и Coca-Cola (вода Dasani) представили бутилираната си вода на пазара. След като тези производители представиха минералнта си вода, чешмяната вода остана в историята.

  Анализаторите на компанията Beverage Marketing Corporation изчисляват, че всяка година по целия свят се продават 460 милиарда литра бутилирана вода. Най-големият потребител на този продукт е Китай, чиито жители годишно купуват 80 милиарда литра вода. Второто място е заето от САЩ – 45 милиарда литра. Някои от останалите държави имат горещ климат, което обяснява и консумацията – например Мексико, Бразилия, Индонезия, Индия и Тайланд.

  Проспериращите европейски страни като Германия, Италия и Франция продават съответно 12, 11 и 9 милиарда литра бутилирана вода. Освен това въпреки високото качество на чешмяната вода няма как да отречем, че бутилирана също е изключително търсена. Как го правят?

  Някога замисляли ли сте се защо  бутилирана вода е по-скъпа от водата от чешмата? Ценовата разлика е около 2000 пъти! В някои страни водата е по-скъпа от млякото, бирата и дори бензина. Знам какво си помислихте, но това далеч не са развиващите се страни, които се оплакват от недостига на питейна вода – това са страни, които могат да се похвалят с най-добрите комунални услуги.

  Според обществената организация „Хранителни и водни наблюдения“, в Съединените щати един литър бутилирана вода е средно три пъти по-скъп от един литър мляко и почти 4 пъти по-скъп от литър бензин. На какво се дължи това? Какво кара хората да харчат пари за бутилирана вода?

  Основното предимство на производителите на бутилирана вода по целия свят е, че тя е по-екологично чиста от останалата. Почти всяка реклама промотира точно това – чистотата и ползата на бутилирана вода. Дали това обаче е вярно? И какво всъщност пият милиарди хора в целия свят?

  Изследователи от Environmental Working Group, които дълго време се занимават с въпроса за качеството на бутилираната вода, информират, че повечето от производителите на този продукт не крият, че продуктът им е най-обикновената чешмяна вода, която е претърпяла допълнително пречистване.

  18% от марките все още настояват за изключителните свойства на своите продукти, но категорично не искат да посочват местоположението на минералните извори, от които получават своята „животворна вода”. Какво ви говори това?

  Лабораторните изследвания сочат, че в повечето случаи бутилираната вода изобщо не се различава от чешмяната. „Допълнителното почистване”, което компаниите толкова често изтъкват не действа по абсолютно никакъв начин.  И всъщност защо да го прави, след като тяхната чешмяна вода вече отговаря на най-високите стандарти на пазара?

  Интересен факт е, че в Съединените щати и страните от Европейския съюз качеството на чешмяната вода теоретично може да бъде по-високо от качеството на бутилираната вода. Това привидно абсурдно обстоятелство се дължи на факта, че държавата може да контролира водата от чешмата много по-стриктно отколкото да го прави с компаниите, които произвеждат бутилираната вода.

  Има много примери, когато водата, която се предлага от производителите, може да навреди на здравето и дори да доведе до опасност за живота. През април 2019 г. американското потребителско списание Consumer Reports обяви, че във водата, която произвеждат шест популярни марки: Starkey (собственост на Whole Foods), Peñafiel (Keurig Dr. Pepper), Crystal Geyser Alpine Spring Water, Volvic (Danone) и Crystal Creamery и EartH₂O, е открита концентрация на арсен, която е опасна за човешкото тяло.

  Но дори ако производителят третира задълженията си възможно най-стриктно, пречистената вода, излята в пластмасови бутилки, не може да бъде чиста по подразбиране. По време на съхранение, дори това да не е особено дълъг период, водата неизбежно се замърсява от микрочастиците на пластмасата.

  Също така е добре известно, че дори и при леко нагряване, пластмасата започва да отделя вредни химикали, които веднага влизат във водата.

  В рекламите, марките, които произвеждат вода подчертават, че тя е по-вкусна от чешмяната. Така ли е? Университетът на Върмонт реши да провери това.  При проучването, те дали бутилирана вода и вода от чешмата на доброволците, но без да я обозначат.

  Както се оказва, повечето не могли да ги различат. Президентът на Тихоокеанския институт Питър Глейк, в интервю за „Business Insider4, казва следното:

  „Грешно е да се смята, че бутилираната вода е по-чиста, по-здравословна или по-безопасна от чешмяната вода. Бутилираната вода не е по-добре регулирана, не се проверява по-добре и не се контролира по-добре от водата от чешмата. И когато има проблеми с чешмяната вода, решението е да се инвестира в обновяване и ремонт на нашите водоснабдителни системи, а не в бутилирана вода.”

  Не трябва да забравяме, че екологичното производство на бутилирана вода въобще не е ефективно. Пластмасовите бутилки са едни от най-големите замърсители на планетата.  През 2016 г. за производството на пластмасови бутилки за вода в САЩ са били използвани 2 милиона тона пластмаса – от своя страна за пластмасата пък са били използвани най-малко 64 милиона барела петрол.

  С увереност можем да кажем, че универсалното убеждение, че бутилираната вода е по-добра и по-полезна от обикновената чешмяна вода е резултат от интересите на производителите на тези продукти на най-високо ниво и, разбира се, ефекта на добрата реклама.

  Публикацията Business Insider изчисли средствата, инвестирани от Nestle Waters NA, Nestle USA и Coca-Cola в лобизма на техните интереси в Конгреса на САЩ и се оказа, че за тези цели са били изразходвани поне 28 милиона долара. И знаете ли каква е основната цел на рекламирането? Това не е популяризиране на бутилираната вода. Производителите се стремят да намалят бюджетните разходи за общественото водоснабдяване.

  Също така добре познатите марки инвестират много в анти-рекламирането на чешмяната вода, показвайки редица отрицателни страни. Очевидно инвестициите си струват – милиони хора  в цял свят ги е страх от чешмяната вода, сред тях са дори жителите на страни като Обединеното кралство, Швейцария и Франция.

  Основната тайна на производителите на питейна вода, която те доброволно не биха разкрили за нищо на света, е рентабилността на техния бизнес. Много уважавани експерти са убедени, че печалбите на играчите на този пазар могат да се конкурират с печалбите на наркокартелите.

  Автор: Божидара Иванова

  Още публикации

  Коментари

  1. Съгласен съм с много от написаното. НО! Никъде не става дума за ситуацията в България. Маркетинговите стратегии на фирмите по света засягат в доста малка степен пазара на бутилирана вода у нас. Че печелят- печелят. И то доста добре. Че използват пластмасови бутилки, които са продукт от нефтопреработката- да. Обаче, защо няма политикаѝ за преработката на тази пластмаса? И на пластмасиТЕ като цяло? Това е въпрос на държавна политика, а такава няма. Защо в Гърция бутилката 0,5л. е 50 цента, а при нас е „кой колкото си реши“? И въпрос на личен избор е дали да пиеш от пластмасова бутилка или от старите, ръждясали тръби, пълни с ръжда, пясък, кал и други отлагания. А за етернитовите/азбестови/ тръби нещо да кажете?

  2. Съмнение за водните източницина бутилираната вода винаги съм имал

   Но за мене е по-важно изречението – след като разни коли и нестле представили минералните си води, демек почнали маркетинговия обстрел и ПР обработката – повечето човечета се предали 😉

   Така е на практика с всичко – въпрос на интензивност на информационната атака. Било за смяна на пола, било за 31 джендъра, било за каквато и да били историческа фалшификация.
   Какво беше казал Гьобелс – ако една лъжа се повтори 100 пъти – става истина

   А ако се повтори 1000 пъти, 100 000 пъти 😉 ?
   На Запад нямат никакъв шанс.
   В Източна Европа е доста по-добре все още 😉

   Аз лично ползвам предимно чешмяна вода , но със система за пречистване и след преваряване !

   Най-добра е изворната вода от планината, разбира се !

   Винаги , когато ми се удаде възмможност 🙂

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link