Още

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Приказките за лека нощ обикновено са за принцеси и принцове, забавни вещици и очарователни горски създания. Но какво се случва, когато проследим произхода им?

  От „Малката русалка“ до „Червената шапчица“, захаросаните версии, които познаваме и обичаме, идват от много по-мрачни истории.

  Хензел и Гретел

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Кошмарът на Хензел и Гретел е останал почти непроменен, в сравнение с другите приказки. Жестока мащеха убеждава съпруга си, че единственият начин да не умрат от глад, е като изоставят децата си. Хензел и Гретел научават за плана и бягат в гората. Скоро след това, лоша вещица ги отвлича и угоява, за да ги изяде.

  Шокиращото е, че „Хензел и Гретел“ не се разграничава особено от реалността на Великият глад от 1315-1317г, на фона на който се развива действието в канибалската приказка. Глад и болести опустошават Европа, а това води до престъпност, масова смърт и канибализъм. Освен това много родители са принудени да изоставят децата си, за да избегнат гладна смърт.

  Червената шапчица

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Изненадващо, но Братя Грим са тези, които смекчават „Червената шапчица“ през 19-и век, като вкарват ловеца, който спасява деня. В по-ранните версии, както и в тази на Шарл Перо от 1697г, Червената шапчица изяжда баба си, след като вълкът разкъсва старицата и я сервира на момичето. В друга ужасяваща версия, вълкът кара Червената шапчица да се съблече гола. Тя се подчинява, хвърля дрехите си в огъня и ляга при вълка в леглото. След това вълкът я изяжда жива и историята свършва.

  Малката русалка

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Във версията на Дисни, Ариел дава красивия си глас в замяна на крака; в оригинала на Ханс Кристиян Андерсън от 1837г, тя дава езика си. Още по-лошо, всяка стъпка, която прави русалката, е болезнена, сякаш ножове се впиват в новите й крака. Тя има само един ден да се омъжи за принца, иначе ще се превърна в морска пяна.

  Вземайки интересно решение, русалката танцува, за да очарова принца – знаейки много добре, че всяка танцова стъпка ще й донесе болка. Накрая, страданието й се оказва напразно; принцът избира друга жена. Когато сестрите й дават нож, с който да убие принца и да спаси кожата си, русалката не се решава да го направи. Вместо това, както й е обещано, тя се превръща в морска пяна.

  Спящата красавица

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Никакви кръстници няма в „Слънцето, Луната и Талия“, ужасяващата народна приказка, на която е базирана „Спящата красавица“. Италианският поет Джамбатиста Базиле първи публикува историята през 1634г, като в нея Талия е главната героиня. Вместо да се убоде на вретено, ленено влакно влиза под нокътя на младата жена, от което тя припада като умряла. Баща й, който не понася мисълта да погребе дъщеря си, вместо това я оставя в едно от много легла в имота си. Тогава един крал преследва ловния си сокол до дома на лорда, където открива спящата красавица. Когато не успява да я събуди, той я изнасилва и след това се връща в родната си земя.

  Все още в безсъзнание, Талия ражда две деца. Едното бебе изсмуква лененото влакно от пръста й, което я събужда. Кралят, който я е изнасилил, вече е женен. Когато съпругата му научава за Талия, тя крои планове да убие децата, да ги сготви и да ги сервира на краля. Готвачът с нежелание се съгласява, след което заменя децата с ярешко месо. Когато кралят разбира за стореното от жена му, той я изгаря жива, за да бъде с Талия.

  Жабокът принц

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Забравете за вълшебната целувка. Във версията на Братя Грим на „Жабокът принц“, краят е много по-жесток. Въпреки очевидната липса на интерес от страна на принцесата, принцът жабок продължава да я ухажва, докато не се озовава върху нея в леглото й. Тогава отвратената принцеса хвърля земноводното към стената. Именно тази агресия превръща жабока в принц – а не жалката целувка от анимацията. В алтернативната версия, принцесата откъсва главата на жабока и го оставя да умре. Това също е достатъчно, за да го трансформира в принц.

  Пепеляшка

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Злите сестри Анастасия и Дризела са ужасни – държат се арогантно, надути са и имат непоносими гласове. Определено печелят наградата за най-неприятни персонажи на Дисни. Но те се превръщат от досадни в откачени във версията на Братя Грим от 19-и век.

  Може би помните как Анастасия и Дризела се мъчат да вкарат подутите си крака в пантофа на Пепеляшка. Във версията на Грим, двете отрязват парчета от краката си, за да се наврат в обувката.

  Но принцът разкрива измамата. Щом пантофът се напълва с тъмно червена кръв, той бързо бие шута на сестрите и взема Пепеляшка. На всичкото отгоре, после ято птици избождат очите на сестрите.

  Снежанка

  Мрачният произход на 7 обичани детски приказки

  Според германския историк Екхард Сандер, Снежанка може да е базирана на истинската благородничка на име Маргарет фон Валдек, живяла в Бавария през 16-и век. Младата Маргарет се влюбва в принц, който по-късно става Филип II, крал на Испания. Баща й и мащехата й не одобряват връзката им, намирайки я за политически неудобна. На 21 години Маргарет е намерена мъртва, привидно отровена. Що се отнася до джуджетата, семейство Валдек притежавало медна мина, в която работели деца, мнозина от които получавали ужасяващи деформации заради тежките условия. Подигравателно ги наричали джуджета.

  Самата приказка е пълна с мрачни подробности, които по-късно са премахнати. След като научава за Снежанка от вълшебното си огледало, Кралицата нарежда на ловец да изкорми Снежанка и вътрешностите й да бъдат сготвени. След като яде от отровната ябълка и изпада в кома, Снежанка е отведена от принца. Когато ковчегът й е изтърван от несръчен слуга, парченцето ябълка в гърлото й се размества. Снежанка все пак се омъжва за принца и когато Кралицата се появява на сватбата им, тя е принудена да носи нажежени метални обувки и да танцува до смърт.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link