ян. 21, 2016
25860 Views

Най-красивите аквариуми в света

Автор:

В океаните има повече чудеса, отколкото на сушата. Макар да не могат да се сравняват с истинското изживяване, големите аквариуми предават красотата на морския живот възможно най-близко. Това е идеален начин да наблюдавате отблизо морските създания, без да е нужно дори да се намокрите.

Аквариумът в Пърт, Западна Австралия

Аквариумът в Пърт, Западна Австралия

Западноавстралийският аквариум е огромен. Основният резервоар побира 3 00 000 литра морска вода и един от най-големите в света. Австралийските крайбрежни твари са основната забележителност тук – скатове, китови акули, крокодили и сиви акули. Ако не ви стига да наблюдавате отвън, срещу заплащане можете да се гмурнете и да разгледате аквариума отвътре.

Тюркоазния аквариум в Истанбул

Тюркоазния аквариум в Истанбул

Открит през 2009г, Тюркоазният аквариум се намира в търговски център Форум в Инстанбул. Финансиран е с обществени средства и в него могат да бъдат видени много различни животни. 30-те изложбени зали са разделени на различни зони, посветени на тропическите морета, дъждовните гори и блатата. От пирани до тигрови акули, в аквариумът са събрани повече от 10 000 животни. Разполага също така с подводен тунел с дължина 80м.

Аквариума в Окинава

Аквариумът в Окинава

Отворен през 2002г като част от огромен парк, аквариумът в Окинава е един от най-забележителните в света. Основната атракция е резервоара Курошио, който побира около 7 500 000 литра вода. Стъкленият панел на аквариума преди е бил най-големият в света.

Аквариума в търговски център Дубай

Аквариумът в търговски център Дубай Аквариумът в търговски център Дубай

МОЛ Дубай е един от най-големите в света, а в него се намира и един от най-големите аквариуми. 10 000 000 литра вода са дом на 33 000 морски обитатели от 90 вида. Стъкленият панел с височина 8.3м и широчина 32.88м е най-големият в света.

Аквариума в залив Монтерей, Калифорния

Аквариума в залив Монтерей, Калифорния

Тюлени, медузи, змиорки, сардини и акули са сред обитателите на един от най-красивите аквариуми в Америка. Открит през 1984г,  в него живеят много застрашени от изчезване видове. Два огромни резервоара са централната атракция в комплекса. Първият е висок 10м и е посветен на крайбрежния живот в Калифорния, докато вторият е още по-голям и представя множество други видове. Общо обитателите на аквариума са около 35 000 от 600 вида.

Морски свят Ушака в Дърбан, Република Южна Африка

Морски свят Ушака в Дърбан, Република Южна Африка

Ушака не е просто аквариум, а цял тематичен парк. Комплексът се състои от 32 резервоара с милиони литри вода. Там живеят много същества, включително морски кончета, делфини и акули. Има също много магазинчета, кафенета и ресторанти, включително един специален, където хората могат да се наслаждават на храната си, обградени от огромни акули.

Шанхайския аквариум

Шанхайския аквариум

Това е един от най-големите аквариуми в Азия. Разделен е на 9 зони, всяка представяща морския живот от различна част на света. Те включват зоните Антарктида, Австралия и най-известната от всички – Китай. Там живеят много уникални видове, предимно от река Яндзъ. Най-забележителното в аквариума е дългия 155м подводен тунел, най-дългия по рода си в света.

Океанографски парк, Валенсия

Океанографски парк, Валенсия

Част от комплекс, наречен Град на изкуствата и науките във Валенсия, Океанографския парк е огромен. В него са поместени някои от най-големите и невероятни аквариуми в Европа. С 9 подводни кули, комплексът е дом на 45 000 морски животни от 500 вида.

Аквариума в Джорджия, Атланта

Аквариума в Джорджия, Атланта

Още един огромен аквариум, в който живеят 120 000 животни от 500 вида. Открит е през 2005г с дарение от $250 милиона от съсобственика на Home Depot Бърни Маркъс. Аквариумът има 60 изложбени секции, разделени на 5 зони. Основният резервоар побира 24 милиона литра вода и единственият извън Азия, в който има китови акули.

SEA в Сингапур

SEA в Сингапур

SEA в Сингапур

Аквариум Югоизточна Азия отваря през 2012г и е вторият най-голям в света. Част е от по-голям комплекс и побира 45 милиона литра вода, в която живеят стотици хиляди животни от 800 вида. Основните атракции са скатове, делфини, раковинена риба чук, японския рак паяк. Стъкленият му панел е вторият най-голям в света.

loading...
Категория:
Земя
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *