Още

  Най-странните изчезвания

  Джон Брискър

  Джон Брискър бил американски баскетболист, който играел в NBA през 70-те години. Той отбелязвал средно по 20 точки на мач и е смятан за добър защитник. През 1975г. е изключен от отбора на Сиатъл, заради избухливия си характер.

  Съотборникът му, Чарли Уилямс, казва за него „Беше отличен играч, но кажеш ли нещо не на място и имаш чувството, че ще извади от някъде пистолет и ще те застреля.“

  През 1978г. Брискър отива в Уганда, като казва на близките си, че ще се занимава с внос и износ. От тогава е в неизвестност. Най-известната теория е, че баскетболистът всъщност е отишъл в Уганда на гости на тогавашния командващ, Иди Амин. Говори се, че когато Амин е свален през 1979г., Брискър е разстрелян от военните. Тялото му така и не е открито.

  Уилиям Морган

  Уилиям Морган бил бъдещ автор, който изчезнал близо до Батавия, Ню Йорк през 1826г. Интересното при изчезването му е, че се говори за участие на Свободните зидари, които искали да му запушат устата. След неуспешен бизнес, Морган се опитал да влезе в братското общество на Свободните зидари в Батавия. Разгневен от отказа им, той обявил, че ще разкрие тайните им в книга. Тогава от братството се опитали да го сплашат, като запалили офиса му. В крайна сметка Морган бил арестуван, защото дължал пари и е осъден на затвор в Канандайгуа, Ню Йорк.

  През първата му нощ в затвора дошъл непознат мъж, който се представил за негов приятел. Предложил да плати дълговете му, за да го освободят. Морган бил пуснат и повече никой не го видял. Трима масони са обвинени в отвличането на Морган, но тялото му така и не било открито. Според слуховете, бил удавен в Ниагарския водопад. От Свободните зидари отричат това и твърдят, че са дали на Морган $500, за да напусне страната. През 1827г. е открито разложено тяло на бреговете на езеро Онтарио. Смята се, че тялото е именно на изчезналия Уилиям Морган, но това така и не е потвърдено.

  Боби Дънбар

  На 23 Август 1912г. Лизи и Пърси Дънбар се сблъскват с кошмара на всеки родител, когато четиригодишният им син изчезва по време на излета им близо до езеро Суейзи в Луизиана. Осем месеца по-късно, Боби е открит при Уилям Кантуел Уолтърс, който е обвинен в отвличане.

  Но историята не свършва до тук. Жена на име Джулия Андерсън твърди, че това е случай с объркана самоличност и „Боби Дънбар“ всъщност е нейният син, Чарли Брус Андерсън. По някаква причина твърденията й са отхвърлени и Боби е върнат на родителите си. След повече от 90 години, един от внуците на Боби решава да сложи точка по въпроса. Извършени са ДНК тестове на Боби Дънбар Джуниър и синът на другото дете на Пърси и Лизи Дънбар. Оказало се, че между тях няма кръвна връзка. Боби Дънбар, всъщност не бил Боби Дънбар.

  Сега се смята, че истинският Боби се е удавил в езерото или е бил изяден от алигатор. Истинската самоличност на другия Боби Дънбар остава загадка.

  Пърси Фалцет

  Пърси Фалцет бил британски археолог и вдъхновение за Индиана Джоунс. През 1925г. Фалцет, по-големият му син Джак и Ралей Римел се отправили в дебрите на Амазонка в търсене на изгубеният митичен град, който Фалцет наричал „Зет“. Те така и не се върнали. Смята се, че тримата са били убити от местните. Други пък казват, че Фалцет се е побъркал и е изживял дните си като вожд на канибалско племе. През 1927г. е открита плочка с името на Фалцет, а през 1933г. и компас, като този, който той е използвал.

  Над 100 човека са загинали при различни експедиции като тази на Фалцет. През 1951г. са открити кости, които са смятани, че са негови. ДНК тестът отхвърля тази теория и истината за съдбата на тримата изследователи така и не била разкрита.

  Чарлз Нунгесър и Франсоа Коли

  Чарлз Юджийн Джулс Мари Нунгесър и Франсоа Коли били пилоти през ПСВ за Франция и се съревновавали с Чарлз Линдбърг за първия трансатлантически полет без прекъсване. На 8 Май 1927г. Нунгесър и Коли излитат от Париж с модифициран самолет Levasseur PL.8, Бяла птица. Планът бил да прелетят над югозападната част на Англия и Ирландия, през Атлантическия океан до Нюфаундленд и тогава да се насочат на юг, към Ню Йорк.

  Те така и не кацнали и било организирано международно издирване, което нямало успех. Има две популярни теории за съдбата на Бялата птица и екипажа й. Според едната, при внезапна буря самолетът се разбил в океана. Според другата, Нунгесър и Коли достигнали до Нюфаундленд, че дори и до Майн и тогава се разбили. Тази теория е потвърдена от множество свидетели, които чули рев на самолет над езеро Раунд в Майн на 9 Май 1927г.

  До днес няма финално заключение по въпроса, но са открити останки от самолет в Майн, което може да означава, че Бялата птица наистина е достигнала брега.

  Уолъс Фард Мохамед

  Уолъс Фард Мохамед бил основателят на Ислямската нация. Животът на Мохамед е забулен в мистерия. Роден е или в Афганистан, Мека или в Нова Зеландия някъде между 1877г. и 1896г. Дори не е сигурно, че това е истинското му име. Други имена, свързвани с него са Уоли Дод Форд, Уолас Дод, Уоли Дод Фард, Дейвид Форд, Уоли Фарад и Фарад Мохамед.

  Известно е, че Мохамед проповядвал в Детройт от 1930г. до 1934г., преди да изчезне безследно по време на пътуване до Чикаго. Има множество теории за изчезването му. Според някои се е върнал в Мека. Има някои доказателства, че Мохамед е доживял до 60-те години. Негова любовница твърди, че се е върнал в Нова Зеландия. ФБР държат случая отворен до 1960г.

  Хайнрих Мюлер

  Хайнрих Мюлер бил главният в Гестапо и изиграл основна роля в планирането и изпълнението на Холокоста. Той бил един от последните лоялни нацисти към Хитлер. Един ден след самоубийството на фюрера, на 1 Май 1945г. Хайнрих изчезнал. Той е един от най-висшестоящите нацисти, които успяват да се измъкнат и ЦРУ прави всичко възможно, за да го открие през следващите месеци, но нямало доказателства и следи за местонахождението на Мюлер.

  От ЦРУ смятат, че по време на Студената война, нацистът е скрит от руснаците, но разследването след края на войната не дава никакъв резултат. Въпреки, че съдбата му остава неизвестна, повечето смятат, че Мюлер е умрял в Берлин малко след края на войната.

  Майкъл Рокфелер

  Майкъл Рокфелер бил най-младият син на губернаторът от Ню Йорк, Нелсън Рокфелер и четвърто поколение с фамилия Рокфелер. Майкъл си падал по археологията и през 1961г. поел на експедиция до Нова Гвинея – едно от последните неизследвани места на Земята.

  На 17 Ноември 1961г. Рокфелер плавал с кану заедно с датския антрополог Рене Васинг, когато лодката се преобърнала. Васинг успял да доплува до брега, но Рокфелер нямал този късмет. Въпреки продължителното търсене, той така и не бил открит. Смята се, че Майкъл се е удавил или е бил изяден от акула или крокодил. Според друга теория пък, нещо много по-ужасно се е случило с него.

  Дори през 1961г. Нова Гвинея била дом на много канибалски племена, а някои от тях се намирали близо до мястото, където е изчезнал Рокфелер. Напълно възможно е да е бил заловен и убит именно от диваците. Авторът Пол Тухи твърди, че майката на Рокфелер е наела частен детектив, който да открие какво се е случило със сина й. Според Тухи, детективът донесъл три черепа от местните племена. Предполага се, че един от тях е бил на Майкъл. Семейство Рокфелер не потвърждават историята.

  Рей Грикар

  Грикар е изчезнал само преди пет години, но обстоятелствата около изчезването му също са много странни. Той бил областен съдия в Пенсилвания. На 15 Април 2005г. Рей си взел почивен ден, за да отиде до Луисбърг и повече никой не го видял. Колата му е открита изоставена на паркинг в Луисбърг. Грикар не бил пушач, но от полицията открили фасове и миризма на цигарен дим в колата му.

  Няколко месеца по-късно лаптопът му бил изваден от река Съскуехана и загадката станала дори още по-голяма. Твърдият диск бил повреден и не можел да се оправи. През Април 2009г. от полицията откриват, че Грикар е търсил в интернет информация за унищожаване на твърд диск. Разследването продължава, въпреки че властите смятат, че съдията се е самоубил.

  Джим Робинсън

  Джим Робинсън бил боксьор, най-известен като един от първите опоненти на Мохамед Али в началото на професионалната му кариера. Робинсън не бил много добър боксьор и често го използвали за лесна печалба. През Февруари 1961г. той се боксира с Али и губи през първия рунд. След седем години се оттегля с 5 победи и 23 загуби.

  През 1979г. репортерът от Sports Illustrated, Майкъл Бренън взема интервю от Робинсън в дома му в Маями. Това е последното интервю с бившия боксьор тежка категория. Репортерът Райт Томпсън шест години претърсва Маями за изчезналия боксьор. Дори известният колекционер Стивън Сингър имал автографите на всички опоненти на Али, освен този на Робинсън. Въпреки, че официално не е обявен за изчезнал, местонахождението на Джим Робинсън е неизвестно.

  Източник: listverse.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови