Още

  Най-възрастните животни

  Най-възрастният заек – 18 години

  Зайците, отглеждани в домашни условия живеят между 6 и 8 години, а тези, гледани в двора умират по-рано. Има много случаи на зайци, доживели до 14 години, но най-дълго живелият заек е заловен в Тазмания на 6 Август 1964г. Флопси е гледан като домашен любимец и доживял до 18 години и 10 месеца.

  Най-възрастният паяк – 28 години

  Насекомите са сред най-кратко живеещите твари. Някои от тях живеят само ден. Повечето хора сигурно си мислят, че един паяк живее няколко седмици или най-много няколко месеца. Случаят с тарантулата, хваната в Мексико през 1935г. е друг – тя доживява 28 години.

  Най-възрастното куче – 29 години

  Най-възрастното куче е Блуи – австралийско пастирско куче, родено през Юни 1910г. и умряло на 14 Ноември 1939г. Блуи може би е щял да живее още няколко години, но е страдал от хронично неразположение и собствениците му решават да го приспят. Повечето кучета от породата живеят до 15 години, но Блуи доживява до 29 години и 5 месеца – това са 206 човешки години.

  Най-възрастната котка – 38 години

  Може би заради по-спокойния живот котките живеят повече от кучетата. Според Рекордите на Гинес най-възрастната котка е Крем Пъф, родена на 3 Август 1967г. и умряла на 6 Август 2005г. на 38 години и 3 дни.

  Най-възрастната златна рибка – 43 години

  Учудващо, но има много случаи на златни рибки, преминали заветната възраст от 40 години и повечето от тях са прекарвали целия си живот при едно семейство. Тези, които имат златна рибка и искат тя да живее по-дълго, трябва да имат по-голям аквариум и да я хранят с различни храни. Рибката Тиш се мести в къщата на семейство Хенд от Йоркшир Англия през 1956г, когато 7-годишният Питър Хенд го печели на местния панаир.

  Най-възрастния кон – 62 години

  Повечето коне живеят до 20-25 години, но най-дълго живелият кон е Старият Били, роден през 1760г. и починал през 1822г.

  Най-възрастната птица – 77 години

  Птиците живеят по над 60 години, а се предполага, че някои видове доживяват и до 100 години (папагали, лешояди, албатроси и орли). В списъка с най-дълго живелите птици има мишелов на 118 години, но няма никаква друга информация за него. Дългата продължителност на живота при птиците не е учудваща, имайки предвид, че са близки до влечуги като костенурките.

  Папагалът Куки е в зоопарка в Чикаго от 1933г, когато е бил на 1 година и днес е най-възрастната птица – на 77 години. Куки е пенсиониран, защото публичните изяви го стресират. Диагностициран е с остеопороза през 2007г. Причината може би се дължи на това, че е хранен само със семена през първите 40 години от живота си. Повечето папагали какаду живеят между 40 и 60 години в плен.

  Най-възрастният слон – 86 години

  Слоновете са известни като най-дълго живеещите сухоземни бозайници след човека – повечето живеят по 70 години. Най-старият слон е 86-годишният Лин Уанг (1917г. – 2003г.). Той е служил както на Чианг Кай-шек, така и на императорската армия, преди да пристигне в Тайван след комунизма в Китай.

  Кандидат за най-стария жив слон е Вацала, слоница от резервата Пана Тайгър, която наближава 90-те. Когато пристигнала през 1971г., Вацала вече била без зъби. Това е индикация, че е била на повече от 50 години.

  Най-възрастната костенурка – 255 години

  Сред най-известните дълголетници са гигантските костенурки на островите Галапагос, Сейшелите, Джава, Флорес и други острови. Тези мудни, но изумителни създания са се срещали често на континентите, но са оцелели само на островите, където няма много бозайници.

  Настоящият рекорд държи Адуейта, 250-килограмова мъжка гигантска костенурка, подарък за лорд Клайв (1725г. – 1774г.). Британските мореплаватели заловили Адуейта и още три костенурки на Сейшелите. Роден около 1750г, Адуейта живее в зоологическа градина в Индия от 1875г. до смъртта си на 23 Март 2006г. Последвалото въглеродно датиране установило, че Адуейта е бил на 255 години.

  Източник: webecoist.com

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link