дек. 8, 2014
3269 Views

New Horizons на НАСА се събуди и започва безпрецедентна космическа мисия

Автор:

След 9 години и изминати 4.8 милиарда километра, космическият апарат New Horizons на НАСА се събуди от хибернация и започна подготовка за безпрецедентен полет край Плутон и други небесни тела от пояса на Кайпер.

В 15:00ч северноамериканско източно време системите на New Horizons са се активирали, а НАСА са получили потвърждение за това 6.5 часа по-късно.

New Horizons на НАСА се събуди и започва безпрецедентна космическа мисия

След около шест седмици, на 15 януари 2015г, космическият апарат ще започне близки наблюдения на Плутон и един или два обекта от пояса на Кайпер, в зависимост от това колко добре ще се позиционира. Най-близо до планетата-джудже New Horizons ще бъде на 14 юли 2015г, но няма да навлиза в орбита. Причините за това са няколко.

За да стигне до Плутон (която е на около 5 милиарда километра от Земята) само за 9.5 години, New Horizons е пътувал много, много бързо. В резултат на това, апаратът ще премине край Плутон със скорост около 43 000км/ч. За да влезе в орбита, операторите ще трябва да намалят скоростта му с повече от 90%, а това ще изисква 1000 пъти повече гориво, отколкото New Horizons може да носи. Освен това, ако влезе в орбита на Плутон, апаратът няма да може да изучава пояса на Кайпер.

Мисията струва $700 милиона и има следните цели:

  • Картографиране на Плутон и спътника й Харон
  • Изучаване на геологията и морфологията на Плутон и Харон
  • Търсене на атмосфера около Харон
  • Измерване на повърхностната температура на Плутон и Харон
  • Търсене на пръстени и още спътници около Плутон
  • Провеждане на подобни изследвания на един или повече обекта от пояса на Кайпер.

 

loading...
Категория:
В крак с времето
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *