Още

  Опасните ледени мехурчета на езерото Абрахам – Канада

   

  Езерото Абрахам се намира в провинция Алберта в Канада. Създадено е изкуствено през 1972 г. с изграждането на язовир Бигхорн. Водният басейн е кръстен на Силас Абрахам,  живял там през 19 век.

  Abraham Lake In Alberta, Canada

  Освен с красивите си сини води, това удивително езеро е интересно заради това, че съдържа много смъртоносен и потенциално експлозивен елемент – метан.

  Масовото натрупване на този газ във водите на Абрахам се дължи най-вече на факта, че то е направено върху сушата, което пък означава, че съществуващата растителност в почвата е започнала да се разлага с течение на времето, освобождавайки метан. Когато езерото замръзва, метанът попада в капан под повърхността на водата под формата на бели балончета, които изглеждат зашеметяващо.

  Ледените мехурчета на езерото Абрахам - Канада

  Мехурите се издигат от дъното на езерото и го покриват, създавайки една наистина красива гледка, която пък привлича много туристи и фотографи.

  През по-топлите месеци метанът се изпарява в атмосферата и тези уникални балончета не могат да бъдат наблюдавани. Работата е там, че този газ има мощен парников ефект и може да бъде много вреден за атмосферата. Вследствие на това много учени са загрижени за тези „течове“ на метан (около 8 милиона тона годишно, за да бъдем точни и това е само от Източно-сибирско море).

   

  Заплахата от глобалното затопляне е много сериозна наистина, но все пак не можем да не признаем, че Абрахам е едно от най-необикновените изкуствени езера в света, особено когато хипнотизиращите му мехурчета метан са хванати в ледената си обвивка.

  Източник: Dnes.bg

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link