юли 30, 2011
28705 Views

Плодове, които едва ли сте опитвали

Автор:

Може би сте от хората, които обичат плодовете и не могат да им се наситят. Да се опитате да си представите вкуса на тези екзотични плодове е като да си представите нов цвят. Това е колекция от някои плодове, които едва ли сте чували, а още по-малко вероятно е да сте опитвали.

Ягодово дърво

Макар ние да не бяхме чували за това растение, може би някои от вас са запознати с него. Има цели три вида, като в Европа е разпространен вида Арбутус. Среща се предимно в средиземноморските региони, Франция и Ирландия. Плодовете му са червени и дребни с груба повърхност. Не се ядат сурови, защото вкусът им е неприятен, но се използват за приготвянето на сладка и конфитюри.

Червена мирика

Снимка: Mel gone to highland

Прескачаме до Азия, където откриваме ягодовото дърво от вида мирика, известно още като китайско ягодово дърво. Логично е да предположим, че е най-разпространено в Китай, но се среща и в Тайван, Япония, Корея и Филипините. Плодовете му обикновено са червени, но могат да са и бели или лилави. Обвивката им е твърда, но вътрешността е много сладка. Ядат се пресни, но се и сушат, ферментират и правят на сладко. Дори наскоро известна марка комерсиализира сокът от червена мирика.

Пръстов лайм

Търговски обучения - myjobistosell.com

Макар повечето от нас редовно да ядат цитрусови плодове, оказва се че доста голяма част от тях не са ни известни. Има над 100 различни вариации на цитрусови плодове и този лайм е една от тях. Той се среща в субтропичните дъждовни гори и сухите гори на Австралия, както и в Нов Южен Уелс. Плодът е с продълговата форма, от която идва и името му, и е дълъг около 10 см. Може да има различни цветове – жълт, зелен, кафяв, оранжев, червен или черен. Вътрешността му е подобна на тази на нар.

Ръката на Буда

Още един цитрусов плод, който вероятно малко от вас са виждали. Ръката на Буда идва от Индия и Китай и цъфти в бледо лилаво. Плодът има дебела кора и малка сърцевина. Често се поднася в будистките храмове като символ на молещи се ръце. Реже се на тънки резени и се яде или се настъргва в храната, тъй като сърцевината му не е горчива като при повечето цитрусови плодове.

Дива къпина

Снимка: Circle of Light Photography

Дивата къпина е кехлибарен плод, растящ в алпийската и арктическата тундра, както и в северните гори. Растението достига до 20-25см на височина, а плодовете му са меки и сочни къпини. Ако се ядат пресни, къпините имат много специфичен кисел вкус. Ако ги оставите да презреят, тогава вкусът им става по-сладък и мек. Дивите къпини често се правят на сладко или желе, а в някои скандинавски страни от тях се приготвя традиционен ликьор.

Фейхоа

Фейхоата е плодно дръвче, което расте в Бразилия, Уругвай, Колумбия и Северна Аржентина. Култивирано е и в Нова Зеландия, а в Австралия се отглежда като декоративно растение. Вътрешността на плода е подобна на тази при домата, като близо до кората става по-плътна и твърда. Фейхоата е много мек плод и може да бъде обелен с помощта на лъжица. Вкусът му наподобява комбинация между гуава, ягода и ананас.

Имбе

Този плод, известен още като Африкански мангостин е широко разпространен в тропическите части на Африка, от Кот д`Ивоар до Южна Африка. Вечнозеленото дърво дава малки оранжеви плодове с тънка кора, които достигат 2-3см в диаметър. Имбето има приятен сладък вкус, но след него остава кисел привкус. Плодът обикновено се яде пресен, но може да се използва и за подправянето на вина и ликьори. Придобил е лоша слава с това, че цапа изключително много.

Хлебно дърво

Плодът на това дърво е най-големият дървесен плод и изненадващо е близък роднина на черницата. Расте в Южна и Югоизточна Азия и е националният плод на Бангладеш. Дървото е култивирано и в Южна Америка и Карибите и се среща дори в някои африкански страни. Плодът на хлебното дърво може да тежи 36кг. и да достигне 50см. в диаметър. Вкусът му наподобява този на зелен банан и е богат на фибри.

Монстера

Монстера се отглежда по света като декоративно растение, но не всеки знае за вкусните му плодове. Те растат до 25-30см. на дължина и диаметър 3-4см. – приличат на зелен кочан царевица. Имат зелени люспи по кората, които се надигат при узряване. Под тях е ядливата сърцевина, която наподобява по вид и вкус тази на ананаса.

Испански лайм

Снимка: ElmoPea

Испанският лайм е разпространен по тропиците, особено в Централна и Южна Америка и някои части на Африка. Плодът е зелен и има голяма ядлива сърцевина. Традиционно се лапа целия плод и се изсмуква сока му. Вкусът му е като на обикновен лайм, само че по-кисел.

Розова ябълка

Снимка: mary.andrews

Известна още като восъчна ябълка, розовата ябълка е колекция от около 1100 вида, които се срещат в някои райони на Африка и Южна Азия. Повечето видове дават плод, но тук разглеждаме по-специално вида Syzygium samarangense, чийто плодове са розови, лилави или червени. Миришат и имат лек вкус на роза, откъдето идва и името им. Съдържат много вода, също като динята.

Шоколадова ябълка

Шоколадовата ябълка расте в Мексико и Колумбия. Дървото достига до 25м. височина и е изключително чувствително към студа. Плодовете му са зелени и с размерите на ябълка. Когато бъде откъсната, шоколадовата ябълка се сбръчква и става кафява. Сърцевината на плода е подобна по вкус и консистенция на шоколадов пудинг. Яде се пресен и често се използва като заместител на шоколада. Някои го ядат в комбинация с портокалов сок и бренди. Съдържа малко мазнини и много калций, фосфор, желязо, както и 4 пъти повече витамин C от портокала.

Ягодова гуава

Снимка: peregrin@

Ягодовата гуава, известна още като перуанска гуава, се среща в Бразилия. Плодът е подобен по размер на обикновената гуава и се яде като се разреже на две и се извади сърцевината. Ягодовата гуава има лек вкус на ягоди, а кората й наподобява вкуса на роза.

Захарна палма

Захарната палма расте в Южна и Югоизточна Азия. Дървото е доста голямо и достига височина 30м. Има големи листа и живее до 100 години. Плодовете са около 10см. в диаметър и имат твърда черупка. За да изпиете сока му, трябва да изрежете горната му част. Вкусът наподобява този на екзотичния плод личи.

Гигантска Карнегия

Карнегията е огромен кактус, който се среща в пустинята Сонора и малка част от Бая, Калифорния. Има много голяма продължителност на живота и само за израстването на едно разклонение са нужни 70 години. Плодът на карнегията съдържа стотици малки черни семки, между които е сочната сладка сърцевина.

Дуриан

Дуриан е тропическо дърво, което е широко разпространено в Югоизточна Азия. Плодовете му са големи и могат да достигнат тегло 4кг. Сърцевината му издава много силна и неприятна миризма, която се усеща дори и през кората. Поради тази причина плодовете на дуриана са забранени за транспортиране в самолетите и градския транспорт на някои азиатски страни. Миризмата е описвана като смесица между терпентин, свински изпражнения и лук. Изненадващо обаче вкусът му е съвсем различен – подобен на крем карамел с лек привкус на бадеми.

loading...
Етикети:
·
Категория:
Земя
loading...

Comments to Плодове, които едва ли сте опитвали

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *