Още

  При операция Антропоид е убит Райнхард Хайдрих

  При операция Антропоид е убит Райнхард ХайдрихПри операция Антропоид британското управление за специални операции извършва покушение над Райнхард Хайдрих, началник на Главното управление за имперска сигурност, обергрупенфюрер от СС и генерал от полицията. Райнхард е един от най-влиятелните хора в нацистка Германия и спряган за вероятен заместник на Хитлер.

  На 27 май 1942г в 10:30ч Хайдрих пътува от дома си към замъка в Прага, когато Йозеф Габчик и Ян Кубиш пресрещат автомобила му. Габчик се опитва да стреля, но оръжието му засича. Кубиш хвърля по колата противотанкова граната, която се взривява и изпраща шрапнели и фибри от тапицерията на седалките в тялото на Хайдрих. Той оцелява и е откаран в болница, където по-късно умира от инфекция на кръвта.

  Покушението срещу Хайдрих предизвиква незабавна ответна реакция от нацистите. Те започват масов терор над чешкото население и заплашва да разстреля всеки, който укрива информация, заедно със семейството му. След като получават грешна информация, че похитителите се укриват в селото Лидице, нацистите го заличават от лицето на земята и избиват всички мъже, а жените изпращат в концлагери.

  Предателят Карел Чурда издава, че поляците всъщност се укриват в църквата Св. Св. Кирил и Методий. Сградата е обсадена и след продължило няколко часа неравно сражение срещу 750 СС войници, агентите се самоубиват. Успяват да убият 14 есесовци и да ранят още 21.

  Райнхард Хайдрих е най-високопоставеното лице в нацистката йерархия, убито при покушение по време на войната.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови