Още

  Тотори – пустиня на брега на морето

    Кой би помислил, че в Япония има пустиня? Е, не е точно пустиня, но изглежда като такава. Пясъчните дюни Тотори в Хуншу, Япония се разпростират по източния бряг на град Тотори в продължение на 16 километра и достигат на 2 километра в сушата. Дюните заемат площ от 30кв.км., което не е малко.

  Пясъчните дюни Тотори са се образували от утайки, носени от река Сендай, която се влива в Японско море. Морските течения и вятърът изхвърлят пясъка на брега, а вятърът постоянно рисува различни форми с него. Най-високите дюни са по 90 метра над морското равнище, а склоновете са под наклон 40 градуса. Технически това не е пустиня, защото в района падат обилно количество дъждове, но температурата на пясъка бързо достига 50-60 градуса по Целзий през лятото. Тук виреят и много растителни и животински видове.

  Дюните са на възраст около 100 000 години, но постепенно изчезват поради правителствената програма за залесяване след края на Втората световна война. По брега пък са издигнати бетонни прегради, които предпазват от цунами, но спират и теченията, носещи пясъка.

  Тотори е една от най-странните гледки в Япония и привлича около 2 милиона посетители всяка година, предимно от Япония и Източна Азия.

  Галерия

    

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link