фев. 1, 2017
14904 Views

Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Автор:

Често чуваме за унищожаване на природата, за да се направи място за построяването на нещо от човека. Тази история от Япония обаче разказва за точно обратното. На север от Осака, една необикновена гара е построена така, че да обхване едно голямо камфорово дърво, растящо в центъра й.

Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Гара Каяшима всъщност е по-млада от дървото Кусу, както е известно то в Япония. Тя е построена през 1910г, докато експерти са изчислили, че дървото е на поне 700 години.

По времето на строежа на гарата, камфоровото дърво се издигало директно в дясно от сградата. С нарастване на населението и все по-голямото оживление на гарата през 70-те, Каяшима се нуждаела от разширяване. Първоначалните планове били просто дървото да се отреже, но това предизвикало гнева на местните.

Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Свързвано с местно божество и светилище, камфоровото дърво било много почитано от хората в града. Предложението за премахването му предизвикало силен отзвук и дори започнали да се носят слухове за хора, които пострадали, понеже били дръзнали да го докоснат. Бяла змия, която се свързва с много божества в шинтоизма, била забелязана увита около дървото. Дори се говорило, че от клоните се вдигал пушек.

Японската гара, построена около 700-годишно дърво

Вземайки предвид всички фактори, властите взели решение и поръчали нови планове, които да вградят камфоровото дърво в архитектурата на гарата. Когато най-после е завършена през 1980г, благодарните жители издигнали малък олтар в основата на дървото.

Историята на Кусу от Каяшима показва, че общността може да победи и да постигне положителен резултат, когато действа задружно.

kayashima-station-camphor-tree-7 kayashima-station-camphor-tree-9 kayashima-station-camphor-tree-5 kayashima-station-camphor-tree-8

loading...
Етикети:
· · ·
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *