Още

  Забележителности по света, превърнали се в известни марки

  Не всички знаят, че зад логата на известни компании и корпорации са скрити реални забележителности. Днес ще ви представим 13 марки, които използват в своите символи сгради или природни забележителности.

  Замъкът Нойшванщайн

  Един от най-красивите замъци в Европа – германският Нойшванщайн – сега е включен в списъка с най-сниманите забележителности в света: опашката от туристи тук понякога се простира на километър. Нойшванщайн получава допълнителна популярност от факта, че именно той става първообраз на замъка на Спящата красавица в парижкия Дисниленд. В същото време попаднах на най-разпознаваемата сред всички деца емблема на планетата – логото на корпорацията Уолт Дисни. Обгърнат в много легенди, Нойшванщайн всъщност се превръща във вдъхновение за главния холивудски разказвач Уолт Дисни.

  Връх Матерхорн

  Планинският връх от логото на швейцарския шоколад Toblerone не може да бъде объркан с нищо: приличащият на четириъгълна пирамида Матерхорн, се счита за един от най-разпознаваемите върхове в Алпите. Този връх (височината му е 4478 метра), издигащ се над село Цермат, омайва всички уважаващи себе си алпинисти. Има повече от 30 маршрута за изкачване до върха, но те са достъпни само за опитни професионалисти. Забавното е, че живописната планина е не само върху опаковката на шоколада, но се е „промъкнала“ и вътре: смята се, че необичайната назъбена форма на шоколада е многократна мини-реплика на формата на самия Матерхорн. Между другото, ако погледнете отблизо, можете да намерите плюшено мече в центъра на логото. То символизира швейцарската столица и родината на „Toblerone” – град Берн, който според една етимологична версия се превежда като „град на мечките”.

  Спаска кула на Кремъл

  Основната емблема на Съветските олимпийски игри е измислена от ученика от Строгановската школа Владимир Арсентиев. Подобно на тестените изделия, успоредните линии, символизиращи бягащите пътеки, са изтеглени в пирамида, която е увенчана с петолъчка. В минималистичен дизайн силуетът на Спаската кула лесно се разпознава, въпреки че теоретично всяка друга кула на Кремъл може да се превърне в „герой“ на емблемата. Дори има теория, че Московският държавен университет се превръща в прототип на логото на Олимпиада-80 е сградата на МГУ. Тази версия обаче не издържа на критиката, защото емблемата е създадена за най-важните спортове на планетата, а не за Универсиадата. Освен това Кремъл, за разлика от Московския държавен университет, винаги е бил добре познат в световен мащаб.

  Хотел „Москва“

  Водка „Столичная“ – най-известната марка от тези, които са „рожба на СССР.“ В света я познават от първа ръка: например в Щатите Водка Столичная се продава от 70-те години. Върху етикета на руската водка №1 стои важен символ на столицата – сградата на хотел Москва (първият, истинският, чийто дизайн, според легендата, е съгласуван със самия Сталин). До пускането на продукта съседът на Кремъл вече празнувал своята 5-та годишнина. Заемайки цял квартал, „Москва“ е открит през 1935 г., превръщайки се в един от първите хотели в съветската столица. Дизайнът на етикета остава почти непроменен оттогава: шрифтът варира, детайлите на картината били затъмнени, но фасадата на сградата все още е ясно различима. Сталинистката „Москва“ не съществува от няколко години. На мястото на разрушения хотел се издига неговият близнак.

  Долината Шамони

  Френската минерална вода „Евиан” е кръстена на град Евиан-ле-Бен, в близост до който има няколко водоизточника. Именно тук, на брега на Женевското езеро, с невероятна гледка към Алпите, се бутилира световноизвестната вода. Не е чудно, че в логото на Евиан има точно планини. И то най-фотогеничните – три снежни върха, които са отлично видими от долината Шамони, разположена близо до Евиан. В центъра на композицията е връх Мон Блан, висок 4807 метра, а един от съседите му е връх Еги дьо Миди, известен не само с изключително острата си форма, но и с най-високата въжена линия в света.

  Дворецът в Ликани

  Основните дизайнерски елементи в етикета на минералната вода „Боржоми“ са измислени още през 30-те години. Със сигурност на всеки е познат овала, в който са затворени образите на върховете на Кавказките планини, фонтана и крилото на царския дворец Романови. Последният е построен през XVIII век и се намира в село Ликани в дефилето Боржоми, известно със своите пансиони и минерални извори. В съветско време Йосиф Сталин почивал в двореца, сега помпозната сграда е лятна резиденция на президента на Грузия. В непосредствена близост до Ликани е курортът Боржоми, където се добива добре познатата лековита минерална вода. На три часа път с кола от селото се плискат водите на Черно море.

  Скалистите планини

  Баскетболният клуб „Юта Джаз е базиран в Солт Лейк Сити. Столицата на щата Юта е разположена в долина, заобиколена от впечатляващите планински масиви Уасач и Окуир – същите, които са разклонение на прочутите Скалисти планини. Става ясно защо логото на „Юта“ направо забожда заснежените върхове – това са същите върхове, към които гледката от  Солт Лейк Сити е направо умопомрачителна. Между другото, значителна част от зимните олимпийски игри през 2002 г. се проведе на местните писти.

  Имението на семейство Кайсиеви

  Върху логото на сладкарския концерн „Бабаевски“ е нарисувано огромно двуетажно имение. Това е бившата къща на бонбонената династия Кайсиеви, която се намира в Москва на ул. „Малая Красноселская“, 7. Къщата в модернистичен стил е построена от архитект Шнауберт през 1905 г. Пристигайки в имението Кайсиеви (смята се, че предприемачите специално си избрали „сладка“ фамилия) преместили там голямата си фамилна фабрика. Няколкостотин души работели за сладкарите, компанията произвеждала около четири хиляди тона карамел и шоколад годишно. Когато отшумяла революцията, фабриката получава ново име – в чест на секретаря на окръжния комитет Пьотр Бабаев. През последните десетилетия собствениците на компанията се сменили няколко пъти, но в географски план концернът остава на предишното си място – в имението Кайсиеви.

  Мост над река Тайн

  Богато червеникавото пиво ейл се пие в кръчмите по целия свят – от Щатите до Финландия. Родина на марката „Newcastle Brown Ale“ винаги ще си остане Нюкасъл, въпреки факта, че пивоварната наскоро се е преместила в град Тадкастър. Именно там, на североизточния бряг на Великобритания, „Newcastle Brown Ale“ спечели армията първи фенове през 20-те години. И тогавашната основна атракция на града попада на етикета на бутилката като завинаги остава там – мостът над река Тайн, на чието откриване през 1928 г дошъл самия крал Джордж V. Изображението на моста е затворен в синя петолъчка: той символизира петте пивоварни, работещи в Нюкасъл. Една от тях, наречена Джон Барас, по-късно се превръща в мрежа от известни кръчми. Мостът на Тайн все още украсява етикета на английския ейл, въпреки че един ден се появил конкурент: пробно дизайнерите поставили друг мост на Нюкасъл на логото – новият мост „Гейтсхед Милениум“, който поради забавната си форма носи прякора „Мигащото око“.

  Връх Артесонраху

  Историята на логото на най-старата филмова компания в Съединените щати, и единствената, останала в Холивуд, е обвита от облак на загадъчност. Върхът на планината, заобиколен от ореол от звезди, е променян няколко пъти. Според легендата, първият автор на логото на Paramount бил Уилям Ходкинсън, един от „основателите” на холивудското кино. Той скицира планина върху лист хартия по време на среща със собственика на Paramount Адолф Зукор. Може би това бил един от върховете в Юта, където минало детството на Ходкинсън. Най-известното, „живо“, фирмено лого обикновено се появява преди филмите и има съвсем различна, шиповидна форма. Някои смятат, че връх в Андите, наречен Артесонраху в Перу, е послужил като „модел” за скрийнсейвъра, докато други виждат алпийския връх Монвисо в него.

  Пивоварна „Pilsner Urquell“

  Пилзенска пивоварна е родното място на легендарната марка Pilsner. Именно тук е измислена специална технология за приготвяне на лека, суха бира с характерна горчивина и хмелов аромат. Тази технология сега се прилага по целия свят. Оригиналната бира, произведена по тази технология, се нарича Pilsner Urquell и днес е най-популярната марка бира в Чехия. Момчетата от Pilsner не се наложило да търсят далеч вдъхновение за логото си: на входа на територията на пивоварната има огромни сводести порти, изображението на които сега е на всяка бутилка Pilsner Urquell. Във фабриката можете да разгледате всички компоненти на Prazdroj, така се нарича тази бира на чешки език: ечемик, бохемски хмел, вода Pilsen и бирена мая. Приятен завършек на обиколката е дегустация на Pilsner Urquell директно от дъбова бъчва.

  Планината Арарат

  Планината Арарат, чиято височина е около пет хиляди метра, се издига над полетата на долината Арарат, където расте грозде, от което се произвежда известната арменска ракия. Според Библията, Ноевият ковчег се спира от световния потоп на върха на планината Арарат, а Ной, оставяйки ковчега, построил първия олтар след Потопа и принесъл жертва, благодарейки на Бог за спасението. Там Ной засадил лоза и направил младо вино от събраното грозде вместо обичайния гроздов сок, той се напил за първи път от ферментиралия гроздов сок, като по този начин започнало винопроизводството. Легендарният Арарат се вижда от всяка точка на Ереван и е националният символ на Армения и марката коняк ArArAt, украсявайки етикета на бутилката.

  Кулата на принц Рупърт

  Незабележителна ниска кула всъщност е един от основните символи на Ливърпул. Или по-скоро, онази част от Ливърпул, която подкрепя футболния клуб Евертън. През 30-те години на миналия век, „карамелите“ (това е прякорът на отбора) решили, че в логото им липсва нещо. И добавили образа на древната кула на принц Рупърт, построена през XVIII век, върху клубните символи. Кулата имала сурово минало: тя била и изтрезвително, и дори затвор. По-късно селяните и работниците просто съхранявали в нея своите инструменти. И ако не бил клубът Евертън, благодарение на който кулата се сдобила с бърза слава, само Бог знае какво би станало с този древен паметник. Сега всички обичат кулата, а наскоро символът на „карамелите” претърпя глобална реконструкция.

  Автор: Десислава Михалева

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link