Още

  10 имена на исторически личности, превърнали се в нарицателни

  Всички знаем произхода на фрази като „адамова ябълка“, „ахилесова пета“, „садизъм-мазохизъм“ и „марксизъм-ленинизъм“. Всичките са кръстени на хора, а последните две даже май вече са синоними. Но има много думи в нашето ежедневие, чиито произход дължим на хора в историята, и ги употребяваме без да си даваме сметка за това. Ето някои от тях:

  Сандвич

  10 имена на исторически личности, превърнали се в нарицателни

  Джон Монтагю, 4-ти граф на Сандвич заемал най-различни високи постове в английското управление през втората половина на XVIII-ти век, но оставил името си в историята. Най-популярната версия за неговото всеизвестно изобретение е, че не искал да става от масата за комар и когато огладнявал, заповядвал на прислугата да му носи тънки резени месо между две филии хляб.

  Капитан Кук кръстил на него и група острови в Тихия океан, които сигурно не са толкова вкусни.

  Меценат

  10 имена на исторически личности, превърнали се в нарицателни

  Гай Цилний Меценат бил доверен приятел и политически съветник на първия римски император – Окатвиан Август. Меценат покровителствал множество поети от това време – помага на Вергилий да си върне имение, загубено по време на гражданската война, подарява на Хораций пък друго имение в Сабинските гори, и в същото време живее като епикуреец – държи да се наслаждава на всеки аспект от живота, може би затова последните три години от живота си прекарва в безсъние – нямал време човека да спи от толкова гуляи.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link