ное. 14, 2017
10138 Views

10 интригуващи факта за Линкълн Мемориал

Автор:
  1. Работата по изграждане на паметник в почит на 16-тия президент на САЩ Ейбрахам Линкълн започва веднага след убийството му през 1865 година. За 2 години Конгресът на САЩ официално основава “Lincoln Monument Assosiation” и започва търсене на майстори, които да вдъхнат живот на проекта. Въпреки това, кавгите относно детайлите на паметника забавят изграждането му до 1914 година. Повечето от „архитектурните елементи“ са завършени до април 1917 година. Изграждането е забавено от Първата световна война и Линкълн Мемориал е отворен едва през 1922 година.
  2. В началото Конгресът назначава скулпторът Кларк Милс за създаването на паметника. Въпреки това, Конгресът не одобрява идеите на Милс, които включват 3-метрова статуя на Линкълн, който подписва Прокламацията за еманципация, както и 36 бронзови фигури (6 от които на кон).
  3. Когато проектът „Линкълн Мемориал“ е възобновен в началото на 20 век, той все още има своите противници, главно в лицето на Джо Кенън, който смята, че местоположението на паметника е недостойно за Линкълн. „Докато съм жив няма да позволя да бъде изграден паметник на Ейбрахам Линкълн в това блато“ – казва той.
  4. Линкълн Мемориал е построен благодарение на сътрудничеството на много дизайнери, архитекти и скулптори. Даниел Честър Френч проектира статуята на президента, която е изградена от семейство италиански майстори на мрамора, известни като братя Пичирили, а архитектът Хенри Бейкън създава сградата на паметника.
  5. Междувременно Бейкън се приближава в своите идеи до гръцката архитектура – сградата наподобява Партенона. Бейкън казва, че „паметникът на човека, защитавал демокрацията, трябва да се моделира според архитектурата от родното място на демокрацията“.
  6. Архитектът Джон Ръсел Поуп също представя своите идеи за почит към Линкълн – сред предложенията му са издигане на традиционен за маите храм, месопотамски зигурат или египетска пирамида.
  7. Линкълн Мемориал е втората скулптура на Линкълн, направена по дизайн на Даниел Честър Френч.
  8. Около 40% от паметника се намира под земята.
  9. В крайна сметка, паметникът е завършен след 8-годишна работа. Сред хората, които първи успяват да го видят, е 78-годишният син на президента – Робърт Тод Линкълн.
  10. На северната стена на сградата има надпис – част от речта на Ейбрахам Линкълн, изнесена през март 1865 година – в края на Гражданската война. Интересното е, че в надписа има грешка. Думата „БЪДЕЩЕ“ (на английски FUTURE) е написана с Е (EUTURE) – грешка, която остава видима въпреки многобройните опити да бъде коригирана.
loading...
Категория:
Личности · Любопитно
loading...

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *