Още

  7 писатели и художници, които са искали творбите им да бъдат унищожени

  1. Франц Кафка

  През целия си живот Кафка публикува само няколко кратки произведения. Завладян от чувството си за неувереност, той изгаря огромен брой от своите творби и тъй като бил наясно със здравословните си проблеми, иска от приятеля си Макс Брод да унищожи всички негови ръкописи след смъртта му. Кафка умира от туберкулоза на 41-годишна възраст, а Брод, вярвайки, че произведенията на Кафка заслужават да бъдат споделени със света, публикува най-важните от тях, сред които са „Процесът“, „Замъкът” и „Америка“.

  1. Владимир Набоков

  Преди смъртта си през 1977 година Владимир Набоков оставя части от романа си, oзаглавен „Оригиналът на Лаура“ на съпругата си Вера с инструкциите те да бъдат унищожени след кончината му. Вера не могла да изпълни обещанието си и преди своята смърт предава романа на единствения им син – Дмитри. През 2008 година Дмитри решава, че е време непубликуваните произведения на баща му да бъдат издадени. Той „сглобява“ романа от всичките чернови, които Набоков е оставил, но за съжаление критиците накрая споделят, че романът наистина е трябвало да бъде унищожен, както е искал авторът му.

  1. Николай Гогол

  Успехът на романа „Мъртви души“ превръща Гогол в бащата на руския реализъм. Религиозният Гогол чувствал, че трябва да напише втори и трети том на най-почитаното му произведениe, но за съжаление се намирал в такъв период от живота си, в който въображението му започвало да го напуска и той прекарва години в опити да продължи „Мъртви души“, само за да види, че постигнатото не му носи никакво удовлетворение. Отчаян, Гогол решава, че Бог не одобрява произведенията му и започва да търси духовен водач, когото открива в лицето на отец Константиновски. Той от своя страна убеждава писателя през 1852 година, че творбите му не са достатъчно добри и го окуражава да изгори ръкописа на втората част на „Мъртви души“. Десет дни по-късно Гогол умира.

  1. Клод Моне

  През 1908 година непосредствено преди да представи своите картини в Париж, Моне ги унищожава. Създаването им му отнема цели три години, а изложбата е рекламирана и подготвена, но в последния момент Моне решава, че не иска това. Въоръжавайки се с нож и четка за рисуване, той съсипва около 15 от най-големите си творби. Това не е единственият път, в който художникът предприема такива драстични мерки. Перфекционист по природа, малко преди смъртта си, Клод Моне използва помощта на своята снаха Бланш и заедно унищожават 60 картини, които той е съхранявал в студиото си, но не е искал да са част от неговото културно наследство.

  1. Джерард Менли Хопкинс

  Хопкинс е един от най-иновативните викториански поети, но големият успех идва едва след смъртта му. За съжаление най-ранните му произведения са изгубени завинаги, когато поетът ги изгаря през 1868 година, след като става йезуит, желаейки да насочи енергията си към религията, а не към изкуството. В продължение на 7 години той обръща гръб на писането, но през 1875 е вдъхновен от корабокрушението на кораба „Deutschland”. В резултат на това той пише една от най-известните си книги „The Wreck of the Deutschland”, с която се връща към литературата.

  1. Джон Балдесари

  През 1970 година Балдесари решава, че за да навлезе в нова фаза от артистичния си живот, трябва да унищожи всички свои ранни произведения от периода 1953-1966 година. Той нарича това „The Cremation Project” и моли някои от своите студенти от Университета в Калифорния да му асистират. Процесът е заснет като част от неговата художествена кариера. Когато всичко е превърнато в пепел, той я събира в урна.

  1. Франсис Бейкън

  Франсис Бейкън е един от най-влиятелните художници на 20 век. Неговите творби са предизвикателни, често играейки си с религиозни образи и достигайки до границите на приемливото. През 1944 година той решава да разруши повечето от ранните си сюрреалистични произведения, вярвайки че те не изразяват мирогледа му. В по-късните си години той изразява съжаление за загубата на някои от тях.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link