Още

  10 истински герои, променили света

  Когато чуете думата „герой“, вероятно автоматично пред нея слагате и „супер“, представяйки си как Отмъстителите се борят с извънземните над Ню Йорк. Тези ваши герои винаги са нелепо добре изглеждащи, изградени само от мускули и имат някакъв костюм или наметало, което ги отличава от останалите.

  Тези герои са перфектни във всяко отношение и не могат да сбъркат – винаги пристигат навреме, изглеждат безупречно и се придържат към моралния си компас. Те са станали известни, защото ежедневно спасяват „обикновени“ хора и всеки иска да е като тях. Всеки иска да е различен. Никой не иска да се чувства сякаш не съществува и е просто поредното число, вместо значим човек.

  Супергероите са вдигнали летвата доста високо, защото са идеални личности, които винаги поставят другите преди себе си. Те са добри до мозъка на костите си и не биха се замислили да рискуват живота си, за да спасят вашия. Но такива хора всъщност не съществуват, нали? Е, има доста личности от историята, чиито действия са променили света. Независимо дали са целяли това или не, техните постъпки и мислене са ги превърнали в истински герои.

  10. Кайл Карпентър

  Уилям Кайл Карпентър е най-младият жив войник, получил Медал за храброст.

  Кайл Карпентър

  Той е награден с престижното отличие за своята забележителна храброст, която проявява на мисия в Афганистан. Карпентър предпазва свой приятел от ръчна граната, хвърлена на покрива, където са разположени през ноември 2010г. И двамата мъже оцеляват благодарение на действията на Кайл, който тогава е на 21 години и се хвърля върху гранатата. В резултат на това губи почти всичките си зъби, дясното си око, челюстта му е натрошена, а ръката му счупена на няколко места.

  9. Жана д’Арк

  Независимо дали вярвате, че е била напътствана от Бог или не, Жана д’Арк е имала огромно влияние върху френската армия преди екзекуцията си през 1431г.

  Дали Бог наистина й е говорил или просто е била малко луда, нейното участие в планирането и изпълняването на важни военни ходове оказва голям ефект върху Стогодишната война, която дава път на Шарл VII към короната.

  Жана д'Арк

  За момиче, което умира на 19 години, нейната решимост да направи това, което смята за правилно е вдъхновяваща, и въпреки че някои хора са я смятали за вещица или агент на Дявола, тя успява да спечели доверието на хиляди и да помогне на краля. Да не забравяме също, че говорим за дъщерята на фермер, която не е можела да чете или пише, но въпреки това кралят се е вслушвал в съветите й.

  25 години след като е изгорена на клада за неподчинение и хетеродоксалност, папата я признава за невинна и я обявява за мъченица. През 1920г пък е канонизирана и се превръща в една от светците-покровители на Франция.

  8. Неизвестният демонстрант

  Човекът не е разкрил самоличността си, затова и до днес никой не знае кой е той.

  Непознатият демонстрант спира колона от танкове сутринта на 5 юни 1989г, въоръжен само с две пазарски торби, по една във всяка ръка. Въпреки, че танковете се опитват да го заобиколят, той пак им препречва пътя. По всичко изглежда, че мъжът вероятно се е прибирал от магазина и действията му не са били планувани.

  Неизвестният демонстрант

  Случката се разиграва в деня след като китайското правителство обявява военно положение и започва насилствено разпръсване на протестиращите на площад Тиенанмън . Човекът по-късно е отведен насила, за да може да минат танковете, но никой не знае какво се е случило с него след това и дали изобщо е жив.

  7. Роза Паркс

  Роза Паркс е известна с едно нещо – че веднъж отказала да освободи мястото си в автобуса, за да седне бял мъж. Тя била афро-американка, в последствие станала известна като „първата дама на гражданските права“ и „майката на движението за свобода“.

  Всичко започва на 1 декември 1955г, когато Роза отказва да послуша шофьора на автобуса, който й нарежда да освободи мястото си, за да седне бял мъж в секцията за чернокожи, тъй като другите места били заети.

  Роза Паркс

  За своето неподчинение Роза е арестувана, само защото цветът на кожата й бил различен. Тя се превръща в символ на съпротивата срещу расовата сегрегация, а действията й довеждат до автобусния бойкот в Монтгомъри – едно от най-големите успешни масови движения против расовата сегрегация.

  И макар в дългосрочен план битката да е спечелена, личният живот на Роза се превръща в истински кошмар. Тя губи работата си и получава безброй смъртни заплахи в продължение на години.

  6. Джейн Адамс

  Адамс е не само пионер в борбата за правото на жените да гласуват, но също така си поставя за цел в живота да превърне световния мир в реалност. Като отдадена пацифистка и общественичка, тя е наградена с Нобелова награда за мир през 1931г.  През 1919г пък основава Международната женска лига за мир и свобода и работи неуморно години наред, за да на накара правителствата да подпишат мирни споразумения.

  Джейн Адамс

  Джейн Адамс помага на много групи, считани за малцинства по онова време – жени, деца и имигранти. Тя прави всичко по силите си, за да спре експлоатацията на детския труд, помага на бедните и организира центрове за имигранти. През живота си учи жените, че могат да бъдат нещо повече от способността си да раждат деца и призовава хората от средната класа да използват времето и парите си, за да упражняват своите граждански задължения.

  5. Стивън Хокинг

  Един човек, който е преодолял всички физически, емоционални и академични ограничения в своя живот.

  Хокинг страда от амиотрофична латерална склероза – болест на моторните неврони, която го е парализирала. Повечето хора го разпознават по електронния глас, идващ от компютъра, с помощта на който комуникира. Той не само е надминал всички прогнози на лекарите, които през 1963г му съобщават, че ще живее най-много още две години, но също така е посветил живота си на науката.

  Стивън Хокинг

  В своята книга „Кратка история на времето“ Хокинг обсъжда своите собствени теории за космоса. Той е и научен директор в Центъра по теоретична космология в Кеймбридж. Въпреки своето заболяване, което се отразява тежко не само на личния му живот, но и на професионалния му, той все още е женен, има деца и продължава да се занимава с наука.

  4. Витолд Пилецки

  Пилецки е изпитал истинският ужас на войната… доброволно.

  Член на полската съпротива, той си поставил за цел да разкрие тайните на нацистите, когато мистериозни лагери започнали да се появяват из цяла Полша през 40-те. Затова нарочно се предава и е арестуван, след което изпратен в един от тези лагери – Аушвиц.

  Витолд Пилецки

  Там прекарва 2 години и половина, изпращайки информация до полското правителство, за да могат те да убедят съюзниците си, че концлагерите са лагери на смъртта. Комуникацията ставала по радио, което той си бил направил в лагера от контрабандни части. По-късно Пилецки успява да избяга и изпраща информация до Лондон, където обаче считат, че неговите разкази са силно преувеличени. Не повярвали, че 5 милиона души са убити там за последните 5 години.

  След това собствената му страна го осъжда на смърт по обвинения за шпионаж и незаконно преминаване на границата под фалшиво име. През 1948г е екзекутиран от тайната полиция, а всичката информация за неговите дела е пазена в строга тайна до 1989г от полския комунистически режим.

  42 години след екзекуцията му, Полецки е повишен посмъртно в чин полковник и е признат за един от най-големите военни герои в историята.

  3. Уилям Уилбърфорс

  Уилям Уилбърфорс е британски филантроп и политик, който активно се бори за забрана на търговията с роби.

  Британската империя започва да търгува с роби през 16-и век и макар тогава да е една от най-могъщите суперсили в света, това идва на висока морална цена.

  Робите са третирани по-зле и от животните и Уилбърфорс е един от малцината, които виждат нещо морално нередно в това. Той приканва останалите да обявят робството за престъпление и нещо, което трябва да бъде изкоренено от обществото.

  Уилям Уилбърфорс

  Отнема му години, докато покаже на хората колко покварено е станало обществото и че тези роби всъщност са хора като всички останали. Уилбърфорс продължава да води своята кампания до 1833г, когато е приет Закона за премахване на робството, с който се освобождават робите в по-голямата част от Британската империя. Той умира три дни след като научава за този закон.

  2. Оскар Шиндлер

  Оскар Шиндлер е бил германски индустриалец, част от нацистката партия, който през Втората световна война спасява живота на хиляди евреи. Той ги наема в своите заводи в Полша, където произвежда кухненска посуда за армията. С течение на времето започва да подкупва членове на партията с пари и подаръци, за да не закачат неговите еврейски работници.

  Първоначално Шиндлер смята да забогатее от бизнеса си и наема евреите, защото на тях можело да плаща по-малко. Това обаче се променя, когато Шиндлер научава за трагедиите, случващи се в концлагерите. Тогава се зарича да спаси колкото може повече евреи.

  Оскар Шиндлер

  След войната той е изправен пред опасността да бъде арестуван като военнопрестъпник и обявява банкрут, защото всичките му пари отиват за подкупи и работниците му. През следващите години оцелява от дарения от Schindlerjuden (Евреите на Шиндлер), изпращани му от целия свят от евреи, които е спасил по време на войната.

  1. Мартин Лутър Кинг Младши

  Считан за един от най-великите американски оратори, Мартин Лутър Кинг Младши е убит заради работата си в  Афроамериканското движение за граждански права. Там е един от водачите, активист и хуманист, както и отдаден християнин, вярващ че би могъл да промени света без насилие – и успява да го направи.

  Мартин Лутър Кинг Младши

  Лутър Кинг организира маршове, паради и кампании срещу расовата сегрегация и посвещава живота си на борбата с расизма, загнездил се в обществото и правителството. И до днес има спекулации, че в покушението му са замесени правителствени служби (ЦРУ и ФБР), но това така и не е доказано.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link