Още

  Най-красивите библиотеки по света

  Библиотеките са най-пълните и невероятни сборища на човешкото познание. Четенето по която и да е тема не е нужно да е в скучна и безлична сграда, както ще видим сега. Макар книгите да са същественото в една библиотека, да бъдете обградени от невероятна красота и атмосфера винаги е много по-приятно.

  7. Библиотеката на абатство Мелк, Австрия

  Библиотеката на абатство Мелк е спомената в известната драма „Името на розата“ от Умберто Еко. Имайки предвид колко красива е тя, лесно можем да видим как си е заслужила такава чест. Едно от най-впечатляващите неща в нея е невероятният стенопис на тавана от австрийския художник Пол Трогер, изобразяващ Съдбата.  Дървени скулптури пък символизират Философията, Теологията и Медицината.

  Библиотеката на абатство Мелк, Австрия

  В библиотеката има около 90 000 книги, както и много средновековни ръкописи и 850 старопечати.

  6. Ханделингенкамер, Холандия

  Ханделингенкамер може да се намира в Холандия, но всъщност е впечатляващ архитектурен пример от Ренесанса – дело на архитекта К. Х. Питърс – вдъхновен от красотите на Китай. Това се вижда в цветовете, както и драконовите глави по стените и железните орнаменти.

  Ханделингенкамер, Холандия

  Отличителната спираловидна стълба в библиотеката е удобен и интересен начин за достигане до по-високо качените книги. Куполът от оловно стъкло пък дава на интериора много естествена светлина, което прави възможно четенето на всяка от десетките хиляди книги тук.

  5. Библиотеката на манастир Сан Франциско, Перу

  Манастир Сан Франциско в Лима е ярко и красиво допълнение в градския пейзаж на Лима. Завършен е през 1774г и макар да е пострадал значително при земетресението от 1970г, все още е впечатляващ пример за испанска барокова архитектура.

  Библиотеката на манастир Сан Франциско, Перу

  Около 25 000 стари текста могат да бъдат открити в библиотеката на манастира, включително Библия от 1571г и копие на най-ранния испански речник.

  4. Библиотеката на абатство Виблинген, Германия

  Едно нещо, което ще научите от този списък е, че ако искате да видите наистина забележителна библиотека, трябва да я търсите в манастир. Дори сред доста голяма конкуренция, библиотеката в северното крило на абатство Виблинген е една от най-впечатляващите в света.

  Библиотеката на абатство Виблинген, Германия

  Прелестните картини на Франц Мартин Кун красят тавана над декорираната с орнаменти зала, завършена през 1744г.

  3. Библиотека Сандро Пена, Италия

  На пръв поглед библиотека Сандро Пена прилича на кацнала летяща чиния насред италианския град Перуджа. Всъщност обаче, завършената през 2004г сграда е дело на миланските архитекти от Studio Italo Rota.

  Библиотека Сандро Пена, Италия

  Стъкленият розов екстериор свети през нощта, а името – това на родения тук поет Сандро Пена – е почетено с извадки от негови творби, които покриват прозрачните панели на фасадата при входа.

  2. Библиотеката на Голуей-Майо технологичния институт, Ирландия

  Дъблинските архитекти de Blacam & Meagher са използвали прогресивна техника при дизайна на грабващата вниманието сграда, в която се помещава библиотеката на института GMIT в западна Ирландия. Сложните платна на екстериора не са просто за красота, но също така пропускат дневната светлина, като същевременно предпазват интериора от твърде много слънце. Това намалява нужда от климатични системи, което спестява значително пари на библиотеката.

  Библиотеката на Голуей-Майо технологичния институт, Ирландия

  1. Библиотеката на абатство Адмонт, Австрия

  Намираща се на брега на река Енс в югоизточна Австрия, библиотеката на абатство Адмонт е несравнимо красива. Бароковият архитект Джоузеф Хубер през 1776г е получил задачата да измисли дизайна на залата.

  Библиотеката на абатство Адмонт, Австрия

  Изписана в бяло и златисто, библиотеката е коронована от седем купола, които са изрисувани от Бартоломео Алтомонте с фрески, изобразяващи различни фази от човешкото познание. Там се намират и известните скулптури на Джоузеф Стамел „Четири последни неща“, които изобразяват Смъртта, Рая, Ада и Последния съд.

  Библиотеката на абатство Адмонт, Австрия

  Около 70 000 от всичките 200 000 книги в манастира се съхраняват тук и това е най-голямата такава библиотека в света.

  Още публикации

  Коментари

  1. А библиотеката в Теандзин, Китай нарочно ли е изпусната? Може би защото не е в манастир? Няма друга такава.

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link