Австралия е страна, която се намира на другия край на света. Тя е една от предпочитаните туристически дестинации в световен мащаб. Не трябва да се забравя, че освен благоприятните условия за живот и контрастните пейзажи, там често срещано явление са пожарите и наводненията. Тази информация и още доста любопитни факти биха били интересни и полезни за бъдещи емигранти в Австралия.

1_1453720990

  1. Гласуването в Австралия е задължително

В Австралия да гласуваш е граждански дълг. Всеки гражданин трябва да гласува на парламентарните и сенатски избори. Гражданите, които откажат да гласуват, биват наказвани. Първоначално с 20$, но ако се повтори, го заплашва дори и затвор. Затова изборите тук се взимат насериозно. През последните 50 години избирателната активност в Австралия не е била под 94%.

  1. Столицата на Австралия е Канбера

Населението й наброява 350 000 души. Градът се намира между двата най-големи града Мелбърн и Сидни. Изборът за столица между Сидни и Мелбърн бил труден и затова статут на столица приел по-малкият град Канбера.

  1. Уникална дива природа

Австралия има дива природа, която е много по-различна от тази в останалата част на света. Приблизително 90% от дивите животни се срещат само на този континент. Само едно на десет животни може да сме срещали някъде другаде. Този невероятно висок процент на уникални видове се дължи на уединеното географско положение на Австралия. В продължение на милиони години тук не е имало контакт с други култури.

  1. Най-токсичният континент на света

Австралия се счита за най-токсичният континент на света. Безброй уникални животински видове са отровни и затова може да се каже, че ако напуснете този континент живи, би било голям късмет. Дали паяци, змии, риби, медузи или невинно изглеждащи растения: Смъртта дебне навсякъде. Затова има специализирани ваксини , които е необходимо да си направите, преди да заминете за Австралия.

  1. Медузите в Австралия

Ето и един пример. От м. ноември до м. май тропическите плажове в северната част на страната са трудни за използване. През тези месеци бреговете са окупирани от милиони медузи. Докосването от тази медуза може да бъде много болезнено или дори смъртоносно. В близост до големите градове има участъци от плажове, които са оградени от мрежи и само там къпането би било безопасно. Алтернатива би бил защитен костюм от медузи.

  1. Животът в Австралия е около бреговете

Невероятен факт е, че приблизително 85% от австралийците живеят на около 50 м от брега. Страхотно нали?

big_interlax-avstraliq_1458646706192

  1. Австралия е много рядко населена

Австралия е шестата по големина страна в света. Въпреки това там живеят около 22,8 милиона души. Гъстотата на населението е 2,9 жители на квадратен колометър.

  1. Един от най-изолираните големи градове се намира в Австралия

Това е град Perth. Населението му наброява 1,5 млн. души и представлява около 80% от населението на Западна Австралия. Като най-близкият град с най-малко 100000 души се намира на около 2100 км. по права линия на изток.

  1. Хотел означава пъб

Навсякъде където видите надпис “Hotel” означава, че вътре ще откриете кръчма. Разбира се има и стаи, но колко се използват е друг въпрос. В по-малките населени места местните любители на алкохолни напитки се навъртат винаги около мястото с надпис “Hotel”.

Това объркващо име има историческо значение: През 19-ти век законите за алкохола в Австралия били много строги. Лиценз за продажба на алкохол можели да получат само търговци, които предлагали и стаи за нощувка. И така „пъбовете“ се превърнали в хотели. Дори и днес, законите са по-строги, отколкото при нас. Например в супермаркетите не се продава алкохол, а само в магазини с надпис „Bottle Shops”.

  1. Бялата” политика на Австралия

Днес Австралия е сравнително мултикултурна страна. Най-малкото в големите градове като Мелбърн и Сидни. Но дълго време Австралия е била расистка държава.

До 70-те години емиграцията в Австралия е била много строго контролирана: допускани са били само бели европейци. Емигрантите е трябвало да се явят на тест по език, който да докаже владеене на европейски език. По този начин са искали да не допускат азиатци в страната.

Австралия може да ни се стори странна в много отношения, но фактът, че се намира в другия край на света, обяснява всичко.

 Източник: helloaustralia.bg