Още

  10 неща, които научихме за Ким Чен Ун от негови бивши съученици

  Диктаторът на Северна Корея – Ким Чен Ун, е един от най-великите подстрекатели на модерната политическа култура. Известен е с това, че е много темпераментен – твърди се, че е екзекутирал собствения си чичо по обвинение за предателство – както и доста непредсказуем. Ким е спомогнал за изграждането на една доста злокобна репутация на страната си – репутация на страна, която е в състояние да привлече вниманието на едни от най-влиятелните държави в света.

  Подобно на всеки силен лидер, Ким някога също е бил умен млад човек, пишещ домашните си. Заради огромното влияние на баща си – някогашният владетел на Северна Корея – Ким Чен Ир, Ким се е обучавал в швейцарски пансион в периода от 1998г. до 2000г., а медиите често са се обръщали към бившите съученици на Ким, за да разкрият детайли относно това какъв е бил настоящият севернокорейски лидер в тийнейджърските си години. До момента никой не е успял да открие някоя негова тетрадка, пълна с типичните за учениците драсканици или пък негова снимка в училищния годишник, но за сметка на това, неговите съученици са разкрили доста интересни подробности около личността на Ким.

  1. Обожавал е маратонките си Air Jordan

  Младият Ким вероятно никога не си е и мечтал, че някой ден ще си прави компания с бившия играч на Chicago Bulls – Денис Родман, но вероятно това е бил някакъв вид цел в живота му: седемнадесетгодишния Ким е бил обсебен от баскетбола и в частност от Chicago Bulls, посвещавайки огромна част от пространството в апартамента си на тях. Ким, също така, прекарвал и много време скицирайки Майкъл Джордан, а за младия севернокорейски лидер много добре се знаело, че обожава да носи маратонките си Air Jordan, както на баскетболното игрище, така и извън него.

  1. Имал си псевдоним, който да прикрие истинската му самоличност

  Не желаейки да бъде разпознат като сина на севернокорейския лидер Ким Чен Ир, Ким се записал в швейцарското училище Liebefeld Steinhölzli Schule под името Пак Ун. Той твърдял, че е син на севернокорейски служител в посолството на страната в Берн. Това, което силно правело впечатление и на преподавателите, и на учениците било, че родителите на Ким така и никога не се появили в училището.

  1. Падал си по екшън филмите

  През 2009 година, приятели на Ким направили изказване пред в. Washington Post, че Ким бил до голяма степен странен в социалните си взаимоотношения, особено когато ставало дума за момичетата. Във времето, в което не гледал баскетболни мачове, той обикновено гледал екшъни и играел на Play Station-а си. Ким обичал да играе бойни игри и бил много голям почитател на филмите на Джеки Чан.

  1. Имал си собствен антураж

  Уникалното в присъствието на Ким в швейцарския пансион билнеговия антураж. По всяко едно време от деня, малък брой корейци, които явно изпълнявали функцията на слуги, телохранители или асистенти на Ким, се движели с него. Двама от служителите му пък винаги записвали баскетболните му мачове. Приятелите му намирали наличието на всички тези хора за „странно”, но в крайна сметка решили, че е по някакъв начин „нормално за Северна Корея”.

  1. Прекалено много обичал да споделя

  Въпреки огромните усилия на семейството на Ким да се запази истинската му самоличност в тайна, Ким невинаги успявал да се възпре и да не разкрие истината за себе си, а именно, че е син на лидера на Северна Корея. Според негов съученик на име Джао Микаело, Ким веднъж му споделил, че е наследник на севернокорейския държавен глава. Микаело веднага решил, че Ким не казва истината. „Обикновено децата на такива хора не посещават нормални училища”, казва Микаело в интервю за CNN през 2010 година.

  1. Не би направил компромис, ядейки студени спагети

  Приятелят на Ким, Микаело, често го посещавал в дома му, който се намирал в централата на корейското посолство. Микаело отбелязва, че ако до този момент Ким бил малко по-резервиран в отношенията си с хората и не го бил виждал да си изпуска нервите, то това се променило една вечер, когато готвачите в посолството им сервирали доста изстинала паста за вечеря. „Той се обърна към прислугата с доста остър тон”, казва Микаело за в. Telegraph през 2010 година. „Бях доста изненадан, защото по принцип Ким никога не се държеше по подобен начин с никого.”

  1. Бил много голям фен на анцузите

  Подобно на Тони Сопрано и на собствения си баща, Ким се обличал предимно с удобни дрехи, като давал предимство на комфорта, а не на изискания външен вид. Гардеробът на Ким се състоял предимно от анцузи на Nike, които носел, както навън, така и в училище.

  1. Не бил най-умното дете в класа си

  Въпреки, че Ким бил с две години по-голям от съучениците си (защото не бил добре по немски и трябвало да навакса заедно с по-долните класове), той все пак значително се затруднявал, за да бъде на същото академично ниво с тях. През 2012 година, в. Telegraph публикува материал, в който се казва, че Ким отсъствал от училище 75 дни през първата учебна, а през втората – цели 105, като това наложило да не взема изпити (съответно сертификати за издържани такива) по хуманитарните науки, а изпитите по останалите предмети вземал с минималните оценки, с които можело да бъдат взети.

  1. Много обичал да се глези с швейцарски сирена

  Ким обичал да се хвали с това, какви огромни количества храна и напитки може да консумира. Вероятно той развил много силен апетит към високо гастрономически издържаните блюда по време на престоя си в пансиона. За него се знае, че толкова много обичал да похапва швейцарско сирене, че на по-късен етап изпратил личните си готвачи във френска кулинарна школа, за да могат да приготвят среднотвърдото сирене ементал, което той толкова много харесвал, докато бил ученик. За Ким се твърди, че напълнял с близо 41 килограма за период от 2012г. до 2016г., въпреки че не е много ясно, каква част от тези килограми са били резултат от злоупотребата с швейцарски сирена.

  1. В даден момент Ким просто изчезнал

  На Ким все още му оставала част от учебната година до завършването, когато напълно изчезнал през 2010 година. Той не оставил никакъв адрес за последваща кореспонденция, нито пък предупредил когото и да било, че му предстои заминаване. „Мислехме си, че е болен или нещо такова”, казва бившият му съученик Никола Ковачевич в интервю за в. Washington Post. “Надявам се, че към днешна дата е добър диктатор, но обикновено диктаторите никога не са добри…”

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link