Още

  10 невероятни неща, които се случиха през януари – част 2

  Трудно е да следиш новините. Толкова трудно, че решихме да съберем всичко най-впечатляващо, случило се през миналия месец. Януари 2017 беше месец, пълен с много объркване и кръвопролития… както и с няколко лъча надежда.

  Бунтове парализираха затворите на Бразилия

  56 души са обезглавени пред ужасени очевидци, а главите им са подредени в редица. 33 затворници са разчленени, а телата им са хвърлени на куп. Послания са изписани с човешка кръв. Безпомощни мъже са погребвани живи.

  Звучи като новина от някоя ислямска държава, но тези ужасяващи събития не идват от Сирия. Дори не са се случили във военна зона, а в мирна демокрация, която се брои за един от най-близките съюзници на САЩ. Добре дошли в Бразилия, където поредица смъртоносни затворнически бунтове заплашват да сринат цялата страна.

  Кланетата са дело на враждуващи нарко групировки. Повечето са от бедните фавели на Рио, но членовете им са по затворите в цялата страна и наброяват десетки хиляди. Докато ситуацията в затворите се влошава, увеличава се вероятността насилието да се пренесе и на улиците. Тази година вече е имало четири големи масови убийства в затвори. Ако нещата не се променят скоро, Бразилия може да бъде обхваната от конфликт толкова опасен, колкото онзи, поразил Мексико.

  Дилан Руф стана първият човек, осъден на смърт по федерален закон за престъпления от омраза

  През лятото на 2015г Дилан Руф отива в историческа църква на чернокожи в Чарлстън, Южна Каролина. Там сяда и се включва в молитва, продължила два часа. Накрая изважда пистолет и застрелва девет души.

  Случаят се превръща в може би най-големият съдебен процес за престъпление от омраза в историята. Той разделя САЩ на две и поражда протести относно флага на Конфедерацията. На 10 януари приключи също толкова исторически: Руф стана първият човек в историята на страната, осъден на смърт по федерален закон за престъпление, основано на расова омраза.

  Журито единодушно подкрепя смъртната присъда за Руф. Малко вероятно е обаче федералното правителство да е това, което ще изпълни екзекуцията. Руф е изправен на съд за убийство в Южна Каролина. Щатът е екзекутирал 41 души от 1988г насам, а федералното правителство – само трима.

  Три шокиращи нападения показаха колко разединено е обществото

  Не е новина, че обществото е разединено. Три шокиращи нападения през януари показаха колко дълбок е проблемът и колко голямо е напрежението между едната и другата страна.

  При първото нападение, умствено болен бял мъж е отвлечен от трима чернокожи негови съученици. Вързан е, тормозен и измъчван в продължение на 48 часа. Мотивът се оказва това, че е поддръжник на Донал Тръмп.

  При втората атака, канадският студент Александър Бисонет навлезе сред тълпата в джамия в Квебек и откри огън, като застреля шестима, включително професор от университета му. Бисонет бил вдъновен от онлайн крайно дясна реч, насърчаваща омразата, подобна на онази, мотивирала Андеш Брайвик и Дилан Руф.

  И накрая, в Мелбърн, Димитриус Гаргасулас вряза автомобила си в тълпа, убивайки шестима. Не по-малко ужасно е това, което последва – хора от двете страни на дебата започнаха да се опитват да „доказват“ своите собствени теории за това какво е мотивирало нападателя. Дори преди да стане ясен броят на жертвите, тролове използваха кръвопролитието за евтино политическо оправяне на сметките в един отвратителен спектакъл.

  Спор за влак докара Сърбия и Косово до ръба на конфликт

  През 1999г войната в Косово сложи край на сраженията, които бяха парализирали бивша Югославия. Оттогава, Косово и Сърбия поддържат крехък мир. Миналия месец, спор за един влак едва не ги въвлече отново във военен конфликт.

  Влакът е първият, пътуващ от Белград до косовския град Митровица. Целта била да се покаже сътрудничеството между двете нации. Проблемът се оказа, че влакът е носил цветовете на сръбския флаг. И ако това не е достатъчно, върху него е било изписано на 20 езика „Косово е Сърбия“.

  Сърбия приема косово като своя територия. От 2008г Косово пък се обявява за независима нация. Влакът се оказа достатъчен, за да кипне цялото това напрежение. Сръбският президент отправи заплаха, че ще нахлуе в Косово. Прищина отговори, като подготви своите тежко въоръжени граждани за партизанска война. Ситуацията все още не е напълно разрешена и е показателна, че на Балканите дори най-малкото нещо може да провокира нова вълна от насилие.

  Последният диктатор на Западна Африка най-после падна

  В продължение на 22 години Яйя Джаме управлява най-малката страна на африканския континент с железен юмрук. И тогава изгуби изборите от Адам Бароу. Яйя обаче отказа да отстъпи. Всички очакваха война и завръщане към опресията от предишните десетилетия.

  Но се случи нещо странно: Докато Гамбия навлизаше в криза, западноафриканският регионален блок (ECOWAS) заплаши да се намеси и то напълно серизно. За нула време Яйя се оказа мишена на международна хайка. Затова направи единственото очаквано нещо – избяга заедно с $11 милиона, откраднати от хазната. Въпреки това демокрацията победи.

  Яйя Джаме беше последният от старите диктатори в Западна Африка. Също както онези в Южна Африка паднаха през 90-те, бягството на Яйя беляза края на една отминала ера. Това беше лъч надежда за регион, отдавна смазан от война и диктатура.

  ПРОЧЕТИ ЧАСТ ПЪРВА (1):http://iskamdaznam.com/10-neveroyatni-neshta-koito-se-sluchiha-prez-yanuari/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link