Още

  10-те най-премълчавани и пренебрегнати мистерии от световната история

  Всички сме чували за неразгадани по една или друга причина мистерии – онези, които са затруднявали дори най-добрите учени, археолози и криптографи. Но те са познати за повечето от нас, нали? Има такива случки обаче, които въпреки че са забулени в мистерия, остават скрити от света. Защо е така? Оставяме на вас да прецените…

  1. Ронгоронго

  Едва ли има човек, който да не е чувал за всеизвестните моаи на Великденския остров, но колко от вас знаят за другата огромна мистерия, свързана с това място? „Ронгоронго“ е писмен език, създаден от ранните обитатели на Великденския остров. Съществуването му остава пълна загадка за учените, тъй като никой, абсолютно никой от съседните народи не е използвал писмен език по онова време. Счита се, че „Ронгоронго“ възниква през 1700-те години, но за съжаление голяма част от изписаните материали са изгубени, след като европейските колонизатори забраняват употребата му, тъй като считат, че езикът е връзка между хората и езическите им вярвания.

  1. Изгубеният град Хелике

  Към края на 2 век древногръцкият писател Павзаний описва как (4000-5000 години по-рано) едно мощно земетресение унищожава само за една нощ великия град Хелике. Но това не е всичко. Според Павзаний земетресението е придружено с цунами, което буквално отнася останките на някогашния велик метрополис. Хелике е столица на Ахейския съюз и е почитан център, най-вече заради факта, че обитателите му са вярвали в Посейдон – богът на морето. Никъде другаде не се споменава за това общество, поне до 1861 година, когато един археолог открива артефакт, за който смята, че идва от Хелике – бронзова монета с образа на Посейдон. През 2001 година група археолози успяват да определят местоположението на Хелике и от тогава се правят опити да се съединят всичките му останки.

  1. Торфените тела

  Тази мистерия би затруднила и най-прословутите тайни агенти! Така наречените торфени тела са всъщност стотици древни трупове, открити заровени в блатата на северна Европа. Тези тела са изключително запазени, а някои от тях датират от преди 2000 години. Много от тях имат белези от мъчения, което кара учените да смятат, че са били дадени като жертви в религиозни ритуали.

  1. Падението на минойската цивилизация

  Минойската цивилизация най-често се свързва с легендата за Тезей и Минотавър, но истината е, че минойците са потомци на някогашна велика цивилизация, която е още по-любопитна. Докато повечето от историците се фокусират върху разгрома на Римската империя, падението на минойците, които обитавали остров Крит, е равна, ако не и по-голяма мистерия. Преди 3500 години островът бил разклатен от огромно вулканично изригване, идващо от Санторини. Археолози откриват доказателства за това, че минойците са продължили да съществуват цели 50 години след масовото унищожение на вулкана, след което изчезват. Теориите за края на цивилизацията са различни – от вулканичен прах, който е обвил острова и в крайна сметка ги е убил, до опустошителен глад, който малко по малко отнел живота на целия народ.

  1. Карнакските камъни

  Всички сме чували за Стоунхендж, но малко хора са истински запознати с Карнакските камъни. Те са 3000 мегалитни камъка, подредени в перфектни линии на площ от 12 километра, намиращи се в северозападна Франция. Легендата разказва, че всеки камък е войник от римския легион, превърнт в камък от магьосника Мерлин. Учените обаче са по-склонни да предполагат, че Карнакските камъни са нещо като уред, който да отчита земетресенията. Все още обаче не е ясно кой ги е поставил там и каква е истинската им цел.

  1. Кой действително е бил Робин Худ?

  Продължителното ровене из фактите за Робин Худ изкарва наяве доста непотвърдена информация около истинската му самоличност. Един от кандидатите е Робърт Ход, също познат като Робърт Худ от Йоркшир. Огромният брой от заподозрени нараства все повече, тъй като с течение на времето името Робин Худ се превръща в нещо като синоним на разбойник и много бегълци и престъпници започват да го използват, за да прикрият истинските си имена. До ден днешен все още никой не знае кой действително е бил Робин Худ.

  1. Изгубеният Римски легион

  Легендата разкава, че след като Партското царство побеждава армията на Марк Лициний Крас,  група военнопленници скита из пустинята, докато в крайна сметка е пленена от войници от династията Хан. Китайският историк от 1 век Бан Гу пише за конфронтация със стотина мъже, които се бият по начин, уникален само за римляните. Историци от Оксфорд, сравнявайки древните записи, твърдят, че изгубеният Римски легион, след като скита в пустинята Гоби, открива градче на име Ликиан, което на китайски се превежда като Рим. ДНК-тестове потвърждават тази информация, което обяснява защо някои от жителите на това градче са имали зелени очи, руси коси и интерес към бикоборството.

  1. Ръкописът на Войнич

  Ръкописът на Войнич е средновековен документ, написан с непознат шрифт на напълно непознат език. Повече от 100 години различни хора са се опитвали да разгадаят написаното, но така и не успяват. Счита се, че целта на ръкописа е да служи за нещо като фармакопея, а учените са положителни, че текстовете са свързани с ранната модерна медицина. Въпреки това, необичайните детайли на илюстрациите в ръкописа пораждат множество теории относно произхода на книгата, съдържанието й, както и целта, заради която е създадена. Документът съдържа илюстрации, благодарение на които е разделен на 6 главни части – Билки, Астрономия, Биология, Космология, Фармацевтика и Рецепти.

  1. Таримските мумии

  Изумително откритие на 2000-годишни мумии в Тарим, западен Китай е направено в началото на 90-те. Но по-необичайно от самото откритие е това, че мумиите са с руси коси и дълги носове. През 1993 година Виктор Майер – университетски професор събира ДНК от мумиите, а тестовете му доказват, че телата са с европейски произход. Древни китайски текстове от около 1 век пр. Хр. споменават за преминаващи групи от кавкази, наричани с различни имена. Никой и нищо обаче все още не е доказало как са се озовали там и каква е причината животът им да приключи точно на това място.

  1. Изчезването на индусите

  Индусите – най-древната цивилизация на Индия – са имали култура, простираща се от западна Индия до Афганистан и население, надвишаващо 5 милиона души. Тази цивилизация е използвала бронза, а изчезването й се сравнява с това на маите. Индусите са били напреднали в хигиената си, имали са високо усъвършенствана канализация и дренажна система, както и безупречно изградени бани. Досега не са открити доказателства за съществуването на армии, роби или големи конфликти в обществото им. Никой няма представа какво се е случило с тази цивилизация и какво я е убило.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link