Още

  10 вида със странни способности

  Досега всеки трябва да е разбрал, че природата е пълна с чудатости, но въпреки това тя продължава да ни изненадва с невероятни факти, които понякога звучат твърде невероятно.

  Чудати мишки

  Една мишка може да се провре през дупка с размерите на грахово зърно. През летните месеци мишките обикновено живеят отвън и това ги устройва. Но когато застудее, започват да търсят топлина в нашите домове.

  pexels.com

  Поради меките си черепи те могат да проникнат през много малки дупки. Щом влязат, започват да гризат буквално всичко, включително бетон, желязо и пластмаса, за да поддържат постоянно растящите си зъби.

  Противно на популярното схващане, мишките не обичат сирене, но го похапват понякога. Могат да скачат на височина до 45см и да пълзят вертикално или с главата надолу. Ако се притеснявате, че в къщата ви може да има мишки, проверете за дупки. Ако един химикал може да премине през дупката, значи е достатъчно голяма и за мишка.

  Квадратни очи

  Всички знаем, че зениците са кръгли, тъй като такива ги виждаме навсякъде около нас, но при козите те са хоризонтални процепи, почти квадратни, когато се разширят. Това дава на козите зрение на 320-340 градуса, което означава, че могат да виждат почти всичко около себе си, без да движат главата си. Човекът има зрително поле от 160-210 градуса.

  pexels.com

  Освен това, животните с квадратни зеници могат да виждат по-добре през нощта, защото зениците им са по-големи и могат да се затварят по-добре през деня, за да ограничават светлината. Октоподите също имат такива зеници.

  Слепи коне

  pexels.com

  Конят има значително широко зрително поле (както и най-големите очи сред сухоземните животни), като може да вижда на цели 350 градуса. Проблемът е, че има две слепи точки: първата е директно пред него а другата е директно зад него. Що се отнася до детайлите, конете не разпознават червения цвят и имат зрение 20/33 (при човекът е 20/20).

  Болни плъхове

  Плъховете не могат да повръщат или да се оригват, защото имат ограничаваща стена в двата си стомаха и не могат да контролират диафрагмата си. Тази способност липсва също при морските свинчета и зайците.

  pexels.com

  Това прави плъховете особено уязвими при отравяне. Поради тази причина те често отхапват малко от храната, за да видят дали ще им стане лошо (не могат да повръщат, но могат да се чувстват сякаш им се иска да можеха). Ако не усетят нищо, тогава се заемат да изядат всичко.

  Горила горила горила

  Научното име на горилата е „gorilla gorilla gorilla“. Първо, нека да поясним: това е името на определен вид горила – западна низинна горила (каквато обикновено виждаме в зоопарка).

  pexels.com

  По някаква причина горилата е останала с това странно име. Но дори и други видове имат подобна съдба – gorilla gorilla diehli, gorilla beringei beringei или пък gorilla beringei graueri.

  Убийствени лебеди

  Следващият път, когато храните красиви лебеди и ви се прииска да погалите някой по гърба – недейте. Лебедите много агресивно пазят малките си и използват невероятно силните си криле, за да отблъскват кучета (и понякога хора).

  pexels.com

  Размахът на крилете им е около 2.5м. През 2001г млад мъж в Ирландия влиза в схватка с лебед, след като се опитва да го провокира и се сдобива със счупен крак. На следващата година пък лебед чупи ръката на друг човек.

  Крехки паяци

  Първо, освен ако не сте алергични към отровата на тарантулата, тя е напълно безобидна за хората (макар ухапването да е болезнено). Някои тарантули могат и да изстрелват власинки от краката си, които пробиват човешката кожа и предизвикват неприятни усещания.

  pexels.com

  По-интересното обаче е, че тарантулите имат външен скелет, също като раците. Те свалят този скелет редовно, обикновено като лежат обърнати по гръб (когато го правят, по-добре да стоите настрана, защото нападат поради уязвимата си поза). Понеже външният скелет е доста крехък, ако пуснете една тарантула от малка височина, тя ще се счупи и ще умре.

  Откачена подправка

  Индийското орехче е халюциноген, който често се използва като подправка в кухнята. Но също така е отрова и може да ви убие доста брутално с няколко доста ужасяващи странични ефекта.

  pexels.com

  Поглъщането на 2 грама индийско орехче ще ви накара да се чувствате сякаш сте взели амфетамини, но също така че предизвика гадене, треска и главоболие. При 7.5 грама се проявяват спазми, а при 10 грама – халюцинации. Изяждането на цяло индийско орехче води до психоза, при която човек усеща объркване, обреченост и раздразнение. Има два документирани смъртни случая от натравяне с индийско орехче.

  Движещи се растения

  Телеграфното растение (или още танцуващо растение) е тропически вид, обикновено откриващ се в Азия и Южния Пасифик. Растението има невероятната способност да тръска листата си (които се въртят около оста си и се мърдат нагоре и надолу).

  commons.wikimedia.org

  Има още няколко други вида, способни на резки движения, но това е най-странното и най-малко известното. Когато говорим за „резки“ движения, трябва да поясним, че в света на растенията това не означава супер бързи, а по-скоро видими за човешкото око.

  Пареща атака

  flickr.com

  Бръмбарът бомбардировач притежава уникална способност – при заплаха той може бързо да изстрелва врящи химикали от коремчето си… до 70 пъти. Течността е комбинация от водороден пероксид и хидрохинони, които се свързват и предизвикват химична реакция. Смъртоносна е за малки насекоми и животни, а за хората може да бъде доста болезнена.

   

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link