Още

  11 неща, които кучетата мразят да правим

  Има много начини да подлудите кучето си. За много от тях вероятно дори не сте наясно, че правите. Ако искате и вие да сте най-добрият му приятел, научете се да не го дразните.

  1. Използвате повече думи, отколкото езика на тялото

  Ние, хората, обичаме да говорим, дори и на нашите домашни любимци, които не могат да ни разберат през повечето време. Кучетата може и да успяват да разкодират значението на някои думи – ела, храна, пусни и т.н. – има такива, които научават дори стотици думи. Те обаче не разбират човешката реч, а разпознават значението на думите по езика на тялото ни.

  Кучетата са експерти в това и могат да разберат какво си мислите или усещате, дори вие да не осъзнавате, че го мислите или усещате. Но лесно можем да изпратим смесени сигнали към кучето, ако обръщаме внимание единствено на думите, а не на жестовете.

  Често сме виждали хора, които казват едно нещо, но показват друго, а обърканото куче се опитва да разбере какво за бога искат от него. Така например, когато кажете на кучето да „стои“, а вие се навеждате към него и държите ръката си пред лицето му сякаш спирате кола, кучето всъщност смята,  че го каните да дойде при вас. Когато го направи обаче, вие го наказвате, защото не е спазило командата ви. Това е доста объркващо!

  Един добър експеримент е да се опитате да прекарате цял ден с кучето си, без да казвате нито дума, комуникирайки само чрез тялото си. Тогава ще осъзнаете колко много можете да кажете, без да изричате нито дума, как да използвате движенията и позата на тялото, за да получите това, което искате от кучето.

  Използвате повече думи, отколкото езика на тялото

  2. Прегръщате го

  Може да обичате да сграбчвате пухкавия си приятел, но повечето кучето мразят прегръдките. Ние, като примати, смятаме, че прегръдките са страхотни и изразяваме с тях подкрепа, любов, радост и други емоции. За нас изглежда напълно нормално да хванем нещо с ръце и да го стиснем.

  Кучетата обаче не смятат така. Те нямат ръце и не могат да прегръщат. Вместо добронамереност, ако куче постави лапата си на гърба на друго куче, това е начин да покаже надмощие.

  Без значение какви са намеренията ви, кучето гледа на прегръдките като на начин да упражните вашето надмощие над него. Много кучета толерират това, но някои се чувстват толкова застрашени и изплашени, че нападат.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link