Още

  11 животни, чиито двойки остават заедно до края на живота си

  Хората се мислят за предани видове, но когато стане въпрос за истинска вярност, много други животни предлагат по-добър пример за това как се създава семейство. Макар моногамията и доживотните връзки да са рядкост в животинското царство, има някои животни, които са доста добри в това.

  Гибоните

  Гибоните са най-близките родственици на хората, които остават заедно до края на живота си. Те са моногамни, което е рядкост сред приматите. Създават изключително силни връзки и демонстрират нисък сексуален диморфизъм – иначе казано, мъжките и женските са приблизително еднакви по размер.

  Двойката гибони прекарва времето си в пощене и буквално висене по дърветата. Но по-нови доказателства сочат, че тези съюзи не са чак толкова прости, колкото се е смятало. Влюбените понякога флиртуват и дори се зарязват. Гибоните изглежда започват все повече да приличат нас.

  Лебедите

  Лебедите създават моногамни връзки, които траят много години, а при някои случаи и до живот. Лоялността им към половинката е толкова легендарна, че двата лебеда, плуващи с преплетени във формата на сърце вратове са се превърнали в универсален символ на любовта.

  Причината птиците да остават заедно до края на живота си обаче не е толкова романтична, колкото изглежда. Имайки предвид колко време е необходимо за миграция, установяване на територия, мътене и отглеждане на малките, привличането на половинка би орязало ценното време, нужно за размножаване. Една от ползите на дълготрайните връзки е, че двойката лебеди се учи от своите успехи и грешки всеки път, когато отглежда свои малки.

  Урубу

  Добрият външен вид не е условие за здравата връзка. Всъщност урубу дори държат на това. Известно е, че тези птици нападат други от вида си, които са хванати да флиртуват.

  Учените са изследвали тяхното ДНК, за да разгадаят моногамията им. Урубу създават дълготрайни връзки и споделят задълженията по мътенето и храненето на малките. Двойките родители остават заедно.

  Френските бодлоперки

  Малко е вероятно някога да попаднете на сама френска бодлоперка. Тези риби живеят, пътуват и дори ловуват по двойки. Връзката им обикновено трае до смъртта им. Всъщност те работят като екип и свирепо защитават територията си от съседни двойки.

  Вълците

  Често изобразявани като пакостници и мошеници в приказките и легендите, вълците имат семеен живот, който е по-лоялен и благочестив от повечето човешки връзки. Обикновено глутницата се състои от мъжки, женска и тяхното поколение. По-големите деца често помагат с гледането на по-малките.

  Понякога вълк единак бива приеман в глутницата, която може да наброява от 3-4 до 20 вълка.

  Албатросите

  Албатросът може да прелети огромни разстояния през океана, но въпреки това винаги се връща на едно и също място – и при същия партньор – когато е време за размножаване. Връзките между мъжкия и женската се формират в продължение на няколко години и траят до края на живота им, заздравявани от смешни, но много романтични ритуални танци. Всъщност птиците се ухажват в продължение на години с тези танци, за да изберат перфектния партньор.

  Термитите

  В мравешката колония кралицата се чифтосва веднъж, съхранява гаметите до живот, а мъжките умират малко след това. За разлика от тях, при някои видове термити се наблюдават дълготрайни връзки между женската кралица и един мъжки „крал“, които буквално дават живот на цялото си кралство.

  Термитите често остават заедно дълго време, понякога до 20 години. Ако се разделят, нещата често стават груби и се намесва физическо насилие. Могат да отхапят антенките си например.

  Жълтокоремните полевки

  Макар повечето гризачи да имат славата на безразборно размножаващи се, жълтокоремните полевки не спадат към тази категория и обикновено създават моногамни връзки, траещи цял живот. Всъщност тези животни често са посочвани като животинския модел за моногамията при хората. Те си бъбрят и се ухажват, делят си отговорностите по гнездото и отглеждането на малките и като цяло демонстрират голяма подкрепа един към друг.

  Гургулиците

  Тези емблеми на любовта и верността са вдъхновявали поезията на Шекспир. Мъжката гургулица ухажва женската, като лети нахално около нея, докато крилата му издават характерен свистящ звук. След това той изпъчва гърди, поклаща глава многократно и я вика. Женската е поразена до живот.

  Шистосома на Менсън

  Може да не е традиционния образ на любовта, но тези паразитни червеи обикновено са много по-верни от хората, в които живеят. Колкото и неромантично да звучи, те причиняват заболяването шистозомоза.

  Когато се възпроизвеждат сексуално в човешкото тяло, те създават лоялни моногамни двойки, които траят през целия им цикъл.

  Белоглавите орли

  Те са националния символ на САЩ и когато стане въпрос за връзки, белоглавите орли се извисяват много по-високо от страната, която символизират. Те обикновено се събират завинаги и се разделят единствено в случай на смърт или импотентност. Година след година, двойката се завръща в едно и също гнездо, където всеки от двамата гради по малко дома им, който след няколко сезона достига огромни пропорции.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link