Още

  12 изобретения на Първата световна война

  На 28 юни 1914г, при Сараевския атентат, сръбски терорист убива австро-унгарския престолонаследник Франц Фердинанд, което става повод за война между Сърбия и Австро-Унгария. За много кратко време във войната се включват съюзниците на двете страни и тя става световна. Над  70 милиона души са мобилизирани в една от най-големите войни в историята. От тях 9 милиона са убити, до голяма степен заради технологичния напредък, довел до разработването на смъртоносни оръжия, но не и на по-ефективна защита и мобилност.

  1. Танковете

  Танковете

  През 1914г „динамичната война“, очаквана от повечето европейски генерали, всъщност се оказала война на окопите. С тежък картечен огън от защитните окопи, нападателите губели хиляди войници още преди да се доберат до другата страна.

  Тогава се появило решение под формата на автомобила, който превзел света след 1900г. Задвижвано от малък дизелов или бензинов двигател, возило с тежка броня можело да се изправи без проблем срещу огнестрелните оръжия. Прибавете няколко сериозни оръдия и заменете гумите с бронирани вериги за трудния терен и получавате танк.

  Първият танк, British Mark 1, е конструиран през 1915г и за първи път влиза в бой в битката при Сома през септември 1916г. Французите не закъснели и скоро изкарали Renault FT, който установил класическия вид на танка (с оръдейната кула отгоре). Въпреки по-късните им подвизи в танковите сражения през Втората световна война, германците не са имали голямо производство на танкове през ПСВ, макар да са произвели 21 танка модел A7V.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link