Още

  12 застрашени от изчезване животни

  Кубински крокодил
  Снимка: paulakoala

  Популацията на достигащият над 3 метра дължина крокодил е около 4000, като някои от тях са кръстоска между кубински и американски крокодил. Основната причина за изчезването им е нелегалното им избиване от ловците.

  Шапчест прилеп от Флорида

  Това е най-големият вид прилепи в слънчевия щат и до 2002г. е смятан за напълно изчезнал, но е открита малка колония в предградията. Около 100 такива прилепа са останали днес и броят им продължава да намалява заради пръскането с пестициди и обезлесяването.

  Зеленоока жаба
  Снимка: Olivier Baron

  Някога доста срещани в Коста Рика и Панама, днес от зеленооките жаби са останали само няколко стотин.  Специфична плесен и излагането на химикали убиват и деформират яйцата на жабите.

  Гренадски гълъб
  Снимка: mostevens

  От изобразявания по пощенските марки в Карибите гълъб, са останали само 150. Видът е застрашен заради унищожаването на естествената им среда за живеене и пренасянето на хищници, като мангуста, котки и плъхове. Задействан е 10-годишен план за увеличаването на популацията им.

  Хирола
  Снимка: Matt Snider Photography

  Това е африканска антилопа с характерни за вида бели окраски около очите. Останали са само 600 такива антилопи и броят им намалява заради хищниците, унищожаването на естествената им среда, продължителните суши и бракониерството.  От  70-те години Хиролата е защитен вид в Кения и Сомалия, но въпреки това властите не успяват да я опазят.

  Лемежка костенурка
  Снимка: tortoisesTokyo

  В Мадагаскар са останали само 400 такива костенурки и прогнозите са, че до 30 години ще изчезнат напълно, ако не бъдат взети мерки срещу ловът и бракониерството.

  Островна сива лисица
  Снимка: the holdens photos

  От най-малката лисица в света са останали само 1000 и се намират на 6 острова от Калифорнийските острови. Те са пред изчезване заради златните орли и избиването им, за да се защитят застрашени от изчезване сврачки, което е спряно през 2003г.

  Суматрийски орангутани
  Снимка: Wet Knee Photography

  Популацията на живеещите предимно в Индонезия орангутани, е сведена до 6600 животни. Причината са изсичането на горите, избиването и бракониерстването им.

  Вакита

  Това е кит, който изглежда като закръглен делфин и се разпознава по тъмните кръгове около очите и опашката си. В резултат на риболовните мрежи и замърсяването на водата са останали само 150 кита от този вид.

  Белоглава маймуна
  Снимка: Chi Liu

  На доскоро пустият остров Кат Ба, близо до Виетнам, живеят последните 59 белоглави маймуни. Те биват избивани основно, защото от тях се приготвя традиционно китайско лекарство.

  Дървесна жаба на Ромер
  Снимка: jingbar

  Дългата по-малко от 2см. жаба е смятана за изчезнала в Хонг Конг. За щастие са открити още, които са отгледани в плен и когато са достигнали няколко стотин и през 90-те години са пуснати на свобода.

  Кон на Пржевалски
  Снимка: rossdesignworks

  Знате ли, че това е единственият останал вид диви коне? Или пък, че е бил изчезнал в природата и е отглеждан само в зоопарковете? Сега конете на Пржевалски са върнати в естествената си среда в Монголия и наброяват около 300. Те служат не само като напомняне, че трябва да опазим животните, но и като доказателство, че има надежда за тях.

  Източник: webecoist.com

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link