Още

  15 невероятни факта за известни исторически личности

  Историята е видяла много лидери, пионери, изобретатели, крале и кралици, оформили света, в който живеем днес. Макар учебниците да са ги обезсмъртили, те също са били хора. И като такива са имали своите странности и прищявки, докато на други са им се случвали странни неща. Ето някои интересни факти за известни исторически личности, които вероятно не сте знаели.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  Франклин Рузвелт веднъж случайно налетял на голия Уинсън Чърчил. Когато Рузвелт се извинил, Чърчил отговорил, че „министър-председателят на Великобритания няма какво да крие от президента на САЩ“.

  През декември 1941г, след атаката на Пърл Харбър, Чърчил посещава Белия дом. Историята гласи, че когато на Рузвелт му дошла идеята да нарече новата международна организация Организация на обединените нации, той влязъл в стаята на Чърчил. Там го заварил тъкмо да излиза от банята, гол и порозовял.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  Хитлер, Мусолини и Сталин са били номинирани за Нобелова награда

  Може да е трудно за вярване, но Хитлер наистина е номиниран за Нобелова награда през 1939г от член на шведския парламент, Е. Бранд. Бранд бил абсолютен фашист и направил номинацията като сатиричен критицизъм към тогавашния политически дебат в Швеция.

  Сталин е номиниран за наградата през 1945 и 1948г заради усилията си да сложи край на Втората световна война. Мусолини е номиниран през 1935г от немски професори и един от Париж, вероятно смятали, че неговата Италия през 30-те е била успешна и е сключил споразумение с папата, за да оправи икономиката на страната.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  През 1856г Ейбрахам Линкълн дава толкова пленителна реч, че присъстващите репортери заправят да си водят бележки. Няма транскрипция на речта и тя е известна като „изгубената реч на Линкълн“.

  На 29 май 1856г на конгреса в Блумингтън, Линкълн дава реч, която води до основаването на щатската републиканска партия. Смята се, че в речта си той строго осъжда робството, а репортерите били изпуснали химикалите си и не си водели никакви записки. Вероятно е също речта да е изгубена умишлено заради темата, която е разглеждала.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  Никола Тесла е бил вечен ерген. Смятал, че целомъдрието подпомага научните му способности.

  В своите ранни години, Тесла вярвал, че не е достоен или заслужаващ да има жени в живота си, защото според него те били по-висши във всяко отношение. След години, това му мнение се променя и той започва да усеща, че жените се опитват да прекарат мъжете и да станат доминиращи. В края на живота си обаче Тесла казва, че понякога е чувствал, че саможертвата, която е направил като не се е оженил, е била твърде голяма.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

   

  Уолт Дисни давал на прислужницата си бонуси под формата на акции в компанията. На 79г години тя умира като милионерка.

  Дисни трудно успял да намери домашна прислужница, която също така да се разбира с двете му дъщери. Тази преди Телма Хауърд готвела много добре, но не се грижела за децата му и ги заключвала в стаята им, докато тя си вършела работата. Но Телма веднага се харесала на Дисни, защото обожавала компанията на дъщерите му и артистът дори я наричал „истинската Мери Попинс“. Той бил много щедър към нея и награждавал добрата й работа с щедра заплата и дори дялове в своята компания.

  Телма никога не продала своите акции от уважение към Дисни и водела скромен живот. Според завещанието й, тя дала половината от състоянието си на сина си, а другата половина на благотворителни каузи.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  Айнщайн толкова често бил спиран от хора на обществени места, че често просто отговарял „Извинете ме! Все ме бъркат с професор Айнщайн.“

  Преди Втората световна война, Алберт Айнщайн става много популярен в Америка. Той и теориите му стават обект и вдъхновение на много научнофантастични книги, филми и пиеси. Заради това и разпознаваемата си прическа и изразително лице, той не можел да избяга от феновете си. Често го спирали на улицата и го карали да обясни някоя теория. Но той измислил как да се измъква, като учтиво се извинявал и твърдял, че просто често го бъркат с Айнщайн.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

  Никола Тесла открито изразявал отвращението си към пълните хора и дори уволнил секретарката си, заради теглото й.

  Тесла съвсем не е бил най-приятният човек и всъщност се е държал сурово с много от хората в живота си. Освен това бил асоциален и се изолирал от останалите. Когато си имал вземане даване с други хора в социални си живот, те винаги го наричали изискан, очарователен, искрен и джентълмен. Това е в контраст с поведението му в други случаи. Тесла често критикувал облеклото на хората и много пъти изпращал свои подчинени вкъщи да се преоблекат. Неговото отвращение от дебелите хора също не било тайна.

  15 невероятни факта за известни исторически личности - част 1

   

  Марк Твен мразел Джейн Остин толкова много, че веднъж казал: „Всеки път, когато чета Гордост и предразсъдъци, ми се приисква да я изровя и да я пребия със собствения й пищял.“

  В своята кореспонденция с автора и критик Уилям Дийн Хоуелс, Марк Твен често изразявал своята омраза към творчеството на Джейн Остин. Той споделял, че се чувствал като непохватен барман, който влизал в царството небесно. Също се оплаквал от това колко дълго или колко опита му трябвали, за да прочете до край някоя от книгите на Остин.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови