Още

  10 шокиращи исторически факта, които не знаехте – част 1

  Историята предизвиква различни реакции у всеки. Някои я ненавиждат, други обичат всичко свързано с нея. Какъвто и да е случаят обаче, просто няма как да я игнорираме. Учим я в училище, ставаме свидетели на исторически събития и я четем в книгите и автобиографиите. Тези 20 факта обаче не се преподават в училище.

  1. Обедните спектакли използвали осъдени затворници и военнопленници за истински екзекуции по време на пиесите

  Римляните били известни със своите обедни спектакли, така наречените „луди меридиани“. Тези представления разигравали популярни митове като тези за Херкулес и Орфей. Те обаче не били просто за забавление, а служили и като платформа за публични екзекуции на осъдени затворници и военнопленници.

  1. Обедните спектакли използвали осъдени затворници и военнопленници за истински екзекуции по време на пиесите

  Например в спектакъла „Пасифея“, жена затворничка била буквално намазвана с аромата на разгонена крава. След това бил пускан бик, който се опитвал да се качи върху жената. Ако тя оцелеела след това, един замах с меча обикновено слагал край на живота й.

  Император Нерон обличал християните в животински кожи, след което ги хвърлял на свирепи кучета. Богатите зрители оценявали тези форми на екзекуции, защото така се чувствали още по-висши от престъпниците.

  2. Кралицата на Тайланд се удавила, защото подчинените й нямали право да я докосват

  19-годишната Сунандха Кумариратана била дъщерята на крал Монгкут и принцеса Консорт Пиам. Тя се оженила за крал Рама V и била една от четирите му кралици. Две от другите били по-малките й сестри.

  2. Кралицата на Тайланд се удавила, защото подчинените й нямали право да я докосват

  Кралицата и дъщеря й загинали при трагичен инцидент, когато лодката им се обърнала на път към летния дворец. Инцидентът бил наблюдаван от много хора. За съжаление никой от тях не можел да се притече на помощ, защото законът забранявал обикновените хора да докосват кралски особи – дори когато ставало въпрос на живот или смърт. Всеки нарушил този закон щял да получи смъртна присъда.

  3. Айнщайн се оженил за първата си братовчедка

  3. Айнщайн се оженил за първата си братовчедка

  Всъщност такива бракове е имало още при Ротшилд и Дарвин. Последният бил внук на първи братовчеди. Оказва е, че вероятно повече от 80% от браковете в миналото са били между втори братовчеди или по-близки роднини.

  В древни времена хората не са били разпръснати на големи разстояния и кръвосмешението е било неизбежен резултат от това. През по-късни векове пък бракът между братовчеди бил смятан за идеален. След като започват да се появяват доказателства за неврологични заболявания и мутации обаче, броят на тези бракове започва бързо да намалява.

  4. Средната продължителност на живота в Древен Рим е била 20-30 години

  15 шокиращи исторически факта, които не знаехте - част 1

  Днешните статистици са съгласни, че средната продължителност на живота при древните римляни е била около 25 години. Това се дължало на високата смъртност сред бебетата и децата. Около 50% от децата умирали преди да навършат 10 години. Онези, които успеели да преживят чумата, дизентерията и войните доживявали до около 50 години.

  5. Войната на Тройния съюз отнема живота на 60% от населението на Парагвай

  Парагвайската война започва, когато Бразилия помага на окупирания от Колорадо Уругвай срещу опозицията. Притеснен от заплахата за местната власт, диктаторът Франсиско Лопез въвлича Парагвай във война срещу по-голямата Бразилия. Бартоломе Митре бързо грабва възможността и сключва съюз с Бразилия и Уругвай, а на 1 май 1865г обявява война на Парагвай.

  5. Войната на Тройния съюз отнема живота на 60% от населението на Парагвай

  50 000-ната парагвайска армия е считана за най-силната в Латинска Америка по онова време. Войната започва със силни победи за парагвайците и голямо нахлуване във вражеските територии. Но логистични проблеми и струпването на армията на Тройния съюз скоро спира парагвайското нашествие. Нещата се обръщат през януари 1868г, когато бразилците пробиват защита на парагвайците. В голяма битка през декември парагвайската армия е буквално унищожена почти до крак.

  Франсиско Лопез успява да се измъкне, но е убит две години по-късно. Популацията на Парагвай, която преди войната е 525 000, се стопява до 221 000 през 1871г, като от тях са останали само 28 000 мъже.

  ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ 2 – http://iskamdaznam.com/15-shokirashti-istoricheski-fakta-koito-ne-znaehte-chast-2/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови