Още

  10 шокиращи исторически факта, които не знаехте – част 2

  6. За римляните урината била „течно злато“, с което третирали лош дъх и избелвали зъбите си

  Урофагията (консумирането на урина) била нещо нормално в древен Рим. Урината била като „течно злато“ за римляните. Те я събирали от обществените тоалетни и я продавали на пазара. Печалбата от тази търговия била толкова голяма, че се наложило въвеждането на данък урина.

  6. За римляните урината била „течно злато“, с което третирали лош дъх и избелвали зъбите си

  В древността урината била използвана за омекотяване на кожи, премахване на петна от дрехи и като подкваса. Но имала и друго много важно предназначение – била използвана като промивка за уста. Римляните вярвали, че амонякът в нея елиминирал лошия дъх и петната по зъбите, което наистина било така.

  7. Чингис хан наредил на армията си да изяде всеки десети човек, за да се справи с глада

  Чингис хан основава Монголската империя, най-голямата в историята. Успешната инвазия на чужди кралства се дължала най-вече на дисциплината сред армията на хана. След като приключва успешна война срещу династията Цзин, Чингис хан трябва да се оттегли, защото е ранен. Династията се възползва от тази възможност, за да върне изгубените земи и да се окупира.

  7. Чингис хан наредил на армията си да изяде всеки десети човек, за да се справи с глада

  След 2 години монголците се връщат за нова победа. Чингис хан разделя армията си на три части. С двамата си сина той повежда своите хора в нападение и почти затрива цзинската империя. Оцелява само столицата й, която е обсадена от монголците. Обсадата продължава толкова дълго, че храната привършва, а чумата вилнее из монголския лагер.

  Чингис хан, решен да продължи обсадата на всяка цена, дава заповед всеки десети да бъде пожертван, за да нахрани останалите. Столицата Чундгу пада на следващата година.

  8. Император Клавдий не бил хомосексуалист и това се смятало за странно

  Четвъртият римски император си лягал само с жени. Не с момчета, нито с мъже. Това било считано за доста странно, понеже римляните смятали хомосексуалността за нещо нормално.

  8. Император Клавдий не бил хомосексуалист и това се смятало за странно

  За по-богатите римляни сексът с жена се налагал само заради създаването на наследници. Сексът с мъж бил доста разпространено явление. От първите 15 римски императори, Клавдий е единственият, който не е бил хомо или бисексуален.

  9. Четири от шестте любовници на Адолф Хитлер са опитали самоубийство

  Връзките на Хитлер отдавна пленяват историците. Макар известен като напълно отдаден на Германия, той е бил свързван с множество жени. Доста от тях са се самоубили, а една е оцеляла след опит за самоубийство.

  Хитлер изпитвал силно привличане към Гели Раубер, доведената му племенница, която била 19 години по-млада от него. Аферата приключва, когато Гели се прострелва с пистолета на Хитлер в неговия апартамент в Мюнхен.

  9. Четири от шестте любовници на Адолф Хитлер са опитали самоубийство

  Мария Райтер пък била обект на вниманието на Хитлер през младините му. Тя се опитва да се обеси, когато той категорично отказва да се ожени за нея, защото предпочита да преследва политическа кариера.

  Юнити Митфорд била британка, лоялна на Хитлер и активно работеща за нацистите. Разстроена заради войната между двете страни, които обича (Великобритания и Хермания), Юнити се прострелва с малък пистолет. Куршумът засяда в мозъка й и не може да бъде изваден. Тя умира девет години по-късно от усложнения, възникнали заради това.

  Рената Мюлер, която за Хитлер била перфектната арийска жена, умира внезапно уж от епилепсия, но по-късно става ясно, че вероятно е била убита от Гестапо.

  Ева Браун била безкрайно лоялна и фанатически посветена на Хитлер. Нещастна от любовния си живот, тя се опитва да се застреля, но е спасена. Превръща се в най-известната любовница на Хитлер и умира редом до него, когато двамата се самоубиват в края на войната.

  10. Канибализмът бил популярен през 16-и и 17-и век

  Ренесансът е известен като период на изкуството и културата. Шокиращо, но тогава и канибализмът бил на почит поради медицински причини. Мумии и жива човешка плът се ценели много в името на медицината. Консумирането им освен това не се ограничавало само до няколко избрани групи. Учени, кралски особи, свещеници и обикновени люде глозгали човешки крайници при всяка удобна възможност.

  10. Канибализмът бил популярен през 16-и и 17-и век

  Канибалската медицина следвала принципа, че човешкото лекува човешко. Така например смленият прах от череп се използвал при главоболие, приемането на прясна кръв лекувало проблеми с кръвта, а мазнините от труп били лек срещу подагра. В резултат на това често били задигани мумии от египетски музеи, черепи били изравяни от ирландски гробища, а гробари редовно търгували с части от трупове.

  ПРОЧЕТЕТЕ ЧАСТ 1 – http://iskamdaznam.com/15-shokirashti-istoricheski-fakta-koito-ne-znaehte-chast-1/

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови