Още

  16 невероятни факта за Япония, които доказват, че паралелните вселени съществуват

  Като резултат от силното земетресение в Япония през 2011-та, Земята започна да се върти с 1,8 микросекунди по-бързо. Така че – ако ви се струва, че все не ви остава време, поне знаете вече какво да обвините за това. Но, сериозно – Япония е толкова уникална страна, че е имала шанса да повлияе на скоростта, с която се върти планетата ни. Действително тази държава представлява съвсем различна вселена и ние от екипа на ИскамДаЗнам открихме шестнайсет невероятни факта, които го потвърждават.

  В работата ни често ни се случва да бъдем впечатлени от особеностите на японската култура. А сега нека заедно я разгледаме по-подробно и ще разберете защо светофарите в Страната на изгряващото слънце светят в синьо, а не в зелено, както и много други любопитни и поразителни неща за тази прекрасна държава.

  1. Японските мъже правят предложение за брак на половинките си все едно ще си наемат персонален готвач

  Японците са наистина много скромни и срамежливи, и това обяснява факта защо традиционното предложение за брак често пъти е отправяно по значително индиректен начин. Например, един мъж може да попита приятелката си: „Съгласна ли си да ми приготвяш супа всеки ден?”. Или пък може да попита любимата си дали е готова да пере дрехите му и да бъде погребана заедно с него (като последното носи смисъла и символиката на това, че любовта им е толкова силна, че ще продължи да живее и след тяхната собствена смърт).

  Тази традиция обаче бавно, но сигурно, се превръща в отживелица. Единствено и само изключително срамежливите японци използват този крайно неромантичен начин да изразят чувствата и желанията си открито. Прието е й годеникът да поиска ръката на избраницата си от нейните родители преди да й направи предложение. Японците са много консервативни в това отношение.

  2. Някои японци прекарват години наред в т.нар. кибер кафенета без да ги напускат

  Не всички жители на Япония разполагат с достатъчно пари да си наемат жилище или дори да отседнат в капсула в т.нар. хотели-капсули. На някои от тези хора се налага да прекарат години в тези кибер кафенета. Ограничените пространства там, както и многото места за сядане невинаги дори дават възможност на хората да заемат удобна позиция в легнало положение… Освен достъпа до Интернет, кибер кафенетата предлагат на посетителите си и душове, както и безалкохолни напитки. Средната цена за престой в тези кафенета е по-ниска (между 12 и 22 щатски долара) отколкото в хотелите-капсули (между 18 и 36 щатски долара на ден). Това обяснява и популярността на подобен вид „подслон” сред хората, които получават ниски заплати.

  3. Котка или куче се ползват с пълното право да заемат длъжността „началник-гара”

  Спомняте ли си легендата за римския император Калигула, който направил коня си сенатор? Японците в никакъв случай не са луди, но на жп гарата Кифи, намираща се в префектурата Окаяма, длъжността „началник-гара” се заема от котка.

  Първият мъркащ началник-гара се е казвал Тама. Тази котка поздравявала пътниците и вместо пари, получавала храна. Тя дори взела участие в заснемането на документален филм за местните традиции. След смъртта й хиляди хора отишли да я изпратят в последния й път, а Тама била поставена в намиращо се недалеч от Кифи светилище и впоследствие – обожествена.

  През 2015-та мястото й било заето от наследника й на име Нитама.

  Началник-гарата в Аджигасава пък е куче. Казва се Васао (още известен като „busakawaii „, което в превод означава „грозен, но сладък”). Има и филм с негово участие, а хората просто го обожават.

  Благодарение на Тама и Васао броят на туристите, които посещават малки градове, се е увеличил значително: почти 120 хиляди души годишно пристигат в Аджигасава, за да се срещнат с кучето.

  4. В отводнителните канали живеят риби

  Водата в отводнителните канали в Япония е наистина много чиста; хората не изхвърлят никакви боклуци там, а мръсните канали се оттичат на други места. Качеството на водата в тези канали е по-добро дори от питейната вода в чешмите, а рибите плуват в тях свободно. Подпочвените води, които достигат до тези канали могат да се използват за направата на лед или за целите на готвенето. Тази система се нарича „кабата” . В префектурата Шига каналите са конструирани на различни нива – тези, разположени по-надолу, се използват за миене на чинии, а остатъците от храната служат за храна на рибите. Ако оставите мръсната си чиния в такъв канал за около 3 часа, няма дори да Ви се налага да я миете – шараните ще изядат всички хранителни отпадъци. Тези канали също представляват атракция за туристите. Платените туристически обиколки носят достатъчно средства за поддържането, почистването и ремонтирането на тези канали.

  5. Ученичките носят къси поли и чорапи до коленете дори и през зимния период

  По всяко време на годината ученичките носят къси плисирани поли в съчетание с бели, тъмносини или черни чорапи до коленете. В аниме-училищата момичетата носят изключително къси поли, но повечето училища са възприели за еталон полите с дължина до коляното.

  Някои експерти в модата обичат да носят по-широки чорапи в комбинация с късите поли, за да направят глезените си да изглеждат като на кукли и нарушават правилата като сами подкъсяват дължината на полите си.

  Повечето ученички носят къси панталони под полите си. Много японски училища имат унифициран стандарт за облеклата както за момичетата, така и за момчетата. Ето защо момичетата обличат къси панталони под полите си предварително, за да не им се налага да се преобличат когато дойде време да влязат в час по физическо възпитание.

  6. В Япония има кафенета, в които можете съвсем свободно да разговаряте с… бухали

  Много хора са чували за кафенета, в които можете да прекарате време в компанията на котки. Но какво ще стане в случай, че не сте любител на котките? Идете в кафене, в което има кози, зайци или бухали.

  В Япония има редица различни видове кафенета, в които има животни. Едно от тях е кафене, в което има бухали и което носи името Fukuro no Mise. Намира се в Токио. Мястото е толкова популярно, че сутрин, още преди да е отворило, хората се редят на опашка, за да влязат и чакат часове наред. Между другото, не е такова кафене, каквото ние сме свикнали да виждаме: там не се предлага храна, а само напитки. И това да поговорите с някоя от птиците ще Ви струва 17 щатски долара. Има и изключително стриктни правила относно „комуникацията” Ви с бухалите: можете да докосвате единствено гърбовете или главите им, и на всички посетители се дават много ясни инструкции за това още преди да са влезли в кафенето.

  7. Хиляди голи и полуголи мъже вземат участие във фестивала Хадака Мацури

  Хадака Мацури е фестивал, който се провежда веднъж годишно, а в него вземат участие над 9,000 мъже. Мъжете носят много малко дрехи – само традиционната японска препаска, наречена фундоши. Могат да носят и кимоно, а в други случаи може и да са чисто голи.

  Фестивалът има дълбоко религиозен произход. Японците вярва, че мъжката голота има силата да поглъща негативните енергии и лошите влияния. След като плуват в леденостудена вода, мъжете да опитват да хванат различни талисмани, изработени от върбови клонки, докато шинто свещеник хвърля тези талисмани сред тълпата. Вярва се, че тези талисмани носят късмет. Редки са случаите и в които този фестивал преминава без счупени носове или множество натъртвания по телата на участниците.

  8. Дори и роботите са загинали при инцидента във Фукушима

  През 2011-та разрушително земетресение доведе до формирането на чудовищно по размери цунами (около 10 метра височина), което предизвика ужасен инцидент в атомната електроцентрала Фукушима. Нивата на радиационното замърсяване бяха толкова високи, че достъпът до централата беше абсолютно невъзможен. Пет робота бяха изпратени там, за да премахнат останките от захранването на централата, но нито един от тях не се завърна. Веднага щом са достигнали реактора, задвижването им е отказало, а щетите, нанесени от радиацията ги направили напълно неизползваеми.

  9. В Япония черните котки носят късмет

  Никога няма да се случи да видите японец, който да реши да не пресече улицата, само защото там стои черна котка. Хората в Япония вярват, че черните котки носят късмет. Жените, които нямат половинки, са собственичките на черни котки, които са най-големи късметлийки: вярва се, че съдбата ще им донесе много потенциални годеници.

  10. На бутилките от бира има надписи с брайловата азбука

  Японското правителство отделя специално внимание на грижата за незрящите и хората с намалено зрение. В някои градове има специални тактилни жълти линии, които помагат на незрящите да се движат в градската среда и които водят до билетни центрове (за градския транспорт, например). Същото важи и за бутилките бира – те също си имат надписи с брайловата азбука. Те обаче не биха послужили на чужденец, защото са написани на японската версия на азбуката за незрящи.

  11. Има японска компания, съществуваща през последните 14 века

  Според данни от 2009-та година, по света има повече от 21 хиляди компании, които датират отпреди повече от 200 години. Най-старата компания на света обаче е на повече от цели 14 века и се казва Конго Гуми. Тази строителна компания е била основана през 578 година и специализира в изграждането на будистки храмове. Нейно дело са редица известни сгради, включително и замъкът в Осака.

  Компанията е преживяла няколко войни, преминала е през множество трудни периоди, но е успяла да оцелее и функционира и до днес. По време на Втората световна война е пренасочила дейността си към производството на ковчези. След войната се завръща към основните си дейности и започва да използва бетон, който е устойчив на земетресения (както знаете, в Япония те са изключително често явление) вместо по-популярните дотогава дървени плоскости.

  Единственото, което може да се счете за срив в историята на тази компания е, че през 2006-та банкрутира и бива купена от друга компания.

  12. На нощните клубове в Япония е било разрешено да работят след полунощ едва през 2015-та

  През 1948-ма в Япония е приет закон, по силата на който танцуването след полунощ в нощни клубове, барове и други публични места е забранено. В годините след войната нощните клубове са били места за забавления за възрастни. Ситуацията отдавна се е била променила, но ограниченията останали. През 2015-та законът е бил преразгледан и вследствие на това в момента нощни клубове и барове, притежаващи подходящото осветление, имат право да работят по цяла нощ.

  13. В едно японско телевизионно шоу хората… захапват странни неща

  По японските телевизии се излъчват много необичайни и чудновати предавания, и това определено е едно от тях. Участниците трябва да захапят най-различни предмети и да определят дали са направени от шоколад или не. Сладките са изработени с такава прецизност, че е много трудно да бъдат различени от обикновените предмети – мебели, различни аксесоари, дрехи, обувки и т.н.

  14. Японците бръснат главите си в знак на разкаяние

  Някои японци бръснат главите си, за да признаят вината си за нещо. Същото важи и за обикновените хора, политиците и в случая, споменат по-долу – за поп звездите. Понякога жените също отрязват косите си в знак на разкаяние.

  През 2013-та поп певицата Минами Минегиши, част от групата AKB48, отряза косата си, за да се извини за това, че е прекарала нощта с приятеля си. В договора й е имало клауза, че Минегиши и останалите членове на групата няма да имат срещи от интимен характер и че по никакъв начин не трябва да компрометират облика си на целомъдрени хора. Тя каза, че не е искала да й се налага да напуска групата и е признала вината си чрез традиционното обръсване на главата.

  Тази традиция, подобно на много други, се превръща в отживелица и бръсненето на главата става все по-рядко срещан начин хората да засвидетелстват чувствата си на вина. В Япония съществуват над 20 начина за това как да се извините за нещо.

  15. Японските светофари имат сини вместо зелени светлини

  В японския език има много думи, които нямат аналог у другите езици, но от векове насам те използват една и съща дума за „зелено” и „синьо”. В края на хилядолетието се е появила думата „midori”, която се използва за индикиране на зеления цвят, но все още се смята и за просто нюанс на синьото. Вследствие на объркването, произтичащо от това своеобразно смесване на цветовете, японците могат да Ви предложат синя ябълка (макар и в действителност да имат предвид зелена такава), а зеленото на светофара всъщност да наподобява цвета на океана, като в някои случаи си е направо… искрящо синьо.

  15. Можете да подремнете в кафенета, създадени специално за тази цел

  Има кафенета, в които можете да подремнете в изключително меко и удобно легло (Вие сами избирате колко време ще Ви е необходимо за това). Можете да почетете книга или да си вземете слушалки и да послушате музика. Някой от персонала ще Ви събуди когато сте посочили и ще Ви донесе чашка кафе. Най-вероятно там ще Ви се присънят и най-невероятните сънища.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link