Още

  16-те най-скъпи вещества и материали в света

  В продължение на векове много хора са вярвали, че златото е един от най-скъпите материали в света. Това обаче, оказва се, е напълно погрешно схващане.

  В настоящата статия изведохме списък със стойността на различни материали, подреждайки ги по цена – от най-ниската към най-високата. И нека бъдем честни – златото не попада дори в първите три места на тази класация…

  1. Шафран – 11 долара за един грам.

  Тази подправка е наистина уникална, съчетавайки в себе си фантастичен вкус и невероятни ползи за здравето. Процеса по производството й отнема изключително много време и усилия, но за сметка на това, вкусовите й качества и лечебните й свойства категорично си струват.

  1. Злато – 56 долара за един грам

  Златото е най-популярният ценен метал на планетата, без който не може нито една истинска дама. Златото е било на почит още от древни времена и всичко красиво, неминуемо бива сравнявано, именно с този ценен метал.

  1. Родий – 58 долара за един грам

  Родият е метал, който попада в платиновата група и се среща изключително рядко. За да бъдем по-конкретни ще ви кажем, че един тон земна кора съдържа около 0,001 грама родий.

  1. Платина – 60 долара за един грам

  Платината представлява рядък и ценен метал със сребрист цвят. Подобно на златото, платината е изключително издържлива на излагането на киселини, основи и други съединения, които обикновено могат да навредят на повечето материали.

  1. Метамфетамин – 100 долара за един грам

  Това е веществото, което приготвяше главният герой в сериала Breaking Bad. Метамфетаминът, разбира се е забранен от закона и ще направите много добре ако не го употребявате. Никога.

  1. Рог от носорог – 110 долара за един грам

  В Азия рогът от носорог се счита за силен афродизиак, използва се и за украса, за направа на дръжки на ножове и саби. На този материал се приписват и силни лечебни свойства, макар че това твърдение не е научно обосновано. В интерес на истината, рогът на носорога не е рогово вещество, а представлява плътна съвкупност от кератинови нишки (при хората и при животните кератинът изгражда ноктите и космите. Среща се в перата на птиците, в бронята на костенурките и броненосците).

  1. Хероин – 130 долара за един грам

  Хероинът е опиат, който променя възприятията. И с риск да се повторим – по-добре е никога да не го изпробвате върху себе си. Ако филмите показват действителността – трудно можем да се сдобием с него и това го прави доста скъп. Според нас обаче цената му е толкова висока, защото води до изключително силно пристрастяване, от което тези, които го продават се възползват, знаейки, че пристрастените не могат без него.

  1. Кокаин – 236 долара за един грам

  Това е наркотик, който струва цяло състояние. И все пак, определено няма да ви причини нищо хубаво. Този бял кристален прах е фатално опасен. По-високата му цена, в сравнение с хероина, се обяснява с „чистотата“ му и естествения му произход.

  1. LSD – 3,000 долара за един грам

  Психоактивно наркотично вещество и един доста скъп начин да умреш. Производственият процес на този полусинтетичен наркотик е изключително труден, което обяснява и високата му цена.

  1. Плутоний – 4,000 долара за един грам

  Плутоният е тежък, много силно радиоактивен метал със сребристобял цвят. Употребата му варира от производството на ядрени оръжия до производството на гориво за енергийните системи на космическите кораби.

  1. Паинит – 9,000 долара за един грам

  Този скъпоценен камък се среща толкова рядко, че много малко хора изобщо са наясно, че той съществува. Той представлява минерал с оранжев или червеникавокафяв цвят и е открит едва преди 65 години. Има само няколкостотин такива камъка в целия свят.

  1. Тафеит – 20,000 долара за един грам или 4,000 долара за карат

  Тафеитът е скъпоценен камък с виолетов, розов, червен или бял цвят. Той е милиони пъти по-рядък от диамантите, което го превръща в истинска легенда. Обаче, независимо от уникалността си, не е много популярен, когато става дума за бижутерия – и вероятно това е причината за не чак толкова високата му цена, особено в сравнение с тази на диамантите.

  1. Тритий – 30,000 долара за един грам

  Този газ се използва в осветлението – например в тритийното осветление, което не изисква електрическа енергия.

  1. Диаманти – 55,000 долара за един грам

  Диамантите са най-известните скъпоценни камъни на света и най-добър приятел на жените.

  1. Калифорний – 25-27 милиона долара за един грам

  Калифорният е най-скъпият химичен елемент на планетата. Учените са успели да го синтезират само веднъж – при откриването му през 1950 година.

  1.Антиматерия – 62,5 трилиона долара за един грам

  Това е най-скъпата субстанция на света. Производството на един милиграм позитрони струва около 25 милиона долара. На теория бихме могли да използваме антиматерията като гориво за космически кораби в бъдещето. Но това, което ни спира да го направим в момента е, че за да произведе само един грам антиматерия, цялото човечество ще трябва да работи непрекъснато в продължение на около една година.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link