окт. 12, 2015
29624 Views

20 места в Азия, които всеки трябва да посети

Автор:

Когато човек си планира почивката, Азия обикновено не е сред първите места, за които се сеща. Континентът ни се струва някак далечен и доста чужд. Въпреки това там има изумителни места, които определено си струват да бъдат посетени.

1. Манастир Тигрово гнездо, Бутан

Известен още като Тактсанг, манастирът е изграден върху скала на 900м над долина Паро. Според легендата, преди 1300 години Гуру Ринпоче се появил на гърба на летяща тигрица и помогнал на бутанците да приемат будизма.

Мястото е уникално със своето местоположение и гледка, които ще ви оставят без дъх.

Снимка: Richard Hopkins

Снимка: Richard Hopkins

2. Сием Реап, Камбоджа

Сием Реап е столицата на едноименната провинция в Камбоджа. Една от най-известните забележителности там е храмовият комплекс Ангкор Ват. Има обаче още много други храмове, както и музеи, Стария пазар и Камбоджанското културно селище.

Въпреки всичките си туристически атракции, Сием Реап не е пренаселен и можете спокойно да поемете от културата и навиците на местните.

Снимка: presidential-aviation.com

Снимка: presidential-aviation.com

3. Природен резерват Бокео, Лаос

Разположен в провинция Бокео в Лаос, този резерват е създаден с цел опазването на черния гибон – останали са по-малко от 2000 индивида в дивата природа. Туристите могат да наблюдават гибоните по време на специална 3-часова обиколка. Подобно изживяване няма да намерите никъде другаде.

Природен резерват Бокео, Лаос

4. Куала Лумпур, Малайзия

Столицата на Малайция е невероятно място. Архитектурата е изключително разнообразна, а едни от най-посещаваните места са Чайна Таун, кулите Петронас, пещерите Бута и Централния пазар.

Градът разполага с още много забележителности, които си струва да бъдат видени. Притежава красотата на старото – традиционни сгради до модерни небостъргачи.

Снимка: Rahim Isam

Снимка: Rahim Isam

5. Залив Халонг, Виетнам

Като част от Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, този залив е просто изумителен. В него са разположени повече от 3000 острова, а около 1600 души живеят в плаващи села. Най-вълнуващото приключение за туристите е водната обиколка.

Снимка: Warren

Снимка: Warren

6. Данксия, Китай

Тези красиви пейзажи са уникални по рода си. Образуват се от червен пясъчник и силна ерозия. През 2010г са включени в списъка на ЮНЕСКО. Името пък се превежда като „розов облак“ и идва от планината Данксия – най-яркият пример за този неповторим релеф.

Снимка: Joyee Zhou

Снимка: Joyee Zhou

7. Селото на дъгата, Тайван

Преди няколко години, 87-годишен ветеран, известен като Дядо Дъга, започва да рисува по стените, вратите и земята в малкото си село, близо до Тайчунг, Тайван.

Всеки ден той рисувал по малко, докато накрая селото не заприличало на цяла картина от пъстри цветове и рисунки. Гледка, която си струва да видите на живо.

Снимка: Dale Nolan Jr

Снимка: Dale Nolan Jr

8. Тадж Махал, Индия

През 1632г император Шах Джахан започва строежа на мавзолей в памет на любимата си съпруга Мумтаз Махал. Най-бляскавият паметник на монголската архитектура е завършен през 1648г и разполага с прелестни градини, символизиращи рая на земята.

Тадж Махал, Индия

9. Великата китайска стена, Китай

Най-дългата построена от човека структура е служила за защитна стена. С дължина 6900км, това е изключително постижение за китайците. Много части от стената са повредени или разрушени. Най-добре е да я видите в Цинхуандао или Пекин.

Снимка: Olga Kadler

Снимка: Olga Kadler

10. Парк Шинджуку Гьоен, Япония

Красивият парк се намира в Токио. Изграден е през 1772г, но сегашното му разположение датира от 1906г. Градината има площ 58.3 хектара и побира повече от 20 000 дървета. В зимната градина пък са изложени 1700 вида тропични и субтропични вида растения.

Парк Шинджуку Гьоен, Япония

11. Долината на лешоядите, Монголия

Йолин Ам е дълбока долина, уникална с това, че е покрита от дебел лед. Освен това се намира в пустинята Гоби. Понеже е доста дълбока и стръмна, долината е като оазис сред пустинята и винаги е доста прохладна.

Долината на лешоядите, Монголия

12. Военният музей, Южна Корея

В бившата щабквартира на корейската армия има шест изложения и повече от 13 000 разказващи за миналото експоната. Забележителен поглед към различните ситуации, през които са преминали войниците по време на Корейската война.

Военният музей, Южна Корея

13. Бали, Индонезия

Слънце, дълбоко синьо море и красиви плажове. Бали се е превърнал в нарицателно за тропически рай.

Освен плажовете, може да посетите и многото пещери и храмове, за да се потопите в историята и културата на този невероятен остров.

Снимка: Loïc Lagarde

Снимка: Loïc Lagarde

14. Хонконг, Китай

Ако търсите идеалното място за шопинг, няма по-добро от Хонконг. За дизайнерска мода посетете търговския център Лендмарк. Има и ужасно много улични пазари за всякакви неща. Можете да пазарувате до припадък.

14. Хонконг, Китай

15. Чаена плантация Даехан Дауон, Южна Корея

В Посон се намира най-голямата чаена плантация в Южна Корея. От нея идва 40% от зеления чай в страната. Красивият пейзаж от чаени полета е пир за очите.

Чаена плантация Даехан Дауон, Южна Корея

16. Делтата на река Меконг, Виетнам

Река Меконг е жизненоважна за местните, които разчитат на нея за поминъка си. Там можете да откриете общо взето всеки тропически плод, за който се сетите. Плавайки по реката, гледката е уникална. На много места може да слезете от лодката и да посетите смайващи градчета и храмове. Дружелюбните местни хора ще ви приветстват както никой друг.

Делтата на река Меконг, Виетнам

17. Патонг, Тайланд

Патонг е основният туристически курорт в Пукет, както и центъра на нощния живот и шопинга в провинцията. Нощно време можете да посетите стотици ресторанти, барове и дискотеки.

Снимка: Artur Bortsov

Снимка: Artur Bortsov

18. Езеро Пхева, Непал

Това е второто по големина езеро в Непал. Намира се близо до храма Тал Барахи. От там можете да поемете и към Покхара, вторият най-голям град в Непал и център на туризма в страната.

Снимка: sarawut Intarob

Снимка: sarawut Intarob

19. Банауе, Филипините

Банауе е малко градче във Филипините, известно с оризовите си тераси. Те са били направени ръчно преди много години и днес са защитени от ЮНЕСКО. Вероятно сте ги виждали безброй пъти на снимки и видео, но нищо не може да ви подготви за това, което ще изпитате на живо.

Снимка: sarawut Intarob

Снимка: sarawut Intarob

20. Шведагон, Мианмар

Шведагон е най-голямата, най-свещената пагода в Мианмар. Наричана още Златната пагода, тя е висока 98м и покрита със злато и 7000 скъпоценни камъка. Смята се, че е на 2500 години, но няма оцелели записки за строежа й. Величествената сграда е една от най-забележителните в цяла Азия.

Снимка: Martinho SM@RT

Снимка: Martinho SM@RT

loading...
Категория:
Земя
loading...

Comments to 20 места в Азия, които всеки трябва да посети

Коментирай

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *