Още

  НАСА представи план за заселване на Марс до 30 години

  НАСА представи подробен план за изпращане на хора на Марс през следващите няколко десетилетия. Докладът от 36 страници обяснява технологиите и инфраструктурата, които ще бъдат нужни, за да стане реалност мисията.

  Интересното е, че крайната цел на мисията е „независимост от Земята“, което означава, че намерението на агенцията е да засели хора на червената планета, а не само да ги изпрати и върне. „Също като с програмата Аполо, ние поемаме на това пътешествие в името на цялото човечество. За разлика от Аполо обаче, този път ще останем.“ – се чете в доклада на НАСА.

  Мисията до Марс включва три основни стъпки. Първата е „предварителни изпитания“, които ще са съсредоточени предимно на Международната космическа станция. Става въпрос за тестване на технологии като 3D принтиране и животоподдържащи системи, които ще бъдат използвани в бъдещите мисии до Марс. На борда на МКС в момента астронавтите Скот Кели и Михаил Корниенко завършват първата „година в космоса“, което е важна стъпка към дългосрочните космически мисии.

  НАСА представи план за заселване на Марс до 30 години

  Следващата стъпка е „полагане на основи“. Тя ще включва тестването на различни компоненти отвъд ниската земна орбита. Агенцията вече строи огромната ракета SLS, която ще може да изстреля хора на Марс, както и космическия апарат Орион, с който астронавтите ще отлетят и ще се завърнат на Земята след това. И двете ще бъдат готови и изстреляни заедно до края на десетилетието, а през следващото десетилетие НАСА планира да улови астероид и да изпрати астронавти да го посетят.

  И накрая стигаме до частта с постигане на независимост от Земята. Макар да не посочва срокове, НАСА иска да използва предишния си опит, за да изпрати хора първо в орбита на Марс през 2030-те, вероятно на луните Фобос и Деймос, преди те да кацнат на повърхността на планетата. „Изпратим ли хора на Марс, ще постигнем напредък в науката и технологиите, за какъвто само сме си мечтали със сегашните роботизирани изследователи.“

  В доклада се посочва и важността на участието на други страни. Европейската космическа агенция вече участва в проекта Орион, а други държави – вероятно Русия, Япония, Индия и Китай – се очаква да се включат на по-късен етап.

  НАСА представи план за заселване на Марс до 30 години

  Дали всички тези цели ще бъдат постигнати зависи най-вече от непрекъснатото финансиране на агенцията. Към момента то не изглежда зле. НАСА получава по около $4 милиарда годишно за осъществяване на бъдещи космически мисии с астронавти, а когато МКС бъде изведена от употреба до 10 години (което е неизбежно), това ще прибави още $4 милиарда към бюджета.

  С изграждането на SLS и Орион, значителния напредък в изследването на живота в космоса, разработването на нови костюми и системи, НАСА поставя сериозна заявка за изпращане на хора на Марс. Някои са скептични към успеха на начинанието, докато агенцията върви бавно, но сигурно към крайната си цел.

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link