Още

  200 000 антилопи са загинали в рамките на 24 часа – ще оцелее ли видът?

  По-рано тази година хиляди степни антилопи загинаха необяснимо в рамките на 24 часа, а сега се оказва, че катастрофалното събитие е много по-лошо, отколкото се смяташе.

  Според първоначалните изчисления, през май месец около 85 000 антилопи са загинали в рамките на един ден, последвани от още около 60 000 малко по-късно.

  Сега експертите излязоха с шокиращото разкритие, че загиналите степни антилопи всъщност са най-малко 211 000 – това е 88% от популацията в Казахстан и около 70% от общата популация на и без това застрашения вид.

  200 000 антилопи са загинали в рамките на 24 часа - ще оцелее ли видът?

  Учени от Русия, Казахстан, Узбекистан, Монголия и Китай, както и представители от ООН, се срещнаха, за да обсъдят тревожния феномен. Заключението от тази среща е, че основните причини са климатичните промени и пролетните бури, комбинирани с болести.

  Това потвърждава първоначалните теории, които също не са особено специфични. Хабитатът на степните антилопи е бил подложен на свирепи бури и значителни температурни спадове през май, тъкмо след като животните са сменили зимната си козина. Експертите смятат, че това е причинило стрес на антилопите и ги е отслабило, след което бактерията пастеурела е успяла да надвие имунната им система.

  Въпреки това обаче остават много въпроси. Смъртността при някои стада е 100% за 24 часа, което е безпрецедентно. Подобни температурни разлики са се случвали и предишни години, но тогава са загивали много по-малко антилопи.

  200 000 антилопи са загинали в рамките на 24 часа - ще оцелее ли видът?

  Масовото измиране се случва в особено лош момент за степните антилопи. Някога те са били милиони в Азия, но заради бракониерството – рогата им се използват в китайската традиционна медицина като алтернатива на тези от носорог – броят им е бил сведен до около 50 000. След огромни усилия за спасяване на вида, популацията им се е увеличила няколкократно. За съжаление сега опасността за вида е по-висока от всякога и много скоро той може да изчезне напълно.

  Предишна статия
  Следваща статия

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link