Още

  5 истински истории, изрязани от филмите

  В Холивуд, когато се каже „по действителен случай”, се има предвид, че филмът бегло разглежда истинска история и по-голямата част от него са пълни глупости. Понякога сценаристите смятат, че е нужно да лъжат, за да направят историята по-интересна. Оказва се обаче, че понякога се налага да изрязват неща, които наистина са се случили, защото са толкова невероятни, че никой няма да им повярва. Ето 5 такива момента от филмите по действителен събития.

  5. Обществени врагове – Джон Дилинджър не взема трима души за заложници с дървен пистолет, а 17

  Във филма банковият обирджия Джон Дилинджър (Джони Деп) успява да избяга от затвора, след като с помощта на парче дърво във формата на пистолет, което е боядисал в черно и излъскал, успява да вземе трима души за заложници. Докато охраната разбере, че пистолетът е фалшив, Дилинджър вече се е снабдил с истински оръжия.

  Обществени врагове – Джон Дилинджър не взема трима души за заложници с дървен пистолет, а 17

  В действителност обаче при бягството от затвора Дилинджър не е взел 3 заложника, а цели 17. И сякаш това не е достатъчно, ами обирджията пише в писмо до сестра си, че всъщност бил задържал 8 пазача и 12 затворника със специални привилегии, което прави броя на предполагаемите заложници общо 20. Режисьорът на филма решил да намали броят, защото му се струвало, че изглежда прекалено нереалистично човек с дървен пистолет да заплаши 20 човека и да избяга от затвора.

  4. Чудовищно – Направили са главата на Статуята на свободата по-голяма, за да не изглежда странно

  Още в първите кадри на Чудовищно виждаме главата на Статуята на свободата хвърлена на улицата от гигантското чудовище, което тероризира Ню Йорк. Това беше най-запомнящата се сцена от трейлъра, а и от целия филм.

  Чудовищно – Направили са главата на Статуята на свободата по-голяма, за да не изглежда странно

  Статуята на свободата не е избрана случайно – една от най-известните забележителности е и всеки я е виждал. Оказва се обаче, че не сме много добре запознати с нея. Момчетата от отдела за специални ефекти първоначално искали да направят главата максимално реалистична, но се натъкнали на проблем – изглеждала нереалистично малка и зрителите се оплакали ,че изглежда смешно. Поради тази причина решили да я уголемят с 50%. Интересното обаче е, че това решение е дошло след трейлъра и можем да видим очевидната разлика между главата във филма и главата в рекламата.

  3. Операция Валкирия – Полковник фон Штауффенберг е бил по-голям екшън герой от Том Круз

  Във филма Том Круз е в ролята на Клаус фон Штауффенберг, нацистки полковник, който прави опит да убие Адолф Хитлер, след което е екзекутиран. В началото на филма виждаме как войниците на полковника са пресрещнати от вражески самолети, след което съпругата му го посещава в болницата и научава, че е изгубил едното си око, една ръка и два пръста при нападението.

  Операция Валкирия – Полковник фон Штауффенберг е бил по-голям екшън герой от Том Круз

  Штауффенберг обаче не оставя това да му попречи да взривява бомби, да стреля по хората и да се опитва да преобърне немското правителство. Дори фактът, че се научава да се облича съвсем сам само с три пръста е достатъчно за възхищение. Във филмите обаче, често преувеличават, нали?

  В действителност обаче полковникът е бил дори по-голям герой, отколкото във филма. Режисьорът трябвало да съкрати постиженията му, защото хората нямало да повярват. Така например по време на операцията след експлозията Штауффенберг отказал каквато и да била упойка, защото умът му трябвало да бъде бистър, понеже планирал покушение срещу най-параноидния диктатор в историята.

  2. Подслушването – Истинският Омар оцелява след скачане от шестия етаж, а не от четвъртия

  В пети сезон на една от най-добрите полицейски драми в историята, закоравелият престъпник Омар Литъл попада в ситуация, където трябва да бяга, за да се спаси от преследвачите си и единственият му вариант е да скочи от прозореца. Това не звучи като нещо кой знае какво, но скокът е от четвъртия етаж. По някакво чудо Омар оцелява след падането и дори успява да убие една камара народ отмъщавайки си. Подслушването винаги е бил доста реалистична драма и тази сцена доста озадачи феновете.

  Подслушването – Истинският Омар оцелява след скачане от шестия етаж, а не от четвъртия

  В нея обаче няма нищо пресилено, дори напротив. Истинският Омар (защото героите в сериала са хора, които създателя на историята е срещал в работата си като журналист) наистина скача през прозореца. Разликата е, че в действителност се хвърля от шестия етаж.

  1. Гладиатор – Римските гладиатори са били по-големи продажници от Ръсел Кроу

  Филмът с Ръсел Кроу прави всичко възможно, за да ни покаже колко варварски е бил живота на истинските гладиатори по римско време. В него нямаше борба, а само хвърчащи глави, прерязани вратове и скъсани сандали. Преди Гладиатор всички подобни филми бяха за хомоеротичните сцени между мъжете – сега всичко опира до количеството кръв.

  Gladiator-2000-Download-Movie-Free-Full-HD

  Една от най-запомнящите се сцени е когато Кроу тъкмо е обезглавил един нещастник и убил още няколко други и се обръща към народа с въпроса „Не се ли забавлявате?”. Филмът прави паралел между садистичните римски спектакли и днешните предавания по телевизията.

  Първоначално това сравнение е било доста по-директно и реалистично. В първите версии на сценария героят на Кроу става рекламно лице на определен вид зехтин, а лицето му е по плакати и табели из целия Рим. Продуцентите обаче решили да ограничат славата на Максимус, защото изглеждала като пародия, въпреки факта, че това щяло да направи филма исторически по-точен.

  Истинските гладиатори наистина са рекламирали продукти и ликовете им били из целия град, подобно на днешните билбордове

  Още публикации

  Коментари

  ВАШИЯТ КОМЕНТАР

  Моля, въведете коментар!
  Моля, въведете името си тук

  Мобилно приложение за Android и iOS

  Най-нови

  Изтеглете 
  мобилно приложение за Android и iOS

   
  close-link